André Myhrer

Personligt med
André Myhrer

Hör den svenske alpinstjärnan André Myhrer avslöja sina egna idoler, varför störtloppsåkare tävlar utan kalsonger och var du hittar Europas bästa skidbackar.

I ett jobb med ständig stress, höga prestationskrav och 175 resdagar per år är det lätt att tappa bort sig själv. Men det gäller inte vår svenska slalomstjärna André Myhrer.

En tryggare person än den trevlige tvåbarnsfadern från Bergsjö är svår att finna. Att André dessutom använder linser och är en person som vi gärna hejar fram i OS avgjorde saken. Sagt och gjort, nu är vi hans officiella sponsor. Efter påskrivet kontrakt träffade vi André i en morgontrött hotellobby och fick lära känna mannen bakom de alpina framgångarna.

Hur kommer det sig att du blivit så framgångsrik medan andra skidåkare misslyckats?
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville nå toppen. Som tur var fick jag åka ner i Europa i ganska unga år och kunde tävla mot internationellt motstånd. Då förstod jag hur långt efter jag var och hur mycket som skulle krävas för att vinna över dem. Det blev till att kämpa och inte vika ner sig. Den kraften har jag kvar än idag och den har blivit till en styrka för mig.

Vad gör du under all ledig tid mellan tävlingarna?
– Hade man gjort något vettigt med den tiden så hade man haft en bra utbildning idag. Tyvärr blev det inte så. Istället har det blivit mycket gitarrspelande och böcker. Jag brukar även spela med min kompis Eriks coverband Segertåget när tillfälle bjuds. Musiken har blivit en bra ventil för att  syssla med något annat än skidåkning.

André MyhrerAndré Myhrer är ett stort fan av rock och blues. Det är också musiken han allra helst spelar när han står på scen.

Berätta något vi inte vet om din sport.
– Många tror att vi bara åker runt och glassar på fina skidorter, men det är ett enormt slit. Upp tidiga morgnar, sitta på motionscykeln klockan fem på morgonen, trängas i liftköer i 45 minuter bara för att komma upp i backen. Sedan släpar vi ofta tre par storslalomskidor som väger tio kg paret – i tre olika gondoler! Det finns en baksida och det kan vara ganska tufft emellanåt.

Det handlar ofta om 35-40 sek per åk, då har du burit, köat och åkt lift i 3-4 timmar för att uppleva det. Men på många sätt har vi en bra arbetsgivare, vi jobbar totalt 20-30 min aktiv tid per år (skratt).

Beskriv dig själv med tre egenskaper?
– Lugn, envis och målmedveten. 

”Jag bestämde mig tidigt för

att jag ville nå toppen”

Vilken idrottsman eller idrottskvinna ser du upp till?
– När jag växte upp så var Thomas Fogdö min idol.  Då jag har norskt påbrå (norsk farfar, reds anm.) så var även Kjetil André Aamodt och Lasse Ljus stora favoriter. Jag blev helt enkelt imponerad över sättet de åkte. Lasse hade en lugn stil som påminner lite om min egen. Inte så yvig. I Veil -99 så tog han dessutom VM-medalj i varje gren, det tyckte jag var ganska häftigt…

Era tävlingsdräkter ser väldigt tajta ut, får man plats med underkläder?
– Det får man (skratt). Jag försöker alltid ha någonting under, annars blir det för kallt. Störtloppsåkarna däremot kan kompromissa med den detaljen just för att det ska gå fortare. Själv vet jag inte om jag skulle vilja susa fram i 150 km i timmen i endast en spandexdräkt.

Hur mycket skiljer sig era skidor mot ett par som hyrs ut under sportlovet?
– Många tror att det är samma slags skidor, men det är det inte. Det är mycket som skiljer i materialet. Det skulle nog bli många benbrott i backen om gemene man försökte åka med våra slalomskidor.

För alla läsare som älskar skidåkning, vilken skidort har det allra bästa åket ?
– Vill man kolla alpint som åskådare så ska man åka till Schladming i Österrike. Det åket är inte så häftigt i sig men atmosfären är så nära en fotbollsmatch man kan komma. Om jag istället åker på semester så blir det gärna Val Gardena eller Dolomiterna. De erbjuder bäst backar i kombination med boende och mat. Själv har jag inte så mycket till övers för Val d’Isère då det är betydligt mysigare i Sydtyrolen.

Tack för tipset och lycka till med den kommande säsongen. Vi är många som kommer heja på dig i vinter. För er med synfel som vill följa André Myhrer i vinterns tävlingar rekommenderar vi kontaktlinser.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine