Gå till kassa

  Maximera din synkomfort: Allt du behöver veta om linsvätska

  Visste du att den lilla flaskan med linsvätska är en riktig superhjälte för dina ögon när du bär kontaktlinser? Den håller inte bara dina linser rena och fräscha, utan den är också en nyckel till att hålla dina ögon friska.
  Linsetui och linsvätska.

  Vad är linsvätska och vad används det till?

  Linsvätska används för att rengöra, desinficera, förvara och skölja kontaktlinser. Dess huvudsakliga syfte är att upprätthålla linsernas hygien, komfort och prestanda. Vätskan är utformad för att eliminera mikroorganismer, proteinavlagringar och andra föroreningar som kan samlas på kontaktlinserna under användning. Genom att regelbundet använda linsvätska, håller du dina linser fräscha och sköna att bära. Samtidigt minskar risken för ögoninfektioner och irritationer.

  Olika linsvätskor: Renu Multi-Purpose, everclear Refresh, Extend och Opti-Free Express Norub.

  Olika typer av linsvätska

  Det finns flera olika typer av linsvätska, och valet av produkt beror ofta på användarens specifika behov och kontaktlinsmaterial. Här är två vanliga typer av linsvätska:

  • Allt-i-ett-lösningar: Dessa är de mest populära och bekväma alternativen eftersom de kombinerar flera funktioner i en enda vätska. Allt-i-ett-lösningar rengör, desinficerar, förvarar och sköljer kontaktlinserna. De är idealiska för dig som vill ha en enkel och praktisk lösning. Även om du använder endagslinser, kan det vara bra att alltid ha en sån här typ av linsvätska hemma för att kunna rengöra eller återfukta linserna under dagen.

  Vi har många allt-i-ett-linsvätskor i vårt sortiment, här är några av de mest populära: everclear REFRESH, ReNu Multi-Purpose, Opti-Free Express, Extend

  • Peroxidlösningar: Dessa vätskor innehåller väteperoxid för att rengöra och desinficera kontaktlinserna på djupet. De kräver en speciell förvaringsbehållare med en inbyggd neutraliseringsprocess för att säkerställa att väteperoxiden bryts ner innan linserna används igen. Det är viktigt att läsa instruktionerna noggrant på denna typ av linsvätska, då man inte ska använda linserna förrän neutraliseringsprocessen är klar.

  Våra peroxidvätskor: Aosept Plus, EasySept, Oxysept 1-Step

  Oavsett vilken typ av linsvätska som används, är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner och att regelbundet byta ut linsvätskan enligt rekommendationerna, för att säkerställa optimal ögonhälsa och komfort.

  Kvinna som blundar med ena ögat.

  Hur väljer jag den bästa linsvätskan för mina ögon?

  Vilken som är den bästa linsvätskan för dina ögon beror på flera faktorer. Du behöver ta hänsyn till dina kontaktlinser, ögonkänslighet och livsstil när du väljer mellan olika alternativ. Är komfort, effektivitet eller pris viktigast för dig? Testa gärna olika märken och typer av vätskor för att hitta den som passar dig bäst.

  En man sätter in en kontaktlins.

  Råd för hantering av kontaktlinser

  • Vid all hantering av kontaktlinser är det viktigt att först tvätta händerna noggrant. Använd förslagsvis en mild tvål och en handduk som inte luddar av sig.

  • Använd aldrig kranvatten för att rengöra dina kontaktlinser, för att undvika spridning av mikroorganismer i ögat.

  • Rengör kontaktlinserna med linsvätska direkt när du tagit ut dem.

  • Gnugga linserna med fingret tillsammans med några droppar linsvätska och skölj sen med rikligt med linsvätska.

  • Fyll ditt linsetui med två tredjedelar ny linsvätska och låt linserna ligga i linsvätskan i minst fyra timmar. Återanvänd aldrig linsvätskan.

  • Förslut linsvätskeflaskan ordentligt efter användning.

  • Skölj etuiet efter användning med desinficeringsvätska och låt lufttorka.

  • Byt ut linsetuiet mot ett nytt varje månad eller när linsvätskeflaskan är slut.

  • Använd inte linsvätska som passerat utgångsdatum.

  • Blanda aldrig olika linsvätskor eller en gammal vätska med en ny.

  • Vidrör inte flaskmynningen, för att undvika att smuts och bakterier ska komma i kontakt med vätskan.