kvinnor med färgade solglas

Guiden till våra solglas – Skräddarsy dina egna solglasögon

Hos oss har du möjlighet att skräddarsy dina egna solglasögon, vare sig du väljer solglas med eller utan styrka. Hitta en båge som tilltalar dig utifrån vårt breda sortiment av glasögon. Till dina skräddarsydda bågar kan du välja mellan 3 olika solglas: vanliga solglas, färgskiftande glas och polariserande solglas. 

Alla våra glasögon är CE-märkta oavsett om de är optiska glas eller solglas. Det innebär att alla våra glas har 100% UV-skydd. De är klass 3 och har 85% mörkhet vilket betyder att dina glasögon inte kommer synas igenom.

Välj solglas med eller utan styrka

Med alla våra solglas kan du välja om du vill ha styrka i dem eller inte. Om du hellre vill ha solglas utan styrka fyller du i att du har +0.00 i styrka i ditt recept. Ange pupilldistans (PD) 31 på vänster och höger öga.

Är du intresserad av att ha styrka i dina solglas går det också bra. Då kan du ha solglas för närsynthet, progressiva solglasögon och läsglasögon med solglas. Fyll då bara i ditt recept som normalt och välj sedan vilket typ av solglas du vill ha i dina bågar.

Läs mer om hur du köper glasögon online

Vanliga UV-blockerande solglas – välj mellan 3 färger

Dessa glas är för dig som bara vill ha ett par vanliga solglasögon. Glaset kommer med 100% UV-skydd i klass 3, alltså 85% mörkhet så att du inte ser ögonen igenom glaset. Här kan du välja mellan 3 olika färger.

Grå: Grå färg ger en mest naturlig färgbild för dig som tittar genom glaset. Det här är den traditionella färgen som de flesta solglasögon brukar ha.

Brun: Den bruna färgen gör så att kontrasterna höjs lite och allt får en lite varmare ton.

Grön: Utåt kommer dina solglas ha en grön tint, men för dig som har på dig dem kommer du inte se en större skillnad på färger. Hela din synbild kommer alltså inte bli grön när du tittar genom dessa glas.

I val av färg på dina glas brukar vi rekommendera att man gör sitt val baserat på vilka färger man har på bågen. Är bågen svart eller silver brukar grå solglas passa bäst. Har du brun eller tortoise båge ser brunt glas väldigt fint ut.

Transitions® solglas – glas som skiftar i färg

Ett bra alternativ om du är sol- eller ljuskänslig är färgskiftande fotokromatiska glas. Färgskiftande glas är också ett bra val om du vanligtvis brukar bära glasögon och vill slippa byta till solglasögon när det är soligt ute, eller känner dig låst vid att bära linser när du vill ha solglasögon på dig. Dessa glas ställer automatiskt om till rätt mörkhet när de kommer i kontakt med solens UV-strålar. Ju mer UV-ljus, desto mörkare blir de. De blir som mörkast på en solig sommardag och når då upp till 85% mörkhet, klass 3, som våra vanliga solglas.

Våra färgskiftande glas har ett Transitions Signature®-filter, framtaget genom Essilor. Du får optimal kvalitet och du får en jämn färgning som är i rätt ton beroende på vad du väljer. Du kan välja mellan grå och brun färg. När du kommer inomhus blir glasen ljusa igen och ser ut som vanliga optiska glasögon. De blir inte mörka i bilen eftersom bilens vindruta är UV-blockerande och därför känner inte glasen av UV-strålningen även om det blir ljust för ögonen.

Polariserande solglas – ökad synkomfort vid bilkörning

Solens strålar reflekterar när de nuddar vid ett blankt eller vitt föremål. Det polariserande filtret blockerar ljuset som reflekteras. Du får därför ett mycket klarare seende. Polariserande glas är perfekta att ha på sig om man ska vara ute på sjön, åka skidor eller köra bil. De ger ökad synkomfort och kan likställas med en uppgraderad version av vanliga solglas.

Många som har haft ett par polariserande solglasögon med UV-skydd vid bilkörning, till exempel, upplever ofta att det är svårt att byta tillbaka till vanliga solglasögon för att de saknar den skarphet som polariserande glas ger. Här kan du, precis som med de andra glasen, välja grå eller brun färg.

Linnea Hedlin

Linnea Hedlin

Webbredaktör & Copywriter

 Tillbaka till magazine