Barn och kontaktlinser

En vanlig missuppfattning är att barn och ungdomar inte kan ha kontaktlinser. Sanningen är den att det inte finns någon åldersgräns. Grundregeln är istället att barnet måste vara tillräckligt ansvarstagande för att hantera kontaktlinser.

Många föräldrar undrar över om deras barn är redo att börja använda kontaktlinser. Svaret på den frågan ligger i om de är tillräckligt ansvarstagande. Dessutom måste barnet lära sig att vara noggrann med sin hygien.

Optikern hjälper dig

Om du bestämmer dig för att ditt barn är redo för att börja använda linser så behöver du först boka in en tid hos en optiker. Där kommer optikern kontrollera att det inte finns några hinder för att använda kontaktlinser. Tänk även på att linsrecept och glasögonrecept är två skilda ting, har ditt barn ett glasögonrecept sedan tidigare så går det inte att använda till kontaktlinser.

Hos optikern får ditt barn även en genomgång av hur man sköter och hanterar sina linser. Det handlar om grundläggande saker som hur man sätter i linser och sedan tar ut dem.

Endagslinser är det naturliga valet

Det naturliga valet när det gäller barn och linser är satsa på endagslinser. På så sätt slipper ditt barn en stor del av hanteringen och kan bara kasta sina linser när dagen är slut. Viktigt är dock att ha ett par glasögon som komplement till linserna. Barnet kan använda sina glasögon som avlastning på kvällar och helger, eller när en förkylning gör det svårt att använda linser.

Fördelar med linser

En stor fördel med linser är de kommer ge ditt barn större rörelsefrihet. Det är speciellt användbart när han eller hon idrottar. Med linser slipper de även problem med imma på glasen.  Det finns även linser som erbjuder ditt barns ögon skydd mot solens farliga UV-strålar.

En annan fördel är att de kan använda

solglasögon utan styrka.

  Tillbaka till magazine