Par som sover med linser i.

Farligt att sova
med linser?

Du kommer hem sent från en utekväll med kompisarna. Du ska bara vila lite på sängen innan du gör dig i ordning. Snart sover du djupt resten av natten, men vad hände med linserna?

Känner du igen dig? Det är lätt hänt att somna med sina linser och det har förmodligen hänt alla linsbärare någon gång.

Men hur dåligt är det egentligen att sova med linser? Om du råkar somna med linserna en gång kommer du troligen inte uppleva några större problem, men det betyder inte att du ska slarva och ta för vana att sova med dem i.

Händer det flera gånger eller om du medvetet sover med linser som inte alls är menade att användas så, riskerar du dina ögons hälsa.

Detta händer med dina ögon

När du är vaken får hornhinnan nämligen syre från både luften och ögats tårvätska, men när du sover får hornhinnan inte lika mycket syre och tårtillförsel eftersom du inte blinkar. Om du då dessutom har i kontaktlinsen minskas tillförseln av syre ännu mer.

Det kan leda till att linsen torkar eller ”drar ihop sig” i ögat, vilket kan orsaka påverkan på hornhinnan, som i sin tur kan leda till en infektion.

– Det är i regel ingen katastrof att ta en kort tupplur med linser på, men det är inte heller något som rekommenderas om du inte är tillpassad med dygnet-runt-linser, säger optiker Carl Fredrik Kanington.

Att tänka på:

Om du skulle uppleva besvär med röda ögon, synförändringar, inflammation och om det känns som om du har något som irriterar i ögonen ska du genast ta kontakt med din optiker.

Oftast blir ögonen bra igen om de bara får vila från linsanvändandet, men om det skulle behövas mer än lite vila är det bra att få hjälp i god tid.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine