Man med fel styrka på glasögon symptom

Fel styrka på glasögon symptom – är det skadligt?

Att inte ha rätt styrka på sina glasögon kan medföra en hel del symptom som du kanske inte till en början tänker på har att göra med fel styrka glasögon. I denna artikel så ska vi gå in närmare på fel styrka glasögon symptom och hur du märker om du kanske har fel styrka på glasögonen. Kan ögonen skadas av att man har fel styrka på glasögonen? Det är en bra fråga – häng med så får du vet mer om hur dina ögon drabbas om du bär fel styrkor på dina glasögon.

När det kommer till bärande av glasögon, så är det många som inte undersöker sin syn ofta nog som man faktiskt bör göra om man bär glasögon. Den ordinering som bör efterföljas om man lider av synfel är att besöka en optiker och se över sin glasögonstyrka minst 1 gång per år. Detta är särskilt viktigt då man blir äldre eftersom synen vanligtvis då blir gradvis sämre och kan även förändras rätt mycket under kort tid. 

Vilka symptom är vanliga om man har fel styrka på glasögonen?

Det absolut vanligaste symtomen som kan uppstå om man har fel styrka glasögonen är huvudvärk. Huvudvärk drabbar mer eller mindre alla som inte ser skarpt nog. Varför får man då huvudvärk på grund av nedsatt syn?
Det beror främst på att muskeln som fokuserar på objekt inne i ögat blir överansträngd. Denna muskel kallas för ciliarmuskel och om den blir överansträngd så leder det som oftast till att man får huvudvärk. 

Några tecken på att du använder glasögon eller använder linser med fel styrka:

  • Huvudvärk som oftast är värre mot kvällen. 
  • Spända och överansträngda ögon som kan leda till att man börjar se dubbelt. 
  • Torra och irriterade ögon samt suddig och ansträngd synskärpa.

Om du lider av något av dessa symptom så betyder det att du med största sannolikhet går runt med fel styrka på glasögonen och detta kan du enkelt korrigera genom att genomföra en ny synundersökning hos din optiker och få ett nytt glasögonrecept.

Kan ögonen skadas om man använder glasögon med fel styrka?

Att använda fel styrka på glasögonen kan medföra att du inte kan leva ett lika fritt liv som du hade kunnat göra om du såg felfritt. Dessutom kan detta påverka hur du kör bil och detta i sig, är en stark anledning till att besöka optikern med jämna mellanrum. Men frågan är vad som händer om du går runt med glasögon som har fel styrka under en längre tid? Kan dina ögon då bli skadade?

Svaret på denna fråga är som tur är nej, du kommer inte att skada dina ögon av att bära glasögon som har fel styrka och det utgör ingen långsiktig fara för dig. Däremot så är det annorlunda för barn än vad det är för vuxna, eftersom att barnets syn fortfarande är i utvecklingsstadiet. Ett barn som redan har problem med sin syn utvecklar sitt avståndsseende sist i synutvecklingen. Detta innebär att ett barn i regel redan är en aning översynt vilket sedan regleras med åldern och i takt med att ögat växer. I dessa fall så kan faktiskt ett par glasögon med rätt styrka, hjälpa barnet att utveckla och anpassa sitt avståndsseende snabbare.

Hur kan man gå runt med fel styrka på glasögonen utan att märka det?

Detta är en fantastiskt bra fråga, för de flesta tänker nog att de hade märkt om glasögonen kändes fel eller att synen inte var optimal. Problemet är att ögonen är väldigt smarta och de kompenserar för varandra, så om ett öga ser sämre så börjar det andra ögat att väga upp för det sämre ögat och då är det svårt att märka att man ser sämre. Det är där de olika symptomen istället dyker upp som överansträngda ögon och huvudvärk. Ofta så kan det ha gått en rätt lång tid innan man blir medveten om problemen med sin syn och att styrkorna i glasen är fel. 

Saknar du inspiration för köpet av nya glasögonbågar?

Inga problem, nedan har vi samlat några av våra hetaste bågar som du kan hitta i vårt sortiment just nu. I vårt sortiment så finner du ett brett utbud av kvalitetsbågar till riktigt bra priser och i massor av olika modeller.  Om du är osäker på vilken typ av bågar som passar dig, så bör du spana in vår guide för val av glasögon för din ansiktsform

snygga tvåfärgade glasögonbågar
Blue Moon - Black glasögonbågar

Beställ dina glasögon enkelt online hos Lensway:

När du väl har ditt recept från din optiker så kan du både köpa dina nya glasögon i butik eller också beställa dem online. Hos oss är det superenkelt att beställa nya glasögon och det enda du behöver ha till hands är ditt nya glasögonrecept. I vårt sortiment av glasögon så kan du finna massor av snygga glasögonbågar för alla stilar och ansiktsformer. 

Då du väl har valt ett par glasögon som du vill beställa så gör du på följande sätt:

  • Tryck på “Välj typ och styrka” när du har valt dina bågar. 
  • Här kan du enkelt fylla i alla dina styrkor som du kan se på receptet du fick från din optiker. 
  • Innan du klickar dig vidare så kan du också välja om du vill ha enkelslipade glas (standardmodell) eller läsglasögon, progressiva glasögon eller terminalglasögon
  • När du är klar så lägger du till dina glasögon i varukorgen, där du sedan går in och avslutar köpet.
  • Dina glasögon levereras till dig inom 1-3 dagar. 
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine