Gå till kassa
   Bild av en kontaktlins med vattenströmmar omkring den.

   Skötselråd för dig som använder linser

   Både våra ögon och linser är väldigt känsliga för smuts och bakterier. Därför är det viktigt att man är noggrann med skötseln av sina linser. Dessutom ger man linserna möjligheten att bibehålla sin komfort längre.
   Illustration av hur du rengör kontaktlinser, med tre steg - rena händer, börja med samma öga och undvik att använda iskallt vatten.
   Samling av linser och ögondroppar.

   Snabba skötselråd för alla linser

   Vid all hantering av kontaktlinser är det viktigt att först tvätta händerna noggrant. Använd förslagsvis en mild tvål och en handduk som inte luddar av sig. Läs mer om hur du sätter in och tar ut dina linser.

   • Endagslinser – används en dag och slängs direkt efter användning. Använd aldrig endagslinser längre än det är tänkt. Det kan medföra komplikationer och orsaka ögonirritation.
   • Månadslinser – linser som du använder kontinuerligt under en månad. Här är skötsel av linserna väldigt viktig för att hålla hygienen. Skrolla vidare för att läsa hur du bäst tar hand om dina månadslinser.
   • Dygnetruntlinser – vid användning av dygnetruntlinser kan du ta ut dem och rengöra dem med linsvätska vid behov om du känner att du behöver extra komfort under dagen. Annars släpper dessa linser in tillräckligt med syre i ögat att du kan sova med dem i.

   Närbild av en lins på en finger.

   Så rengör du månadslinserna

   1. Tvätta händerna med tvål och torka dem på en handduk som inte luddar av sig.

   2. Droppa några droppar linsvätska på linsen.

   3. Gnugga sedan linsen på båda sidor i din handflata med lillfingret.

   4. Skölj av linsen med linsvätska. Använd aldrig kranvatten för att undvika spridning av mikroorganismer i ögat.

   5. Fyll ditt linsetui med två tredjedelar ny linsvätska och låt linserna ligga i linsvätskan i minst fyra timmar. Återanvänd aldrig linsvätskan.

   6. Undvik kontakt med naglar. Dels är naglar vassa och kan skada linsen men mycket smuts och bakterier samlas också under dem.

   7. Förslut linsvätskeflaskan ordentligt efter användning.

   Bild av linsvätska som hälls ner i ett fodral för linser.

   Rengöring av linsetui

   Rengöring av linsetui är minst lika viktigt som rengöring av linserna för att hålla så bra hygien som möjligt.

   1. När du har satt in linserna i ögonen, töm alltid ditt linsetui på vätska och låt det lufttorka. Återanvänd aldrig linsvätskan som linserna har legat i.

   2. Skölj etuiet regelbundet med desinficeringsvätska. Lufttorka behållaren.

   3. Byt ut linsetuiet regelbundet mot ett nytt varje månad eller när linsvätskeflaskan är slut.

   Bild med linvätska och ögondroppar samlade.

   LensWays guide till linsvätska

   Håll alltid flaskan ordentligt försluten. Flaskmynningen får heller aldrig röras för att undvika att smuts ska komma i kontakt med linsvätskan. Använd inte linsvätska som har passerat sitt utgångsdatum.

   Precis som att det finns olika linser, finns det också olika linsvätskor för olika behov. Multifunktionsvätska rengör, förvarar och desinficerar linserna. Den senaste generation av multifunktionella vätskor innehåller även ämnen som gör att linsen bättre håller fukten under dagen. En annan variant är hydrogenperoxid-vätska som tränger in i linsen och rengör den på djupet. Denna linsvätska passar de som är känsliga för den fuktgivande funktionen i multifunktionella linsvätskor. Fråga din optiker vilken linsvätska du bör använda om du är osäker. Mjuka och hårda linser behöver till exempel olika linsvätskor.