Kvinna som lider av röda ögon av linser

Röda ögon av linser – vad kan jag göra?

Röda ögon av linser är ett vanligt förekommande problem – Läs alla våra bästa tips om hur du kan motverka att drabbas av röda ögon.

Att få röda ögon av linser är relativt vanligt problem bland många som använder kontaktlinser. Många som lider av dessa problem söker aldrig någon hjälp för det. Det finns många sätt som du kan motverka röda ögon efter användning av linser och genom att följa med i vårt inlägg så kommer du att få ta del av alla våra absolut bästa tips för att motverka och minimera röda och irriterade ögon av linser!

Varför kan man få röda ögon av linser?

Anledningarna till varför man drabbas av problem med linser kan vara många och det är viktigt att du först och främst är säker på att problemen inte beror på sjukdom. En av de vanligaste orsakerna till röda ögon är givetvis allergier, som så många lider av men det finns även fler orsaker.

Ofta så kan det vara så att problem med röda, kliande ögon av linser kommer smygande först framåt kvällen. Detta beror oftast på att linserna har skaft under dagen och det kan även bero på trötta ögon som uppstått av exempelvis sittade framför en datorskärm under en hel dag. Problemet med röda ögon av linser kan också tyda på att man lider av torra ögon.  

Om problem med röda ögon efter linser är medicinska så kan det bero på någon av följande:

  • Konjunktivit (Ögoninflammation).
  • Irit (Inflammation i regnbågshinnan).
  • Brustet blodkärl.
  • Glaukom.
  • Sår på hornhinnan.

Om du misstänker att du har drabbats av någon av ovanstående medicinska problem så bör du genast ta kontakt med en ögonläkare. Problem med ögonen kan i vissa fall även bero på ögoninflammation för bakterier kommit in i ögat.

En av de vanligaste metoderna för att motverka röda ögon som linsanvändare, är bland annat genom att använda sig av endagslinser istället för veckolinser eller månadslinser. Orsaken till att endagslinser är bättre för känsliga ögon är för att man slänger dessa när man använt dem för dagen. Att använda den här typen av linser är särskilt bra för personer som lider av allergier och därmed också har en högre benägenhet att drabbas av röda ögon av linser. 

Vad kan jag göra för att motverka röda ögon av linser?

Nedan följer några tips om vad du kan göra i ditt vardagliga liv för att hjälpa dina ögon en bit på traven. Det finns många moment som vi gör utan att riktigt kanske tänka på hur det påverkar oss. 

Här kommer några tänkvärda punkter att ha i åtanke:

  • Varva mellan glasögon och linser så ofta du kan för att låta dina ögon få en paus emellanåt.
  • Om du inte redan gjort det så bör du kanske byta till endagslinser eftersom att de är mer hygieniska och minimerar riskerna för att drabbas av irritation i dina ögon av linser.
  • När du använder ögondroppar för att återfukta ögonen så är det inte bara en tillfällig lindring, faktum är att du kan stärka din tårfilm genom att använda droppar för röda ögon ett par gånger per dag.
  • Kom ihåg att det kan vara rent av skadligt för dina ögon att somna med dina linser. 
  • Arbetar du framför en skärm eller sitter mycket med mobilen? Detta kan vara orsaken till problem med röda, irriterade ögon. Välj att ta pauser flera gånger per dag och vila dina ögon från skärmen. 

Tips på bra ögondroppar som lindrar röda ögon som uppstått av linser:

Ögondroppar från Abbott och Bausch & Lomb som är till för röda, irriterade ögon.

komfortdroppar som lindrar röda ögon av linser
ögondroppar för röda ögon

Det finns specifika ögondroppar som är de bästa för röda ögon som hjälper till att både återfukta och lugna de irriterade ögonen. Man brukar även kalla den här typen av återfuktande droppar för tårsubstitut. Det är precis vad de är också och du kan köpa den receptfritt både på apoteket och beställa dem online. I vårt sortiment har vi fler olika typer av ögondroppar som kan lindra röda ögon med linser.

Genom att använda dig av ögondroppar så hjälper du ögat att återfuktas, vilket dina ögon naturligt sett ska göra när du blinkar. Vanligtvis så uppstår problem med torra ögon då man arbetar i torra kontorsmiljöer med hög luftkonditionering eller sitter mycket framför en skärm där man inte blinkar lite ofta som det är meningen att man ska göra. Detta leder till att ögonen blir mer ansträngda och lättirriterade. 

Återfuktande linser motverkar röda ögon 

Linser som är särskilt återfuktande från Alcon och Johnson och Johnson. 

återfuktande linser som motverkar röda ögon
Endagslinser som hjälper mot röda ögon

Då man använder linser är det viktigt att man använder linser som är anpassade för var enskild linsanvändare så att dessa passar bra för just dig och dina ögon. Om du inte använder linser som egentligen passar dig specifikt, så kan det vara så att du har en större benägenhet att drabbas av problem som exempelvis, röda ögon från linser.

Det finns idag många linser som är avsedda att tillföra extra fukt till ögonen (som de vi visar ur vårt sortiment ovan) och det gör dem bekväma och fuktiga hela dagen, även fram mot kvällen då mångas problem i regel uppstår. Denna typen av lins motverkar också att beläggningar lägger sig som en hinna över linsen vilket minskar riskerna för bakterier i ögonen. 

Linsvätskor som är bra för torra, röda och irriterande ögon: 

Linsvätskor för torra ögon från CooperVision och Alcon. Denna typen av linsvätskor är perfekta för att motverka irriterade och röda ögon av kontaktlinser och kan användas både som rengöring, sköljning, desinfektion och förvaring av linserna i ett. Det gör att du inte behöver ha någon annan produkt för att hålla dina linser fuktiga hela hållbarhetstiden.

Linsvätska som motverkar röda ögon
linsvätska för att motverka röda ögon av linser

Viktigt att även tänka på är att om man använder andra linser än endagslinser så behöver man förvara linserna i linsvätska i ett linsetui över natten. Röda ögon av linser är vanligare förekommande om man inte sköter om sina linser, enligt ordinerat. Först och främst så bör man aldrig använda linser längre än vad de är avsedda för samt att sova med linser resulterar som oftast med röda ögon. Detta gäller då främst om man inte använder dygnetruntlinser som man kan sova med.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine