Gå till kassa
   Kvinna kollar i spegeln och sätter in en kontaktlins i ögat

   Linser för nybörjare – allt du behöver veta

   Så du har bestämt dig för att testa linser! Välkommen till klubben. Som nybörjare har du säkert många frågor – vilken lins ska man börja med? Hur sätter man in och tar ut linserna? Vi går igenom steg för steg allt du behöver veta om kontaktlinser.
   Händer som håller i ett kontaktlinsrecept

   Det börjar med ett recept

   Först måste du veta vilka styrkor du har för att korrigera synen på båda ögonen. Det får du genom att gå till optikern och göra en synundersökning för nytillpassning av kontaktlinser. Hos optikern kommer du göra en synundersökning och gå igenom vilken typ av linser som skulle passa dig bäst. Du kommer även få prova på att sätta i och ta ut linser. Slutligen får du ett recept från optikern med dina styrkor, och det är detta recept du använder för att köpa dina linser online. Läs mer om hur du köper linser online.

   Ett linsrecept skiljer sig från ett glasögonrecept för att synkorrigeringen sker längre bort från ögat med glasögon. Har du redan ett glasögonrecept så kommer du ha andra styrkor i ett linsrecept.

   Finger med kontaktlins på

   Så sätter du in dina linser

   Följ våra enkla steg och glöm inte att övning ger färdighet med tiden! Även fast det kan kännas obehagligt först, så kommer du att vänja dig på nolltid.

   1. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Torka dem med en luddfri handduk.

   2. Placera linsen på pekfingertoppen på din dominanta hand, alltså höger hand om du är högerhänt. Linsen ska vara domkupad. Är den åt fel håll är den inte lika rund i formen och skarpare längst kanterna.

   3. Håll det övre ögonlocket öppet med hjälp av ett finger på din andra hand.

   Kvinna öppnar ögat med sitt finger och sätter in en kontaktlins i ögat

   Att sätta in linserna

   4. Dra ner det undre ögonlocket med hjälp av långfingret på samma hand som du håller linsen i.

   5. Vinkla huvudet lite neråt och placera linsen på nedre delen av ögonvitan. Eller titta rakt fram och placera linsen mitt på ögat.

   6. Titta nedåt. Du hör ett litet klickljud linsen hamnar rätt.

   7. Släpp ögonlocket och blinka några gånger.

   Kvinna i spegel håller en kontaktlins på sitt finger

   Så tar du ut linserna

   När det kommer till att sätta in linser och ta ut linser är det viktigt att du hanterar dina linser hygieniskt. Använder du månads- eller flerdagarslinser behöver du följa specifika skötselråd (läs mer).

   1. Tvätta händerna med tvål och vatten. Skölj och torka dem på samma sätt som du gjorde när du satte in linserna.

   2. Titta uppåt och håll ned det undre ögonlocket med hjälp av långfingret. Dra ner linsen till den nedre delen av ögonvitan med pekfingret.

   3. Ta ut linsen genom att nypa tag i den.

   4. Får inte ur linsen ur ögat? Droppa lite linsvätska på linsen, då hindrar du den från att torka ut och då blir det lättare att få ut den.

   Kontaktlinsboxar av Dailies Total 1, Dailies AquaComfort PLUS, 1-day Acuvue Moist, everclear ADM och Biofinity

   Hur väljer man rätt linser?

   Det finns massvis av kontaktlinser för alla möjliga synfel och behov. En bra fråga att ställa sig är vad passar din livsstil bäst? Endagslinser, månadslinser, multifokala linser eller dygnetruntlinser? Prisbild eller komfort?

   Endagslinser är linser som du har under en dag eller vid behov, och slänger efter användning. Endagslinser är ett smidigt val för dig som vill ha en ny, fräsch lins vid varje användningstillfälle och som vill hoppa stegen för linsskötsel vid slutet av dagen.

   Månadslinser är linser som du har under en månad. Vid slutet av dagen tar du ut dina linser och rengör dem med linsvätska. Sen läggs linserna i ett linsetui tillsammans med linsvätska tills nästa morgon. Med dygnetruntlinser behöver du inte ta ut linserna innan du går och lägger dig. De släpper in tillräckligt med syre i ögonen att du kan sova med dem i.

   Veckolinser liknar månadslinser i sin användning och skötsel men du använder dem i 1 – 2 veckor.