Terminalglasögon ger öginen stöd då du jobbar framför datorskärm

Terminalglasögon för en bättre arbetssituation

Aldrig förr har så många jobbat så mycket med skärmar. Och det är inte bara på jobbet som du använder skärmen. När du är på väg till jobbet, har rast eller går hem så fortsätter du att läsa nyheter, chatta med vänner och shoppa – och allt på en skärm. Med terminalglasögon så kan du ge dina ögon det stöd de behöver!

Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon brukar även kallas bildskärmsglasögon, eftersom de är särskilt anpassade för personer som arbetar mycket framför datorn. Det finns tre olika typer av terminalglasögon; enkelslipade, närprogressiva och rumsprogressiva. De specifika avstånden på arbetsprogressiva glasögon varierar mycket beroende på behov och individuella faktorer, så som t ex synfel, längd på armarna etc.

 • Enkelslipade glas används när man har ett synavstånd till datorn som är mellan 50-70 cm. I dessa fall räcker inte vanliga läsglasögon, eftersom de är anpassade till ett avstånd på ca 35-40 cm. Enkelslipade glas används enbart när du arbetar vid din dator och ger inget bra seende ut i rummet.
 • Närprogressiva glas har ett utökat skärpdjup och ger en bra skärpa från ca 35 cm upp till ett avstånd på 100 cm. Dessa glas lämpar sig  bäst när man har arbetsförhållanden där synavståndet varierar mycket.
 • Rumsprogressiva glas ger en bra skärpa från ca 40 cm till ett avstånd på ungefär fyra meter. Glasen är speciellt framtagna för arbetssituationer där man både behöver kunna läsa och se på datorn – men också ha ett seende ut i rummet.  De här glasen lämpar sig för alla som önskar större synkomfort inomhus.

Terminalglasögon har många fördelar

Terminalglasögon som även kallas för bildskärmsglasögon har många viktiga fördelar. De hjälper dig att se tydligare vilket gör att du anstränger dina ögon mindre. Det är verkligen viktigt. Det krävs inte mer än någon halvtimme framför en skärm för att det ska påverka dina ögon. Tänk då på vad en hel arbetsdag kan innebära. Skrämmande, eller hur?

Med bra terminalglasögon för datorskärmen så får du:

 •   Piggare ögon som orkar dagen lång
 •   Lättare att se små detaljer på skärmen
 •   Stöd för reflexer och blänk
 •   Möjlighet till fler fördelar för din specifika arbetssituation

Glöm inte bort att en synundersökning kan vara väl behövd. Det kanske är något som du har skjutit på för att du inte känner ett direkt behov. Men även den som idag känner att de inte behöver glasögon kan behöva en undersökning. Undersökningen kanske visar att du faktiskt behöver mer än stöd vid skärmen. Det är verkligen bra att få veta det i tid och göra något åt saken innan det blir värre! Om du redan bär glasögon eller linser rekommenderar vi ett årligt besök hos optikern för att du ska ha så optimala styrkor som möjligt.

Terminalglasögon från The Collection

Vad är terminalglasögon?

Angel – Havana Gold

snygga glasögonbågar

Kish – Tortoise

Behöver du bildskärmsglasögon?

Om du känner dig grusig och trött i ögonen fram mot slutet av eller efter en arbetsdag så kan det vara tecken på att du behöver ett bättre stöd vid skärmen. Det är inte säkert att din trötthet och svidande ögon beror på själva skärmen, så klart, men det är ofta så.

Det viktigaste är att du inte accepterar problem med syn och trötthet som ett resultat av ditt jobb. För det finns så mycket att göra åt detta. Bildskärmsglasögon är ett sätt som kan ge stora fördelar för dig på jobbet. Om du har den minsta misstanke om att du skulle behöva glasögon för skärmen så ska du boka in en tid för undersökning. Det finns verkligen ingen anledning till att skjuta på det.

Arbetsgivare ska betala för synundersökning

Terminalglasögon pris? Kanske är något du funderar på, då är det bra att veta vad som gäller om du behöver dem i ditt arbete. Så länge som du jobbar minst en timme per dag med en skärm så bör din arbetsgivare betala för den synundersökning som du behöver genomgå om du upplever besvär. Det är en regel som finns med i den svenska arbetsmiljölagen. Undersökningen kommer att vara väldigt bra både för den anställde och för arbetsgivare eftersom den kan leda till en mycket bättre arbetsmiljö och god prestation.

Om det visar sig att du faktiskt behöver särskilda glasögon för jobbet så ska din arbetsgivare stå för dessa. Det kommer alltså inte att kosta dig mer om det är så att du har ett behov av skärmglasögon. Idag så kan en duktig optiker ta reda på en hel del om dina specifika behov. För det är inte så att alla som jobbar med skärm har precis samma behov. Då hade du ju inte behövt gå till optikern för bildskärmsglasögon.

Särskilt anpassade terminalglasögon

Optikern kommer att ta reda på hur du jobbar och vad du gör på skärmen. Därefter så kan du få skärmglasögon som är särskilt anpassade till din arbetssituation. Till exempel kan ljuset du jobbar i få betydelse. I samband med din synundersökning så är det också smart att betänka hur din arbetsstation ser ut. Ibland så kan små saker som hur skärmen står i förhållande till fönster få stor betydelse.

Om det hela tiden blänker till så påfrestar det dina ögon. Du får särskilt anpassade terminalglasögon men se också till att anpassa din arbetsplats. Ju bättre den blir med tanke på ljus och även hur du sitter vid skärmen, desto bättre för dina ögon. Om din arbetsgivare inte kan bjuda in en ergonom som är expert på arbete vid skärmar så kan du få en hel del information online.

Här är några viktiga tips som du kan följa redan nu för att inte slita på din syn vid skärmen:

 •   Ta pauser!

Vi glömmer lätt att ta pauser. Du bör ta paus från skärmen åtminstone var tjugonde minut. Oftare är ännu bättre. Passa på att resa på dig och titta på något som är långt bort. Det här är bra för dina ögon eftersom de då inte hela tiden måste fokusera på samma avstånd hela tiden.

 •   Håll rätt avstånd

Se till att din skärm är cirka 60 centimeter bort från dig. Upp till 80 centimeter är okej. Om det blir längre bort så innebär det mer ansträngning för ögonen. Närmare är heller inte att rekommendera.

 •   Ordbehandling

När du jobbar mycket med ordbehandling så ska du ta en titt på den höjd som den översta textraden finns på. Den bör finnas vid dina skuldror. Eller cirka 20 centimeter under dina ögon.

 •   Fönster

Placera din skärm med sidan åt fönstret. Om den står mittemot ett fönster så blir det lätt så att den reflekterar ljus som kommer utifrån. Tänk också på att inte sitta direkt vid fönstret. Det kan också vara störande.

 •   Ljussättning i rummet

Det är viktigt att ha bra ljussättning i det rum som du jobbar i. Om du behöver punktbelysning vid din skärm så är belysningen i rummet inte bra. Du ska helst inte behöva någon extra belysning vid din arbetsstation om rummets lampor är välriktade och tillräckliga.

 •   Ställ in din skärm

Om du inte själv är expert på inställningar på datorn så ska du be om hjälp med detta. Du kan justera ljuset på skärmen och även se på saker som typsnitt och storlek på text. I din browser så kan du också ändra inställningar som kan göra det lättare för dig att läsa och hantera arbetsuppgifter via email och hemsidor.

 •   Bra möbler

Investera i bra möbler. Om du kan höja och sänka stol och bord så blir det lättare att hitta rätt position. Då får du en bättre situation för dina ögon och du får ut så mycket mer av dina terminalglasögon!

Hos oss hittar du snygga bågar för dina terminalglasögon

C.Jacobsen lätta bågar för terminalglasögon C.Jacobsen CJ9018-2014 

The Collection - Simple Matte Crystal svarta bågar

Simple – Grey Matte Crystal

Vi har prisvärda glasögon så väl som lyxiga glasögon från kända märken som Ray-Ban glasögon och Oakley glasögon.

Anton Nilsson

Anton Nilsson

Redaktör LensWay

LensWays självutnämnda modeexpert och trendspanare #1. Anser att "stil är ett sätt att säga vem man är utan att behöva yttra ett ord" som designern Rachel Zoe sade.

 Tillbaka till magazine