Kvinna med snabba glasögon

Snabba glasögon och snabba solglasögon för alla aktiviteter

Vad är snabba glasögon kan man ju fråga sig? Snabba glasögon är helt enkelt ett par glasögon som är avsedda för aktiviteter där det är viktigt att glasögonen sitter på plats och fyller sin fulla funktion, som i sport eller löpning till exempel. Det finns många sportaktiviteter som kräver att du har snabba glasögon, då du annars kan riskera att tappa eller skada dig själv eller dina glasögon.

För dig som har synfel och behöver ha ett par snabba glasögon med styrka för att kunna utöva sportaktiviteter har vi därför skapat ett helt eget inlägg som kommer att rikta in sig till dig.
Denna artikel kommer också att rikta in sig till dig som är ute efter ett par snabba solglasögon. Du kanske inte behöver styrka på dina glas, men behöver ett par solglasögon när du exempelvis löper, cyklar, klättrar eller åker skidor?

Vad är snabba glasögon och snabba solglasögon?

  • Snabba glasögon utmärker sig genom att helt enkelt vara skapade på ett sätt som gör att de sitter väldigt bra över näsryggen och inte faller av lätt. Här är det helt enkelt inte lika stor fokus bara på att de är snygga, utan mer på att de är lätta och bekväma.
  • När man hör ordet snabba solglasögon är det nog många som får upp bilden av breda färgade glas i blå eller orangea toner. Ofta möter du en cyklist i full fart med ett par snabba solglasögon för att slippa bli bländad av motljuset t.ex. Inte lika sällan ser du dem i löpspåren eller längs vägrenarna.
  • Funktionaliteten i denna typ av brillor är helt enkelt att de ska sitta på plats för att ge dig som bär dem en större frihet. Synfel kan vara begränsande när det kommer till utförandet av sporter, men med ett par snabba solglasögon eller snabba glasögon får du en betydligt större rörelsefrihet. 

Tips på snabba glasögon ur Lensways sortiment

Hos Lensway finner du många modeller av snabba brillor från märket Oakley. Vad som utmärker denna typen av glasögon som snabba är just att funktionaliteten är avsedd för fysiska aktiviteter där det krävs att de är lätta och sitter på plats. Vid beställning så kan du välja den styrka du har på ditt recept för glasögon både på vanliga bågar och på solglasögon.   

Vem behöver snabba glasögon och varför?

Ett par snabba glasögon eller snabba solglasögon är mer eller mindre livsnödvändigt under vissa aktiviteter i de fall där du lider av större synfel. Om du är ute och löper i skogen och riskerar att tappa dina glasögon så utsätter du dig själv för en risk.

Alla med synfel kan t.ex inte använda linser och då är det bra att ha ett par olika modeller att välja mellan, t.ex ett par som du har när du är hemma, ett par på jobbet och ett par snabba glasögon när du utövar fysiska och mer ansträngande aktiviteter.

Det är också väldigt viktigt att du använder snabba solglasögon när du t.ex åker skidor för att skydda synen och för att kunna se så bra som möjligt. Vissa sporter är mer riskfyllda och innebär att man kan skada sig om man inte ser vart man sätter sina fötter. Sporter som detta kan avse är klättring, fiske, bergsvandring, cykling, löpning, skidåkning och mycket mer. 

Varför är snabba solglasögon oftast lila, blå eller orange?

Det finns såklart sportiga och snabba solglasögon som har andra färger än dessa två, men det är mycket vanligt att glasen går i blå eller orangefärgade toner. Färgerna på glasen innefattar faktiskt en hel del funktioner även fast man kanske inte tänkt på det:

LILA/BLÅ: Tar bort reflexer och bländningar och är den perfekta färgen på glasen att använda när du befinner dig på vattnet, kör bil eller när du befinner dig där det är snö. Aktiviteter som snabba solglasögon med blå/lila glas passar för är därför segling, fiske, skidåkning/längdåkning, skoterkörning, bilkörning etc.

ORANGE: Orange är faktiskt den perfekta allround-färgen när det kommer till olika ljusförhållanden. Det är en färg som neutraliserar de flesta ljus. Det tar bort blåa kalla ljus, förstärker kontrasterna och du ser bättre när det är dimmigt. När du sportar eller gör aktiviteter utomhus så är detta den ultimata färgen på glasen på dina snabba brillor

Valet av färg på dina glas är viktig

Så vilken färg bör du välja på dina snabba solglasögon? Den största frågan är vilken typ av aktivitet som du oftast utövar och i vilken miljö du då befinner dig i. Om du ofta befinner dig i miljöer där risken att bländas finns, som vid havet eller i ute i backarna i snö, så är helt klart ett par glas i en blåare ton att föredra. Glasögon med fotokromatiska glas som reagerar automatiskt på UV-ljus är även ett väldigt bra val för att undvika UV-strålning.

Om du utför många olika aktiviteter där du behöver använda snabba solglasögon så är det bäst att välja en varmare ton på glasen mot det orangea hållet. Denna färg är mer avsedd för många olika miljöer och passar för de allra flesta ljus! Det är viktigt att välja ett par snabba solglasögon med UV-skydd också, så att man alltid skyddar hornhinnan från att skadas av ljuset från solen. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine