Blåa ögon

Testa linser för första gången?

Har du inte använt linser tidigare är det väldigt viktigt att du går till en optiker för en nytillpassning. Då får du även en grundlig genomgång om hur du sköter och hanterar dina kontaktlinser på ett bra sätt.

Vid en nytillpassning inleder optikern inleder med att ställa dig några frågor om dina synbesvär, synbehov och ditt allmänna hälsotillstånd.  Intervjun kallas anamnes och ligger till grund för vidare undersökning.

Kvinna sätter i lins.

När detta är klart fortsätter optikern med sina tester för att utreda ögonens hälsotillstånd. Här mäter optikern ditt ögas kupighet, storlek, brytningsförmåga och testar din synskärpa.

Vilken lins som passar dig bäst

Det är efter dessa tester som du i samråd med din optiker kommer fram till vilken typ av kontaktlinser som passar dig och din livsstil bäst. Vilken linstyp som är lämpliga för just dina ögon och vilken typ av linsvätska som passar dig och dina linser bäst.

Om du senare funderar på att byta till en annan typ av kontaktlinser behöver du återigen besöka en optiker för en ny linskontroll.

Lins på finger.

Lins- och glasögonrecept – olika saker

Det är även viktigt att vara medveten om att man inte kan använda sitt glasögonrecept när man köper kontaktlinser, då det är en helt annan typ av recept.

Vid utfärdande av recept för kontaktlinser är det andra faktorer som spelar in i bedömningen än vid ett för glasögon, som passform och vätskehalt.

Glasögon sitter också på ett annat avstånd från ögat än kontaktlinser vilket givetvis påverkar hur receptet är utformat.

Mille Lansburgh

Mille Lansburgh

Redaktör LensWay

”Ord är laddade pistoler”, sa Jean-Paul Sartre. Och han har givetvis rätt. Försöker skriva med sprängkraft och inte krångla till det i onödan. Att skriva om optik handlar om att inspirera och vägleda. Få dig att kunna uppleva varje ögonblick!

  Tillbaka till magazine