Solglasögon över glasögon

Suncovers – Snygga & bekväma

När solen gassar och himlen är blå så behöver dina ögon lite extra skydd. Livet blir lättare med solglasögon på så att du slipper kisa. Men vad ska du göra med dina vanliga glasögon om du inte har solglasögon med slipat glas? De behåller du på och använder solglasögon utanpå dina glasögon! Låt oss förklara hur!

Med nätta och moderna solglasögon över glasögon så kommer du inte ens tänka på att du faktiskt bär dubbla brillor! Det finns huvudsakligen två modeller av suncovers. Den ena är lite bredare och har även solglas på sidorna. Solglasögon över glasögon finns både för herr och för dam

Fördelar med solglasögon över glasögon

Oavsett om du brukar använda dig av linser eller inte så finns det många fördelar med solskydd som passar ovanpå glasögonen. Här är några av de främsta.

Anledningar till att testa solglasögon över glasögon:

  •  Du behöver inte lägga undan dina glasögon och byta till linser för att det är soligt
  •   Du sparar pengar eftersom de är billigare än slipade solglasögon
  •   Du får snygga och moderiktiga solglasögon
  •   Du kan lätt dra på solbrillorna då du är ute och kör och tillfälligt använder glasögon

Det är så praktiskt och enkelt att använda solglasögon utanpå vanliga solglasögon. Med ett par i bilen, ett i väskan och ett hemma så står du aldrig utan. Inför en solsemester så är det verkligen smart att packa med suncovers.

Så fungerar solglasögon på glasögon

Det finns som nämnt lite olika modeller av solglasögon som är till för att trä på ovanför glasögonen. De som är lite större har gott om plats. Det gör också att modellen framstår som större. Det här ger ett lite sportigt intryck. Den större modellen som ligger som en kåpa över dina vanliga glasögon känns trygg. Den ger ett komplett skydd mot solen. Faktiskt mycket bättre än många vanliga solglasögonmodeller. Du får ju skydd hela vägen runt ögat.

Numera så är det många som väljer solglasögon som är till för att ha ovanpå glasögon trots att de inte har glasögon! Det beror på att modellen är snygg men också mycket bekväm. Dina ögon får god vila från starkt ljus. Samtidigt så bidrar kåpan till att du får ett extra skydd mot stark vind och damm.  Solglasögon som träs ovanpå glasögon kan användas året om. De fungerar också mycket bra i skidbacken. Där är det ett stort plus att också få lite skydd mot vind och snöpuder.

De nättare modellerna av solglasögon över glasögon fokuserar mer på framsidan av ögonen. De har ofta en mycket nätt ram. De är lite diskretare, och gör att du inte tänker på att du faktiskt har två bågar på dig. Nättare modeller är lite stilrenare och kan passa bra för den som helst inte vill ha så stora solglasögon. Med en utformning som följer dina vanliga glasögons linjer på ett smart sätt så ser det aldrig klumpigt ut. Ingen kommer att tänka på att du har två glasögon på dig. Inte ens du!

Viktigt med hög kvalitet

Du kanske har lagt märke till att det finns gott om off-brand modeller av solglasögon utanpå glasögon ute på marknaden. De ser alla i stort sett likadana ut. Det som kan skilja sig är formen på ramen och färgen på solglasen. Men innan du beställer ett par för tio kronor och tänker att du har gjort ett klipp så bör du vara medveten om vad du får. Det handlar ju inte bara om formen och färgen. Det glas som sitter i solglasögonen ska skydda dina ögon.

Om du får färgat glas eller plast så får du skön skugga. Men det är i stort sett allt. Dina ögon kommer då inte att skyddas mot UV-strålar alls, och det är farligt. När du har på dig solglasögon så får du ju upplevelsen av att du är skyddad. Risken finns ju att du kanske ser in i ljus som faktiskt är skadligt för dina ögon då glasen inte har UV-skyddet som du litar på.

Var alltså noga med att välja suncovers som verkligen skyddar dig mot solens skadliga strålar. Det kan också vara värt att betala lite mer för polariserande glas och högre kvalitet. Det här är solbrillor som du kommer att använda aktivt och då bör de hålla måttet.

Är det bekvämt?

Den som funderar på att börja använda solglasögon på glasögon frågar ofta om det är bekvämt. Och det är ju en viktig fråga! Då du väljer en bra modell som är gjord för att passa ovanpå vanliga glasögon så ska det så klart kännas bekvämt. Det kommer så klart aldrig att bli som att bara använda solglasögon men så stor skillnad är det faktiskt inte. Med mjuka former så är det enkelt att med en hand sätta solglasögonen på plats. Då de täcker väl framtill så får du heller ingen skarv som stör.

Men det kan förstås ta en stund tills du vänjer dig. Det kommer dock inte dröja länge innan du inte ens tänker på att du har solglasögonen på glasögonen. Tvärtom så kan det nästan kännas motigt att gå ut när du inte har tagit på dig dem. Du lär inse hur skönt det är med ett solskydd som inte kräver att du sätter i linser först.

Vem ska satsa på solglasögon över glasögon?

Solglasögonen som man kan ha ovanpå glasögon passar alla som har glasögon. Så enkelt är det faktiskt! Även om du vanligtvis bär linser så kan det vara bra att satsa på modellen som ger så stor flexibilitet. För de ser ju lika bra ut även då du har linserna på dig. För dig som alltid bär glasögon så är suncovers ett måste. Så om du inte redan har ett par så är det verkligen på tiden att du investerar i ett. De populäraste modellerna är unisex och passar lika bra för honom som för henne.

Om du stör dig på att vanliga solglasögon släpper in ljus från sidan och ovanifrån så ska du också ta en titt på solglasögon som passar på glasögon. De ger ett ordentligt skydd och är otroligt användbara i så många olika situationer. Så vad väntar du på? Köp ett par suncovers och var redo för sommaren eller semestern. Du kommer inte att ångra dig!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine