kvinna har irriterade ögon av att sova med linser

Är det farligt att sova med linser?

Du kommer hem sent från en utekväll med  dina kompisar. Du ska bara vila lite på sängen innan du gör dig iordning för att gå och lägga dig och snart sover du djupt resten av natten. Men vad hände med dina linser?

Känner du igen dig? Det är lätt hänt att man råkar somna med sina linser i och det har förmodligen hänt de flesta linsbärare vid något tillfälle. Men den stora frågan är hur dåligt är det egentligen att somna med linser? Om du råkar somna med linserna en gång kommer du mest troligen inte uppleva några större problem, men det betyder inte att du ska slarva och ta för vana att sova med dem i. Händer det flera gånger eller om du medvetet sover med linser som inte alls är menade att användas så, riskerar du att skada dina ögon.

Linser som du kan sova med

Mycket tunna och bekväma veckolinser som du kan bära dygnet runt som återfuktar dina ögon även när du sover. Passar mycket väl till personer som arbetar framför skärmen eller som ofta befinner sig i varma och torra miljöer. Fullt skydd mot UVA och UVB strålning.

Kan man sova med linser?

Det går inte att sova med endagslinser eller månadslinser, men däremot så finns det särskilda dygnet-runt-linser, och dessa kan man sova med. De släpper in mer syre till ögat och blir inte torra under natten.

Vad händer om man råkar sova med linser?

Vad som kan hända är att linsens fukt försvinner under natten och känns torr i ögat när du vaknar. Detta är något som kan ge en känsla av panik då linserna fastnar mer eller mindre i ögonen. Det viktiga här är att du tar det lugnt och att du inte försöker ta ut linsen torr, utan droppa ögondroppar och fukta ögonen ordentligt innan du tar ut linsen.

– Det är i regel ingen katastrof att ta en kort tupplur med linserna på, men det är inte heller något som rekommenderas om du inte är tillpassad med dygnet-runt-linser, säger optiker Carl Fredrik Kanington. Dygnet-runt-linser är avsedda för att sova med och är skapade för att släppa igenom mer syre än vanliga kontaktlinser vilket gör att denna typ av linser inte behöver lika mycket vätska.

Linser som du kan sova med 

Om du ogillar att peta i dina ögon och helst undviker momenten som innefattar att sätta in och ta ut linserna så bör du prova dygnet-runt-linser. Det enda du behöver för att kunna beställa linser att sova med är att ha ditt linsrecept redo och sedan fylla i dina olika styrkor när du gör beställningen.

Vad som är fantastiskt med just denna typen av linser är just den avancerade tekniken bakom, som gör att linserna håller sig fuktiga och andas maximalt. Detta trots att du inte behöver ta ut linserna innan du somnar om kvällarna.

Nedan finner du några av de linser som du kan sova med ur vårt sortiment:

dygnet-runt-linser du kan sova med

Progressiva månadslinser som tillför rikligt med syre till dina ögon. Om du väljer att sova med dem så kan du sova med dem i upp till 6 dygn. Passar mycket väl för personer som lider av ålderssynthet och torra ögon.

Månadslinser som du kan sova med

Månadslinser som du kan bära dygnet runt som släpper igenom över 6 x mer syre till dina ögon under hela dygnet än vanliga kontaktlinser. Passar mycket väl för personer som reser mycket och söker linser för högsta komfort.

 Toriska dygnetruntlinser du kan sova med

Toriska månadslinser som du kan sova med som innehåller en hög fuktighetshalt och ger dina ögon maximalt med syre. De perfekta linserna för personer som upplever problem med torra och irriterade ögon. 

Varför ska man inte sova med linser?

När du är vaken får hornhinnan syre från både luften och från ögats tårvätska, men när du sover får ögonen inte lika mycket varken syre eller tårvätska eftersom att du inte blinkar. Om du då dessutom har i kontaktlinserna i så minskas tillförseln av syre ännu mer.

Det kan leda till att linsen torkar eller ”drar ihop sig” i ögat, vilket kan orsaka påverkan på hornhinnan som i sin tur kan leda till en infektion. Om du upplever någon form av irritation i dina ögon så bör du besöka din optiker för att göra en synundersökning.

Varför behöver jag byta till dygnet-runt-linser?

Alla som har synfel har olika behov och vissa varvar mellan linser och glasögon och andra använder bara ett av alternativen. Det är alltid bra att låta ögonen vila under nätterna, men linser som du kan sova med är skapade i material som inte skadar dina ögon. Dygnet-runt-linser passar extra bra för dig som:

  • Ofta råkar somna med linserna i om kvällarna.
  • Reser mycket och ofta är i farten. Det kan då vara väldigt smidigt att dels slippa ha med sig nya linsförpackningar, men också att du inte behöver tänka på att ta ut och sätt i linserna.
  •  Har problem med torra ögon. Dygnet-runt-linser är speciellt utformade att ge dina ögon maximalt med syre och fukt.
  • Har problem med rutiner eller tycker att det är jobbigt att sätta i och ta ut linserna.

Om du upplever att du ofta känner dig grusig i ögonen vid bärandet av linser så behöver dina ögon i regel få vila. Oavsett om du bär dygnet-runt-linser, så kan det ändå vara bra att låta ögonen vila någon gång om sänder och sova utan linser då och då. Om dina ögon blir irriterade av dina linser så är det alltid bra att använda återfuktande ögondroppar som lindring.

Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

  Tillbaka till magazine