Gå till kassa
  Två kvinnor med solglasögon, en med blont hår och en med brunt hår.

  Skydda dina ögon mot skadlig UV-strålning

  Oavsett om du är på stranden, i bergen eller bara ute och går på stan, behöver du skydda ögonen från UV-strålning. UV-skydd hittar du inte bara i solglasögon utan även i dina vanliga glasögon och kontaktlinser.
  Grafisk framställning av varierande ljusvåglängder.

  De olika UV-strålarna

  Skadligt ultraviolett ljus, som förkortas UV-ljus, består av tre olika typer av UV och är olika skadliga.

  UVA (315-400nm): Finns året runt, även de dagar när det är molnigt ute. Utgör ca 95% av de UV-strålar som når jordens yta. De tränger igenom både moln, glas och kan tränga djupt ner i huden. Denna typ av UV-strålar märks inte av och det är heller inte dessa du får färg av men är ändå skadlig för huden.

  UVB (280-315nm): Utgör 5% av de UV-strålar som når jordens yta. De bromsas av moln och glas men tränger igenom hudens översta lager och är de UV-strålar som gör att huden blir brun, men kan också orsaka brännskador och på lång sikt hudcancer.

  UVC (100-280nm): Dessa strålar är de med kortast våglängd och är de UV-strålar från solen som inte når jordens yta eftersom ozonlagret verkar skyddande.

  Man och kvinna med solglasögon.

  Varför ska jag använda uv-skydd?

  Skyddar ögonen från skadlig UV-strålning:
  UV-strålning från solen kan orsaka allvarliga ögonskador såsom katarakt, makuladegeneration och andra sjukdomar.

  Minskar risken för ögonirritation:
  Exponering för UV-strålning kan orsaka ögonirritation, rodnad och tårflöde. Genom att använda UV-skydd minskar risken för dessa obehagliga symtom.

  Förbättrar synkvaliteten:
  UV-strålning kan påverka synkvaliteten genom att orsaka bländning och minskad kontrastkänslighet. Genom att använda glasögon eller kontaktlinser med UV-skydd minskar risken för dessa problem och förbättrar synkvaliteten.

  Förebygger tidiga tecken på åldrande:
  UV-strålning kan bidra till tidiga tecken på åldrande runt ögonen, såsom rynkor och fina linjer. Genom att använda glasögon med UV-skydd kan du förebygga dessa tecken på åldrande och hålla huden runt ögonen frisk och ungdomlig.

  Kvinna med långt svart hår och glasögon.

  Glasögon

  Glasögonglas - UV-skydd

  När du väljer nya glasögon är det viktigt att välja rätt glas med ett bra UV-skydd. Samtliga Lenswayglas är tillverkade i olika sammansättningar av plastmaterial och blockerar solens skadliga UV-strålar olika mycket beroende på vilket glas du väljer. Ett dyrare glas med ett högre glasindex ger bättre UV-skydd. Samtliga glas har dock ett fullgott UV-skydd mot UVA, UVB och UVC. Vill du maximera UV-skyddet till att blockera skadliga strålar till 400nm UV-skydd behöver man lägga till en optimal glas ytbehandling.

  UV-skydd

  Standardglas 1.5 index är det vanligaste valet för glasögon vid enklare synfel. De är tillverkade av plast och är lätta och bekväma att bära. Men de kan vara ganska tjocka om dina glasögon har ett recept med starka styrkor. Glaset har ett UV-skydd på 357nm.

  Premiumglas 1.6 index är 25% tunnare och lättare, vilket gör dem bekvämare att bära. Premiumglaset kan tillpassas och slipas in i samtliga bågtyper, har bättre hållfasthet och seghet och klarar sig bättre mot kraftig yttre påverkan utan att brytas sönder. Det tunna premiumglaset är estetiskt snyggt med tunna glaskanter. Glaset är bättre på att korrigera starkare synfel. Glaset har ett UV-skydd på 397nm.

  Extra premiumglas 1.67 index är 30% tunnare och lättare, vilket gör dem extra bekväma att bära. Extra premiumglaset kan tillpassas och slipas in i samtliga bågtyper, har bättre hållfasthet och seghet och klarar sig bättre mot kraftig yttre påverkan utan att brytas sönder. Det supertunna extra premiumglaset är estetiskt snyggt med extra tunna glaskanter. Glaset är bäst på att korrigera de starkaste synfelen. Glaset har det bästa UV-skyddet på 399nm.

  Två män med solglasögon, en med gula och en med svarta.

  Solglasögon

  Solglasögon är förutom en modeaccessoar också det bästa sättet att skydda dina ögon mot skadliga UV-strålar. Det är därför viktigt att du väljer solglasögon som är CE-märkta. En CE-märkning garanterar att du har ett bra skydd mot UVA- och UVB-strålar. Alla solglasögon hos Lensway, oavsett om du köper slipade solglasögon eller vanliga, är alltid CE-märkta samt har UV-400 skydd. UV-400 skydd är en term som beskriver glasets förmåga att blockera UV-strålar upp till 400 nanometer. Det är det högsta möjliga skyddet mot farliga UV-strålar som du kan få och ger alltså 100% skydd.

  Solglasens mörkhetsgrad är uppdelade i olika kategorier, mellan 0-4, där 0 är ljusast och 4 är den mörkaste. Varje kategori släpper igenom olika mängd ljus:

  Kategori 0 – Är helt transparent eller har väldigt ljus färg. Vanligtvis skyddsglasögon som är anpassade för att skydda mot damm, vind eller skräp.

  Kategori 1 – Mycket lättfärgade. Perfekt för molniga dagar.

  Kategori 2 – Medium mörkt filter som är lämpligt för medelintensiv sol. Färgen är något lättare än vanligt, t.ex. gradala glas kan ha en kategori 2 i den nedre delen där färgen är ljusare. De är också praktiska under körning eller när man växlar ofta mellan skugga och sol.

  Kategori 3 – Den vanligaste kategorin på mörka solglasögon som ger ett intensivt skydd mot solen. Det är perfekt för sommaren eftersom det ger en högre grad av skydd mot solstrålning än föregående kategori. Passar mycket bra utomlands eller för fjällvandringar.

  Kategori 4 – Det mörkaste glaset som släpper igenom minst ljus och är därför inte lämpligt för bilkörning. Solglasögon med kategori 4 är enbart rekommenderade för extrema reflektioner som tex vid bergsklättring eller glaciärer.

  Närbild av en kontaktlins på en finger.

  Kontaktlinser

  De flesta av dagens kontaktlinser har ett visst UV-skydd. Mängden UV-strålar som de skyddar mot varierar mellan de olika varumärkena. Exempelvis ger vår populära endagslins everclear ELITE ett skydd genom att blockera 70 procent av UVA-strålningen och 95 procent av UVB-strålningen. Det här är naturligtvis väldigt bra men ska inte ses som ett fullgott skydd.

  UV-skyddet i kontaktlinserna skyddar ögats inre delar, linsen och näthinnan, genom att blockera UV-ljuset. Men även de delar som inte täcks av kontaktlinsen behöver skyddas, bland annat hornhinnan, ögonvitan och huden runt ögonen. Därför behöver du komplettera med ett par solglasögon för att få ett fullgott skydd mot de skadliga UV-strålarna.