Man som valt rätt brytningsindex i sina glasögon

Brytningsindex i glasögon – allt du behöver veta

I detta inlägg så ska vi gå djupare in på vad brytningsindex  i glasögon egentligen är. Brytningsindex står nämligen för hur mycket ljuset bryts genom det glas som du valt. Tunnare glas har ett högt brytningsindex vilket betyder att ljuset bryts kraftigare. Det kan kanske låta en aning överkurs för den som inget vet. Men lugn, när du har läst detta inlägg så kommer du att ha full koll på vad brytningsindex är för något. 

Att välja ett par snygga glasögonbågar är kanske enkelt, den svåra biten kan vara, vilken typ av glas som du ska välja till dina nya glasögon. Om glaset inte är perfekt anpassat efter de styrkor som gäller för ditt synfel så kommer din synskärpa komma att påverkas på ett negativt sätt.  Idag så är de flesta glas som du kan få för dina glasögon skapade i plast och kan då vara anpassade som såväl enkelslipade glas som progressiva glas

Snygga mörka tortoise bågar från The Collection.
 Snygga mörka tortoise  bågar från The Collection.

Vilka glas ska jag välja?

Den första och största frågan i detta sammanhang är ju vilket typ av glas du ska satsa på att skaffa på dina nya glasögon. Vilka glas som passar dig bäst beror helt och fullt på vilket typ av synfel som du lider av och det är viktigt att du väljer rätt som sagt.

Detta är skillnaden mellan de olika typerna av glas du kan välja:

Enkelslipade:

Är den vanligaste formen av glas och används för att korrigera översynthet, närsynthet och astigmatism. Glasen har även samma styrka i hela glaset och kan användas både för dig som ser dåligt på nära och längre avstånd. 

Progressiva glas:

Progressiva glasögon har inte samma styrka i hela glaset utan är anpassade för att gradvis skifta från nära till längre avstånd beroende på var i glaset du tittar. Dessa glas passar ypperligt för äldre personer som lider av ålderssynthet och det kan ta ett tag innan man vänjer sig vid denna typen av glas. 

Hur vet jag vilket brytningsindex glas jag bör ha?

Om synfelet kräver en högre styrka i slipningen på glasen så blir också glasen mer tjocka och kan kännas tunga när du bär dem. För att få glasögon som kräver en högre styrka att ändå se tunna och snygga ut så är det viktigt att välja rätt brytningsindex. Och nu undrar du säkerligen hur du gör det! Detta är baserat på dina korrektionsvärden som ditt synfel kräver.

Nedan följer en beskrivning över de brytningsindex som det finns att välja på:

 • Index 1,5 – Standard

Gällande korrigering för lägre styrkor som är upp till +/- 1,75 så använder man standardindex och denna typen av brytningsindex kan räknas som tunn och passar därför inte på bågar som saknar ram eller har halvram då glasen med denna brytningsindex bli mycket tunna. Denna typen jämnar ut ögonformen så att minusglas inte förminskar lika mycket och ett plusglas inte förstorar lika mycket med denna brytningsindex på glasögonen. 

 • Index 1,6 – Komfort

  Nästa steg för brytningsindex kallas för komfort just på grund av att denna typen av slipning på glasen gör dem upp till 20 % tunnare än när du använder dig av standardindex. Om din sfär är upp till -3,75 eller +2,0 så passar denna brytningsindex dig perfekt. Detta gör så att glasen inte förstorar dina ögon lika mycket som en vanlig enkelslipning kan göra om du har
 • Index 1,67 – Premium

  När man använder sig av högre styrkor så blir också glaset tyngre och tjockare, vilket många glasögonbärare anser vara besvärligt. Med premium glasögon brytningsindex så får du istället ett par mycket tunnare och plattare glasögon.  De annars så tjocka glasen blir upp till 40 % tunnare med premium brytningsindex och passar för styrkorna -6,00 upp till +2.25.

 • Index 1,74 – Premium PLUS

Dessa är det högsta brytningsindex glasögon som finns idag och passar för personer som har högre styrkor på +6,00 och -6,00. Förminskningen eller förstoringen av ögonen minskar dramatiskt då dessa las snabbt upplevs som tunne trots de höga styrkorna på glasen. 

 • Asfäriska glas

Asfäriska glas, som de kallas hjälper till att göra glasen tunnare och plattare, som nämnt innan. Med hjälp av asfäriska glas så kan du alltså minska effekten av att dina ögon blir stora eller små beroende på vad du har för styrkor på dina glasögon. Detta gör alltså att dina ögon ser ut att ha en mer naturlig storlek och glasen upplevs helt enkelt som tunnare och lättare. 

Snygga rosa metallbågar

   Snygga rosa metallbågar från C.Jacobsen.
Transparenta ljusrosa plastbågar

Transparenta ljusrosa plastbågar från C.Jacobsen.

Ytbehandling ingår alltid då beställer nya glasögon från oss

När du beställer dina glasögon hos Lensway så är dina glasögon redan ytbehandlade med hårdhetsbehandling i vårt standardskydd. Därefter så kan du även välja tillval på ytterligare ytbehandling via vårt optimal-paket. Att ytbehandla dina glasögon är ett måste för att hålla dem i perfekt skick så länge som möjligt!

Eftersom att många av de glas som du kan köpa är gjorda i hårdplast så är detta extra viktigt, eftersom att glaset har en tendens att enklare bli repigt om man inte tar hand om dem. En hårdhetsbehandling tex. Är färglös och gör ingen skillnad i sikt genom glasen men gör en enorm skillnad i kvalitet och reptålighet. Det är enkelt att beställa glasögon hos Lensway:

 • Välj de bågar som du önskar köpa och tryck på “Lägg till recept”. 
 • Här fyller du i alla dina styrkor samt vilken typ av glas du önskar. 
 • Du kan även här göra tillägg för eventuell ytterligare ytbehandling på glasen. 
 • När du är klar lägger du till dina nya glasögon i kundkorgen.
 • Gå in under “kassa” uppe till höger och slutför ditt köp!
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine