Man med linser och skidglasögon som åker skidor.

Upptäck friheten med linser i vinter

Som linsanvändare finns några saker att tänka på för att underlätta skidåkningen och göra den ännu roligare. Läs våra bästa tips inför vinterns härligaste puderåk.

Om det är något som har utvecklats rejält på senare tid så är det kontaktlinser. Nya material och teknologier gör att moderna linser är både bekväma och lätta att använda. Det gynnar inte minst skidåkningen. Lever du ett aktivt liv under vintern passar kontaktlinser extra bra eftersom de aldrig är i vägen, begränsar synfältet eller blir immiga.

Man med linser och skidglasögon som åker snowboard.

Med kontaktlinser kan du fokusera 100 procent på din åkning eftersom du befrias från distraktioner som glasögon kan medföra.

skydda dig mot uv-strålning

Det finns kontaktlinser med UV-blockerande filter som ger ett visst skydd. Däremot är det långt ifrån tillräckligt för att skydda ögonen mot solens strålar. Solglasögon är ett bra komplement, men det bästa skyddet i skidbacken får du av ordentliga skidglasögon.


Skidglasögon skyddar dels mot solens skadliga UV-strålar, som reflekteras i snön och gör att ögonen utsätts för större mängder strålar än på sommaren, men också mot kalla vindar som kan göra ögonen och linserna torra och irriterade.

Använder du glasögon i vanliga fall? I så fall kan det vara klokt att prata med din optiker om att testa endagslinser inför skidresan.

glöm Torra ögon i backen!

Många upplever en allmän torrhet i ögonen och i linsen under vintern, på grund av kylan och den torra luften. En räddare är att ha en flaska smörjande ögondroppar till hands för att återfukta linsen och ögat vid behov. Ögondroppar finns att köpa i engångspipetter, vilket gör användningen både hygienisk och praktisk.
Kvinna med linser och solglasögon som åker snowboard.

Tips: Stoppa ett par pipetter med ögondroppar i fickan innan du ger dig ut i backen. Om ögonen känns torra senare under dagen kan du snabbt och enkelt åtgärda problemet på egen hand.

Linser och kyla

Det är ingen fara att bära linser även om temperaturen sjunker under nollan. Kontaktlinser värms nämligen upp av dina ögon och fryser därför inte fast. Du behöver således inte oroa dig för att dina linser tar skada av kylan när du är ute i skidbacken.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine