Gå till kassa
  Kollage av man och kvinna som ler med text som säger: Synen efter 40

  Vad händer med synen efter 40?

  Presbyopi är en åldersrelaterad förändring av ögat som leder till en försämrad synförmåga av objekt på nära håll. Ögats lins minskar i elasticitet med åldern vilket leder till att det blir svårare för ögat att växla mellan lång- och närseende. Ålderssynthet börjar oftast visa sig runt 40-årsåldern och brukar öka gradvis med åldern, för att avta och vara konstant vid 75-årsåldern.
  Man med glasögon i färgen tortoise tittar åt sidan och ler

  Symtom vid förändrad syn

  • Trött i ögonen och en torr, skavande känsla som ofta är värre på kvällen.
  • Huvudvärk som ofta kommer smygandes under dagen.
  • Det blir svårare för ögonen att snabbt växla fokus från långt till nära håll, och från nära till långt håll. Detta beror på att ögats lins blir stelare med åldern.
  • Svårare att se text på nära håll. Texten flyter ihop eller det blir svårt att läsa i dåligt ljus.

  Kvinna sitter vid ett bord med en tidning i händerna och kollar åt sidan med ett leende

  Vad kan man göra åt ålderssynthet?

  Det finns många sätt att korrigera ålderssynthet på som inte kräver besök hos optiker eller att du spenderar flera tusenlappar på ett par progressiva glasögon.

  Multifokala linser: Ett praktiskt alternativ för dig som vill fortsätta använda linser. Multifokala linser korrigerar synen på alla avstånd. Läs mer om multifokala linser.

  Läsglasögon: Många väljer läsglasögon när de märker att de får svårare att se på nära håll. Det går bra att kombinera läsglasögon tillsammans med linser och du behöver inte besöka optikern för att köpa läsglasögon. Se vår ålderstabell för att hitta rätt styrka för dig utifrån din ålder.

  Progressiva glasögon: Glasögon som korrigerar synen på alla avstånd. Läs mer om progressiva glasögon.