Kvinna med huvudvärk.

Kan linser bota din huvudvärk?

Visste du att huvudvärk faktiskt kan bero på ett dolt synfel? Här får du lära dig vilka symptomen är och hur du slipper få ont i huvudet helt i onödan.

Går du runt med dunkande, skärande eller sprängande huvudvärk?  Eller kanske ett tryck bakom ögonen och tinningarna? Då är du inte ensam. Det finns många orsaker till huvudvärk, där många personer lider helt i onödan. Synfel är en vanlig orsak till huvudvärk för både ung som gammal.

Huvudvärkstabletter i en hand

Värken kommer lätt när du kisar och anstränger ögonen extra mycket för att kunna se bättre, vilket skapar spänningar. Med hjälp av linser eller glasögon  kan du snabbt korrigera din syn. Vilket ofta kan göra skillnad efter endast några dagar.

Fel styrka på linsen vållar problem

Att hela tiden försöka anpassa sig för att se tydligt är ansträngande för musklerna i och runt ögat, vilket orsakar huvudvärken. Samma problem kan uppstå om du har glasögon eller kontaktlinser med fel styrka.

Närsynta personer med för stark styrka på sina synhjälpmedel behöver inte se suddigt, vilket lätt resulterar i en felaktig uppfattning om att synen är felfri. Sanningen är snarare att sådana synfel kan ge spända och ansträngda ögon, vilket lätt leder till huvudvärk och dubbelseende. Att ha för svaga lins- eller glasögonstyrkor vid översynthet, vilket är vanligt bland äldre, kan ge samma symptom.

Man blundar framför datorskärm.Därför får du ont

Att arbeta ofta och länge framför en skärm är också ansträngande för axlar och rygg. Värken troddes länge orsakats av dålig hållning och en alltför stillasittande livsstil, men senare studier har istället påvisat att även smärta i axlar och skuldror kan orsakas av ögats spänning.

Det låter ju helknasigt tänker du. Men för att bibehålla synskärpan skickar det centrala nervsystemet ut extra signaler till ögat så det ska se skarpt, sedan spänner kroppen musklerna kring huvudet och axlar för fixera och samtidigt fokusera blicken.

Så vad är lösningen?

Om huvudvärken har orsakas av ditt synfel, kan du snabbt få hjälp av linser eller glasögon.  En synundersökning tar normalt sett 30 minuter, vilket är överkomligt med tanke på att den kan vara nyckeln till att lösa din framtida huvudvärk.

Instrument för linskontroll.

Under undersökningen samtalar du med optikern, upptäcker eventuella besvär och får själv vara delaktig i undersökningen.

VANLIGA SYMPTOM PÅ DOLDA SYNFEL:

+ Trött och hängig framåt dagen.

+ Huvudvärk.

+ Upplever det jobbigare att läsa.

+ Kisar för att se bättre.

+ Behöver mer belysning än vanligt.


Fler än två symptom från listan? Då rekommenderar vi ett besök hos din optiker. Men även vid endast ett symptom kan det vara klokt att ta det säkra före det osäkra. Har du andra frågor – kontakta gärna vår kunniga kundservice på telefon 020-23 20 20.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine