Människor som läser och sitter framför datorn.

Slipp torra ögon framför skärmen

Problem med torra ögon när du använder mobilen och datorn? Nu avslöjar vi hur du som linsanvändare kan spendera timmar framför digitala skärmar utan besvär.

En genomsnittlig linsanvändare spenderar upp till tio timmar om dagen framför en dator- eller mobilskärm. Ett sådant flitigt användande får givetvis konsekvenser för ögonen…

Eftersom dina ögon blinkar mer sällan framför en datorskärm försämras återfuktningen, vilket blir extra kännbart för dig med linser. Konsekvensen blir torra ögon, skavande linser och känslan av grus i ögonen. Dessa besvär är även några av de vanligaste anledningarna till att många linsanvändare slutar med linser.

Linsen ULTRA från Bausch + Lomb.

Ny teknologi ökar komforten

Känslan av obehag tilltar ofta i styrka ju längre dagen passerar, men nu finns det smart och effektiv hjälp att tillgå. ULTRA är en månadslins som är speciellt utformad för de som sitter många timmar framför skärmen, berättar Magnus Hustad från Bausch + Lomb Nordic. ULTRA är redan lanserad i USA och har där blivit en stor succé med nöjda användare. 9 av 10 kontaktlinsbärare håller med om att ULTRA känns lika bekväm på morgonen som på slutet av dagen, detta tack vare MoistureSeal®-teknologin .

Men hur fungerar den fuktbevarande teknologin? ULTRA® har en unik MoistureSeal®-teknologi vilket ger linsen ett högt vatteninnehåll och gör att den släpper igenom syre på ett mycket bättre sätt än tidigare linser. Silikonhydrogel materialet har vävts samman med ett vattenälskande ämne som hjälper till att behålla vätskan i linsen. Resultatet är en lins som behåller 95% av vätskan i linsen i upp till 16 timmar per dag. Genom High Definition Optics® får du dessutom en skarp och klar syn även vid svagare belysning. Allt det här tillsammans bidrar till en exceptionell komfort och bra synkvalitet hela dagen – även vid många timmar framför skärmen.

Linser för ålderssynta

Multifokala månadslinsen ULTRA For Presbyopia.Förutom  de vanliga månadslinserna erbjuds ULTRA® även som multifokal månadslins för personer med presbyopi (åldersynthet reds anm). Vilket givetvis är välkommet för dig som passerat 40 år och vill fortsätta använda linser på jobbet eller till exempel sporta med linser istället för glasögon.

Så påverkas dina ögon av skärmen

När du blir uppslukad av skärmen, blinkar du inte lika ofta. I vanliga fall blinkar du cirka 15 gånger/min. Framför en skärm blinkar du cirka 5 gånger/min. Det betyder att dina ögon förlorar cirka 600 (!) återfuktande blinkningar varje timme framför skärmen.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine