Gå till kassa
      Glasögon och linsetui på ögonundersökningsbordet.

      Synfel och ögonsjukdomar

      Det finns flera olika synfel som kan försämra dina synintryck och ställa till problem i vardagen, så som närsynthet, astigmatism, översynthet för att nämna några få. Men det finns enkel och effektiv hjälp att få. Här kan du läsa mer om de vanligaste synfelen och ögonsjukdomarna.
      Äldre kvinna med svarta glasögon.

      Vilka är vanligaste synfelen?

      Översynthet – Ett synfel som gör att du upplever saker och ting på nära håll som suddiga. Föremål på långt håll är däremot skarpa. Korrigeras enkelt med linser eller glasögon.

      Närsynthet – Ett synfel som gör så att föremål som är på långt håll är suddiga, men på nära håll är de skarpa. Korrigeras enkelt med linser eller glasögon.

      Ålderssynthet ­– Det blir svårare för ögat att växla mellan lång- och närseende. Oftast börjar det i 40-årsåldern. Ålderssynthet korrigeras med progressiva linser, läsglasögon eller progressiva glasögon. Läs mer om ålderssynthet.

      Brytningsfel/astigmatism – När man har två olika brytningar på ögat. Läs mer om brytningsfel/astigmatism och dess symptom nedan.

      Närbild av öga.

      Symptom på att synen har förändrats

      • Du har ofta ont i huvudet.
      • Du ser suddigt på nära eller långt håll.
      • Du kisar för att fokusera ögonen.
      • Du upplever ofta att ögonen svider.
      • Du märker att det tar lång tid för ögonen att ställa om sig, speciellt när du går från ljus till mörker.

      Närbild av öga.

      Vad är brytningsfel eller astigmatism?

      Det finns flera olika sorters brytningsfel, men det vanligaste är astigmatism. Brytningsfel uppkommer om man har två olika brytningar på ögat, vilket orsakas av att linsen eller hornhinnan inte är jämnt rundad. Ögat kan till exempel vara normalsynt för vertikala linjer men närsynt för horisontella linjer. Brytningsfel eller astigmatism korrigeras genom glasögon eller genom linser för astigmatism, vilket kallas för toriska linser.

      Hur upptäcker man att man har astigmatism? Många är astigmatiker utan att veta om det, men kan märka att det är svårt för ögat att ställa in avstånd, speciellt när man går från ljus till mörker. Det kan även kännas som att man tittar i kors.

      Bild av en färgkarta.

      Färgblindhet och skelning

      Färgblindhet – Svårhet att urskilja skillnader mellan olika färger, dock så ser färgblinda inte svartvitt. Genen som gör en färgblind är recessiv och sitter på X-kromosomen, vilket är anledningen att färgblindhet oftare uppkommer hos män.

      Skelning – Skelning beror på att musklerna som styr ögonens rörelser inte samarbetar som de ska och ögonen glider därför isär och pekar åt olika håll. Dold skelning är när ögonen glider isär bara ibland, speciellt om du är trött eller sjuk. En skelning som syns hela tiden kallas för manifest. För tillfället tillpassar vi inte i dagsläget de särskilda glas (prismaglas) som krävs för att korrigera skelning.

      Närbild av öga med gråstarr.

      Grå och grön starr

      Grå starr – Kallas också katarakt. Sjukdomen gör ögats lins grumlig, vilket leder till sämre syn. Vanliga symptom är att det är svårare att se färger lika klart och de flesta färger drar åt en gulbrun nyans. Grå starr behandlas genom ögonoperation där man ersätter den grumliga linsen med en klar, konstgjord lins.

      Grön starr – Kallas även öppenvinkelglaukom och innebär att högt tryck inifrån ögat orsakar skador på näthinnan, vilket långsamt krymper synfältet. Det går inte att bota de skador som uppstått på synnerven, däremot går det att behandla grön starr med laseroperation för att stanna upp sjukdomsförloppet.