Man som inte lider av pollenallergi

Lindra allergi med ögondroppar och linser

Med våren kommer ljus, fågelkvitter och grönska, men när naturen står i blom tittar även allergisäsongen fram. Våren är en period som förknippas med rinnande ögon och snuva för många. Ögondroppar mot allergi kan lindra symptomen och linser kan underlätta vardagen för dig som drabbas. 

Röda, kliande, rinnande eller svullna ögon är ofta symptom för allergi. Ögonallergier är ett allvarligt problem för ett stort antal människor över hela världen. Ungefär 1 av 10 lider av någon slags ögonrelaterad allergi. Här har vi har tagit fram några tips för att hjälpa dig igenom pollensäsongen.

Hjälper ögondroppar mot allergi?

Det finns receptfria ögondroppar som lindrar symptomen vid allergi. Ibland kan man behöva kombinera ögondroppar med antihistamintabletter för bäst resultat. Två sorters ögondroppar används oftast för att lindra allergiska besvär i ögonen: antihistaminer och kromoner.

Många ögondroppar för allergi innehåller konserveringsmedel som kan fastna på linsen och irritera ögat. Med vissa konserveringsmedel kan linsen bli missfärgad. Försök därför hitta allergiögondroppar utan konserveringsmedel. 

Kvinna använder allergi ögondroppar

Vilka ögondroppar är bäst vid allergi?

Utifrån vårt breda sortiment av ögondroppar har vi samlat ihop de som funkar bäst i test mot snabb lindring under pollensäsongen.

Blink Intensive Triple Action

3-i-1 ögondroppar som lindrar, återfuktar och skyddar dina ögon samtidigt. Ögondropparna är designade med E-vitamin och liposomer som skyddar lipidlagret i ögat. Blink Intensive Triple Action är dessutom speciellt framtaget för att passa tillsammans med kontaktlinser.

 

ögondroppar mot allergi

Biotrue ögondroppar

Biotrue innehåller halyronsyra som naturligt finns i våra tårar. Ämnet lugnar, skyddar och smörjer ögat. Dessa ögondroppar kommer även förpackade i 30 små, hygieniska engångs pipetter för att du enkelt ska kunna ta med dem var du vill. Fritt från konserveringsmedel.

ögondroppar som hjälper mot allergi

Blink Eye Mist

En praktisk, snabbverkande spray som motverkar besvärande ögon. Du sprayar en dos i ögonen utan att behöva ta ut linserna. Ett smidigt alternativ om du har en aktiv livsstil eller sitter i ett luftkonditionerat rum.

återfuktande ödonspray som lindrar allergi

Ögondroppar med antihistamin lindrar allergisymptom

Antihistaminer blockerar histaminerna som frisläpps av kroppen i ögats slemhinna när en allergisk reaktion framkallas. Ögondroppar som innehåller antihistaminer rekommenderas oftast i första hand för att de är snabbverkande. Effekten är dock inte så långvarig. Du kan därför behöva använda ögondropparna flera gånger dagligen.

Kromoner i ögondroppar för längre verkan

Ögondroppar som innehåller kromoner, till skillnad från antihistaminer, är mer långtidsverkande, men måste däremot användas dagligen under en längre period innan de har någon verkan på den allergiska reaktionen. Därför måste dessa ögondroppar börja användas innan allergiperioden kommer igång. 

Byt till endagslinser vid allergiska besvär

Den brittiska forskaren James Wolffsohn och hans kollegor vid Aston University gjorde en undersökning på hur linsbärande påverkar ögonens reaktion på pollen. Studien visade att de som använde endagslinser faktiskt fick mindre irritation i ögonen. Endagslinserna utgör alltså en slags skyddsbarriär mot pollen. Vissa endagslinser har även återfuktande egenskaper vilket har positiva effekter för den som är allergisk. 

Allergener från pollenkornen fastnar lätt i linserna och därför kan det vara bra att byta från månadslins till endagslins under allergisäsongen. Slem- och proteinhalten i ögonens tårvätska ökar markant när luften är full av pollen, vilket förkortar linsernas livslängd. Därför kan det vara smidigt för dig som linsanvändare att byta till endagslinser under pollensäsongen för att minska risk för irritation. Med endagslinser får du alltid en ny, fräsch lins i ögat vid användning och du slipper den extra rengöringen som krävs för månadslinser vid pollensäsongen.

Vilka endagslinser är bäst vid allergi?

Vi har sammanställt de endagslinser som vi rekommenderar om dina ögon blir extra besvärade under allergisäsongen. 

everclear ELITE

Prisvärda endagslinser som är ett skonsammare val för dina ögon. Utvecklade i silikonhydrogel som tillför optimal syretillförsel till ögat vilket ger komfort som håller hela dagen. Perfekt om du sitter framför en datorskärm under långa perioder på dagen.

 

linser som kan användas vid allergi

ACUVUE Oasys 1-Day with Hydraluxe

Hemligheten bakom dessa linser är HydraLuxeTM-teknologi som ökar linsernas prestanda och komfort. De är speciellt framtagna för att kunna klara av krävande omständigheter.

endagslinser för allergi

Dailies Total 1

Tunna endagslinser gjorda i silikonhydrogel och med hög vattenhalt och hög andningsförmåga. Detta gör att Dailies Total 1 liknar ögats naturliga vattenhalt.

Linser som lindrar allergi

Var snäll mot dina ögon

Trots alla positiv egenskaper hos endagslinser och ögondroppar så ska du inte tveka att uppsöka professionell hjälp om du fortfarande upplever klåda och irritation i dina ögon. Är irritationen för stor för att använda linser rekommenderar vi att du låter ögonen vila i några dagar och använder glasögon istället för att ge ögonen en chans att återhämta sig.

Linnea Hedlin

Linnea Hedlin

Webbredaktör & Copywriter

 Tillbaka till magazine