Kvinna med linser i utomhusmiljö.

Linser med UV-skydd

Precis som du värnar om din hud under sommaren behöver du också skydda dina ögon mot solens farliga strålar. Nu finns linser med UV-blockerande filter.

Att utsätta ögonen för långvarig exponering av UV-strålning kan inte bara skada den tunna huden på ögonlocken, utan också skada ögats lins och hornhinnan. Solens strålar kan också bidra till att du utvecklar grå starr. Forskning har visat att i ett fall av fem kan grå starr ha orsakats av solskador. Men skyddar linser mot farlig strålning?

Att alltid använda solglasögon eller en skyddande keps när du befinner dig i direkt solljus borde vara en självklarhet, men det är faktiskt inte alltid det. Om du är linsbärare kan det vara bra att veta att det finns linser med UV-skydd.

Öga och lins på finger.Tänk på att ett par linser med UV-blockerande filter är ett bra komplement, men sällan ett fullgott skydd för att vistas i solen.

– Vissa kontaktlinser tillverkas med UV-skydd, ett så kallat UV-block, vilket är bra. Men det utgör inte på något sätt ett fullgott skydd. De UV-blockade linserna skyddar i viss mån ögats egen lins och näthinnan, vilket även hornhinnan gör. Däremot behöver de delar som inte täcks av kontaktlinsen också skyddas. Precis som huden kan bli solbränd så kan också ögonen bli det, säger optiker Carl Fredrik Kanington.

Vissa personer kanske tror att det molniga vädret skyddar mot UV-strålning och därför glömmer eller struntar i att skydda sig. Men så är det såklart inte! För att få ett fullgott UV-skydd ska man använda bra och heltäckande solglasögon och helst en bredbrättad hatt. Dina ögon kommer tacka dig!

Tips!

  • Välj ett par linser med UV-blockerande filter.
  • Kombinera linserna med täckande solglasögon och hatt.

Osäker om dina linser har UV-skydd? Fråga vår kunniga personal på kundservice, telefon 020-23 20 20.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine