Upptäck fördelarna med ytbehandling

Med hjälp av ytbehandlingar får dina glas egenskaper som både förlänger hållbarheten och bidrar till en bättre syn. Så varför nöja sig med det näst bästa?

Hårdhets- och antireflexbehandling är två ytbehandlingar som ofta erbjuds i samband med ditt köp av nya glasögon. Syftet med dessa behandlingar är att öka glasens prestanda, göra glasen mer tåliga och minska reflektioner.

Då de flesta av de moderna glasen tillverkas i plast brukar vi rekommendera hårdhetsbehandling som skyddar glasen. Ofta kombineras hårdhetsbehandlingen med antireflexbehandling.

Glasögon från Marc By Marc Jacobs.

Behandlingarna har till uppgift att göra glaset så bra som möjligt – stöta bort fukt, ta bort störande reflexer och skydda mot repor.

Antireflexbehandling

En antireflexbehandling reducerar reflexer som uppstår i glasen. Dessutom släpper ett antireflexbehandlat glas igenom mer ljus än ett obehandlat glas.

  • Ett obehandlat glas släpper endast igenom 91,6 % av ljuset.
  • Ett antireflexbehandlat glas släpper igenom hela 99,4% av ljuset (endast 0,6 % reflekteras alltså bort)

Behandlingen bidrar till att bäraren ser klarare, dessutom motverkar antireflexbehandlingen skuggor och reflexer som är tröttande för ögonen.

Antireflexbehandling minskar också bländning och bidrar till att du ser bättre i svagt ljus, vilket underlättar vid exempelvis bilkörning i mörker och vid arbete framför datorn.

En annan fördel då reflexerna i glasen försvinner är att man tydligare ser ögonen, vilket gör det lättare att hålla ögonkontakt.

Hårdhetsbehandling

En sak har dessvärre alla plastglas gemensamt, utan en härdande ytbehandling är de repkänsliga. Alla plastglas bör därför hårdhetsbehandlas så att glasen blir hårdare och mer reptåliga. Ett bra repskydd förlänger glasens livslängd avsevärt.

Hårdhetsbehandling är en transparent lack som läggs på glasets båda sidor. Denna behandling är färglös och förändrar inte glasen genomsynlighet.

Mineralglas behöver ingen hårdhetsbehandling då de är hårda och därmed reptåliga i sig själva.

Hos oss får du bästa ytbehandlingarna

Alla våra glas kommer från Essilor Group och är av högsta kvalitet. För att få bästa möjliga synkomfort rekommenderar vi dig också att uppgradera till vårt optimal-paket för ytbehandlingar. Då ingår även:

  • Vattenavvisning
  • Smutsavvisning
  • UV-skydd
  • Utökad rep-skydd
Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine