Färgblind man med färg i ansiktet.

Vad är färgblindhet?

Har du svårt att skilja vissa färger från varandra? I så fall kan du vara färgblind. Ta reda på om du är färgblind i vårt test och lär dig mer om vad synfelet innebär i praktiken.

Ett vanligt missförstånd är att en färgblind person inte kan se några färger över huvud taget. Total färgblindhet existerar visserligen men är betydligt mer sällsynt. Därför beskriver begreppet defekt färgseende tillståndet bättre eftersom det oftast handlar om ihopblandade färger snarare än helt uteblivna .

En färgblind person har ofta svårt att uppfatta skillnaderna mellan färger, men ser alltså inte svartvitt.

Ett sådant defekt färgseende är i de allra flesta fallen en ärftlig åkomma och förekommer oftare hos män. Vilket har sin förklaring i att genen som gör en färgblind är recessiv och sitter på X-kromosomen.

Ungefär 4% av alla män och 1% av alla kvinnor är färgblinda. Det betyder att det finns så många som 450 000 svenskar som har defekt färgseende.

Olika färger.För de allra flesta som lider av färgblindhet handlar det om svårigheter att uttyda vissa enstaka färger, övriga färger ser färgblinda personer utan några som helst problem.

Olika typer av färgblindhet

Den vanligaste formen av färgblindhet är någon form av röd-grön färgblindhet. Detta innebär att den färgblinde endast med svårighet, och i vissa svårare fall  är helt oförmögen att se skillnaden mellan rött och grönt.

Blå-gul färgblindhet är också ärftligt, men är inte bundet till något kön och förekommer inte lika ofta. Total färgblindhet är väldigt sällsynt.

Är du färgblind?

Dessa bilder är vanliga vid en undersökning om man är färgblind eller inte. Om du kan urskilja mönstren utan problem är du med största sannolikhet inte färgblind.

Syntest. Syntest.Syntest.Syntest.

Hur påverkar färgblindhet vardagslivet?

Färgblindhet går inte att behandla utan är ett tillstånd som du kommer att ha hela livet. De flesta har inga besvär men ibland kan det innebära vissa svårigheter att vara färgblind. Det kan till exempel vara svårt att ta till sig information som är baserad på färg som till exempel en tunnelbanekarta eller en busskarta. Det kan också vara svårt att se röda bär bland gröna blad, eller spela twister om du har röd-grön färgblindhet.

Kolla med optikern

Det kan faktiskt vara så att en färgblind person aldrig inser att han eller hon är färgblind. Fråga istället din optiker när du gör en synundersökning, så att han eller hon kan kolla om ditt färgseende är normalt. Färgblindhet utgör inget hinder för att använda kontaktlinser eller glasögon.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Boka in en synundersökning hos en optiker för att få just ditt personliga synrecept.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine