Kvinna med linser.

Så gör du om
linsen ramlar ut

Dagens moderna kontaktlinser är svåra att tappa, men ibland händer det. Här är några nyttiga tips kring vad du bör göra ifall linsen ramlar ut.

Hur ofta har du tappat dina linser? Säkert inte så ofta. Vätskehalten i ögat är nämligen högre än vad den är i kontaktlinsen, vilket gör att linsen klibbar sig fast på ögats hinna. Idag finns också olika typer av linser som är anpassade efter olika behov, exempelvis för dig med  torra ögon eller en aktiv livsstil.

Närbild av ögat.

Skulle olyckan vara framme, till exempel om du får något i ögat eller gråter och linsen hoppar ut, finns det ett par saker att tänka på.

HYGIEN ÄR A OCH O

Tappar du linsen utomhus eller på orena ytor är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och byta till en oanvänd kontaktlins. På så vis kan du vara helt säker på att det inte fastnat smuts och bakterier på linsen eller att den fått en repa som irriterar hornhinnan.

Kvinna med en lins på pekfingret.Om du tappar en lins på golvet bör du alltid skölja av den med linsvätska eller steril saltvattenlösning innan du sätter tillbaka den.

SÅ RENGÖR DU BÄST

Tvätta och torka alltid händerna innan du rör dina kontaktlinser. Det är också bra att kontrollera att ytan på den tappade linsen är oskadd. God hygien är extra viktigt för dig som har månadslinser eller veckolinser, medan endagslinser byts ut varje dag.

Linsvätska hälls på en lins.

Tänk på att inte återanvända linsvätska. Då finns risken att smuts hamnar i dina ögon, vilket kan leda till ögoninfektioner. Rengör inte heller dina linser i munnen eller med saliv i handen. Den mänskliga munnen innehåller tusentals bakterier som kan vara skadliga för dina ögon.

NÄR DU BYTER LINSER

Många byter och förvarar linserna i badrummet. Oftast för att morgon- och kvällsrutinerna sker här, men också för att det nästan alltid finns en spegel i badrum. Var medveten om att i badrummet finns också många bakterier som trivs i fukt. Var därför extra noga med hygienen när du sätter in och tar ut dina linser i badrum.

Hanteringsfärgade linser i en blå nyans.

Kontaktlinser, som nästan är genomskinliga, kan vara svåra att se. Därför är nästan alla linser hanteringsfärgade i en svagt blå nyans. Detta påverkar inte din ögonfärg eller syn, men gör det lättare att se linserna i förpackningen och i linsburken.


Har du några egna frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta vår kunniga kundservice på telefon 020-23 30 30.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine