Gå till kassa
  Kvinna skrattar och håller i sina svarta och guldiga glasögon

  Välj glasögon efter ansiktsform

  Alla passar i glasögon. Det gäller bara att hitta ett par bågar som passar dig. En bra startpunkt är att gå efter din ansiktsform. Fortsätt läsa för att ta reda på vilken ansiktsform du har och vilka bågar som skulle kunna passa dig.
  Kvinna med svarta glasögon tittar in i kameran och ler. Röda streck har tecknats i en cirkel runt kvinnans ansikte

  Runda och ovala ansikten

  En rund ansiktsform kännetecknas av fylliga kinder och rundad haka. Runda ansikten passar i rektangulära, fyrkantiga och smala bågar för att skapa definition och djup i ansiktet. Ansiktet uppfattas samtidigt som längre och smalare i dessa former. Undvik stora, runda bågar som gör att ansiktet ser rundare ut.

  En oval ansiktsform kännetecknas av jämna proportioner och en haka som är smalare än pannan. Höjden på ansiktet är längre än bredden. Ovala ansikten passar i det mesta, speciellt oversized och breda bågar. Testa gärna ett par rektangulära glasögon, pilotbågar eller wayfarers för att skapa tydligare vinklar i ansiktet och framhäva dina naturliga drag.

  Man med svarta glasögon tittar in i kameran och ler. Röda streck har tecknats i en fyrkant runt mannens ansikte

  Fyrkantiga och diamantformade ansikten

  En fyrkantig ansiktsform kännetecknas av en bred panna, stark käklinje och bred haka samt breda kindben. Fyrkantiga ansikten passar i runda, cat-eye, wayfarers eller pilotbågar för att mjuka upp och skapa kurvor. Glasögon som sitter högt på näsan smickrar den fyrkantiga ansiktsformen och får ansiktet att se längre ut. Undvik bågar som är raka undertill som gör så att ansiktet ser skarpare ut.

  Diamantformade ansikten karaktäriseras av fylliga kinder och smal panna och haka. Ovala, runda och pilotformade bågar passar bäst till denna ansiktsform då det skapar balans och harmoni i ansiktet.

  Kvinna med svarta glasögon tittar in i kameran och ler. Röda streck har tecknats i en oval form runt kvinnans ansikte

  Triangulära och avlånga ansikten

  Triangulära ansikten delas in i triangel, bas upp och triangel, bas ner, vilket betyder att pannan är bredare och hakan smalare (triangel, bas upp) eller att pannan är smalare och käke och haka bredare (triangel, bas ner). För båda ansiktsformer passar pilotbrillor och cate-eyes perfekt. För triangel, bas upp är fyrkantiga, runda och wayfarer-bågar ett smickrande val. För triangel, bas ner är det bättre att rikta in sig på rektangulära, ovala och clubmaster-bågar för att framhäva ansiktsdragen.

  En avlång ansiktsform kännetecknas av ett smalt och långt ansikte med höga kindben, längre näsa och hög panna. Avlånga ansikten passar i de flesta former, men bör undvika rektangulära och fyrkantiga bågar som kan göra så att ansiktet ser längre och smalare ut.

  Glasögonbågar i olika färger och former

  Tänk på glasögonens passform

  Näsa: Om du har en lång näsa så är det fördelaktigt att välja en båge med rundad brygga för att nästan ska upplevas kortare. Har du en kort näsa så är nyckelhålsbryggan det perfekta valet då näsan upplevs längre.

  Ögonbryn: Tänk på att välja en båge som har en kurvatur på bågens överdel och som följer formen på ögonbrynen. Ögonbrynen ska synas en bit ovanför bågens ram. Undvik glasögon som sitter på ett sånt sätt att ögonbrynet syns alltförmycket under bågens överram.

  Ögon: För smalt sittande ögon så väljs bågar med en smal näsbrygga. Det ger uttrycket av att ansiktet är bredare. Brett sittande ögon passar i en tydligt markerad näsbrygga för att det inte ska upplevas som lika brett avstånd mellan ögonen.

  Självklart spelar storleken på bågen också in på passformen. Läs mer om bågstorlek här.

  Hitta rätt båge

  Behöver du ytterligare vägledning för att välja rätt glasögon? Titta på vår film där vi går igenom viktiga tips som du kan använda dig av när du ska välja bågar.