Kvinna med solglasögon.

Skydda ögonen med solglasögon som har UV skydd

Det är viktigt att du skyddar dina ögon mot ultraviolett ljus då det kan skada din syn! Solglasögon är inte bara snyggt, genom att skaffa solglasögon med inbyggt UV skydd så kan du vara säker på att dina ögon är helt skyddade mot farlig UV strålning.

Hur vet man att solglasögon har UV skydd?

 • CE märkta solglasögon – denna lilla märkning visar att solglasögonen är skyddade med UV skydd och du kan då vara helt säker på att dina ögon är skyddade mot solens starka UV strålar.

Nackdelen med solglasögon som inte har något UV skydd är att de lurar dina pupiller till att bli större och det är detta medför att dina ögon tar in mer farligt UV ljus och detta kan då skada dina ögon till och med mer än om du är utan solglasögon, det är därför det är så viktigt att använda UV skyddade solglasögon.

Alla våra solglasögon är CE märkta 

ce märkta solglasögonAir Heart – 1802449 från Le Specs

Solglasögon skyddar ögon

Erika Ray-Ban

Vad är UV strålning?

UV står för ultraviolett strålning och innebär att denna typ av ljus är en elektromagnetisk strålning som har en våglängd som är kortare än ljuset som vi kan uppfatta med vår syn och denna är skadlig för oss. Att UV-strålning är farligt för huden, det känner de flesta till. Men vad  många missar är att UV-strålning också kan skada ögat, vilket gör det extra viktigt att bära solglasögon med UV-skydd under soliga dagar.

Om man exponeras för UV ljus under en längre stund så kan man skada ögats hornhinna, ögats lins samt att det ökar riskerna för utveckling av grå starr. En förklaring till att många glömmer bort att skydda sina ögon kan vara att ögonen inte påverkas av solens värmestrålning, så som huden gör. På grund av detta så får vi inte lika starka varningssignaler, vilket leder till att faran blir mindre uppenbar.

Solljusets ultravioletta strålar 

Solljuset innehåller ultravioletta strålar som beroende på våglängd delas in i UVA, UVB och UVC strålning. Ju kortare våglängd, desto större är ljusets energinivå och därmed också risken för skador från exponeringen.

 • UVA strålning – är strålar med längst våglängd och är dem som gör oss bruna av solen.
 • UVB strålning – orsakar solbränna och förknippas ofta med hudcancer och synproblem som grå starr.
 • UVC strålning – är den kortaste strålningen och också den farligaste. Det mesta absorberas av ozonskiktet i jordens atmosfär och når sällan jordens yta.

När du utsätter dig för starkt solljus vid havet, i skidbacken eller på stranden, kan du drabbas av akuta ögonproblem, likt när du bränner huden. Det kan bildas små sår på hornhinnan, vilket känns lite som grus i ögat.

Det gör ont och bidrar till nedsatt syn, men självläker inom något dygn. En tidig UV-skada syns ofta inte och kan tyckas vara symtomfri, men kan faktiskt ge allvarliga problem senare i livet.

UV-skydd upp till fem nivåer

Det finns fem olika nivåer för hur effektivt glasen filtrerar UV-ljus:

 • Nivå 0 – skyddet är näst intill obetydligt
 • Nivå 1 – bländskydd är litet
 • Nivå 2 – ett hyfsat skydd som funkar till vardags
 • Nivå 3 – fungerar på sjön, stranden och utomlands
 • Nivå 4 – utomordentligt skydd

Om det inte är sol ute så ska du helst välja ett par solglasögon som har minst nivå 1-skydd. Om du önskar ha ett relativt bra skydd från UV ljus i växlande väder så är nivå 2-skydd passade för dig och som passar så länge du befinner dig i Sverige och länder med liknande klimat.

Befinner du dig ofta till sjöss, vid badstranden eller utomlands på varmare breddgrader så bör du minst ha solglasögon med nivå 3-skydd. En stark rekommendation för att skydda mot bländning och reflexer är solglasögon med polariserat glas.

Vilket skydd bör du välja?

Du bör i allmänhet inte välja en filternivå med lägre skydd än nivå 2 eller 3. Om du är en båtmänniska eller åker mycket skidor ska du välja nivå 4, som skyddar extra bra mot UV-strålar.

Strålningen på hav och snö är nämligen mycket starkare eftersom den reflekteras. Problem kan dock uppstå av en för hög filternivå i de fall ljuset inte är så starkt. Dessa är att du inte ser färger korrekt, ökar risken att krocka med en annan båt eller kör på någon när du åker skidor.

Solglasögon med UV-skydd

Några extra tips!

Eftersom du inte märker av om dina ögon skadas av solens UV-strålar lika enkelt som om du bränner din hud, så är det viktigt att du tänker efter lite extra när du är i solen. Särskilt utomlands.

 • Håll dig även i skuggan emellanåt!
 • Använd keps/hatt för extra skydd.
 • Det går att individanpassa solglasögon efter synfel, så om du ofta behöver använda solglasögon så är detta ett starkt tips – särskilt för dig som inte kan använda linser.
 • Det är extra viktigt att skydda barnens ögon.

Hos LensWay hittar du solglasögon för hela familjen; barn, dam och herr.

Brett sortiment av solglasögon med UV-skydd

Det är enkelt att beställa solglasögon online hos oss och vi har ett brett utbud av solglasögon, för många olika ändamål – allt från nivå 1 till nivå 5 i skydd. Man kan tycka att det bästa vore att köpa solglasögon som har högsta skydd mot UV ljus, men då dessa är anpassade för starkt ljus, så är detta inte riktigt fallet. Att välja ett par med medelskydd (nivå 2-4) är att rekommendera, så att man inte behöver ha flera olika par solglasögon.

Toppa din outfit med snygga UV-skydd solglasögon 

Ett par solglasögon är ofta en snygg detalj till resten av din outfit, så en snygg design och samtidigt optimalt skydd är att föredra. Vi älskar vårens snygga bågar.

uv-skydd

Bandwagon – 1802502

Från Le Specs hittar du även en klassisk modell med blått härligt glas. Alla våra solglasögon har skydd mot UV strålning!

Le Specs droptop brushed gold

Droptop-Brushed Gold


Kontakta gärna vår kunniga kundservice på telefon 020-23 20 20 om du har frågor om UV-skydd eller behöver hjälp  att hitta ett par solglasögon med passande UV-nivå.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine