Enkelslipade glas

Vad är enkelslipade glas?

Enkelslipade glas omnämns i så gott som all glasögonreklam, men vad betyder det egentligen? Vi reder ut begreppet och gör allting glasklart.

När du undersöker olika glasögon är det viktigt att känna till vilka glas som medföljer. Oavsett om det är i ett glossigt magasin eller om det är en reklam som svischar förbi på tv, så pratas det allt som oftast om enkelslipade glas. För oss kan det tyckas självklart men vi förstår att det nog inte är lika glasklart som det uttalas i reklamen.

Enkelslipade glasögon

RB5154-2012 Se fler Ray Ban glasögon

Enkelslipade glasögon

PH2083-5007 Se fler Ralph Lauren glasögon

Vad är enkelslipade glas?

MK3024-1153 Se fler Michael Kors glasögon

Vad är enkelslipade glasögon?

Att ha enkelslipade glas i bågarna innebär att man har samma styrka över hela glasytan. Det är också den allra vanligaste typen av glasögonglas.

De enkelslipade glasen kan till exempel underlätta läsningen av morgontidningen, fastän du i övrigt ser bra, eller hjälpa dig att se skyltar på avstånd under bilkörningen.

– Enkelslipade glas korrigerar ditt synfel när du ser oskarpt på antingen nära eller långt håll. Utöver att de enkelslipade glasen korrigerar närsynthet och översynthet, rättar det också till det synfel som kallas astigmatism eller brytningsfel, säger Carl Fredrik Kanington.

Tips! Misstänker du att din syn förändrats och att du kanske behöver justera synen med hjälp av glasögon eller linser, boka tid för en synundersökning hos en optiker.

enkelslipade glasögon
Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine