Linser och barn

Linser till barn – allt du behöver veta!

Många tror att synfel främst hör till att komma upp i åldern, men detta är en missuppfattning då synfel är väldigt vanligt även bland barn och yngre människor. En annan vanlig missuppfattning bland många är också att barn och ungdomar inte kan använda kontaktlinser. Men sanningen är den att det inte finns någon åldersgräns. Grundregeln är istället att barnet måste vara tillräckligt ansvarstagande för att hantera kontaktlinser.

Och då är den stora frågan: Hur vet man som förälder om sitt barn är redo att börja använda kontaktlinser? Följ med i vår guide och få svar på frågor som du kan undra över när det kommer till linser barn. Vi har samlat de vanligaste frågorna som många föräldrar har när det börjat bli dags att börja med kontaktlinser för deras barn.

Hur vet jag om mitt barn är ansvarstagande nog att hantera kontaktlinser?

Det finns ingen direkt ålder som säger att det passar att börja med linser till barn. Detta beror helt och hållet på om barnen kan ta ansvar och har lärt sig att sköta om sin egen hygien. Det är viktigt att barnet är så pass mogen att hon/han kan sätta in och ta ut linserna linserna på egen hand utan att behöva hjälp från en vuxen.

linser barn och unga

MyDay daily disposable – Bekväma endagslinser som är lätta att hantera.

Hur vet jag om mitt barn har behov av att använda kontaktlinser?

Om ditt barn har ett synfel som kräver att barnet alltid måste bära sina glasögon, så är linser barn det perfekta alternativet. Särskilt för barn som är mycket aktiva eller utövar någon form av idrott, eftersom att glasögon lätt är i vägen och kan hämma barnets rörelsefrihet.

Var börjar jag när jag vill skaffa linser till mitt barn?

Om du bestämmer dig för att ditt barn är redo för att börja använda linser så behöver du först boka in en tid hos en optiker. Där kommer optikern kontrollera att det inte finns några hinder för att använda linser barn. Tänk även på att linsrecept och glasögonrecept är två skilda ting. Har ditt barn ett glasögonrecept sedan tidigare så går det inte att använda till kontaktlinser. Hos optikern så kommer även ditt barn att få en genomgång av hur man sköter och hanterar sina linser, samt lära sig hur man sätter in dem och tar ut dem.

Hur vet jag vilka linser som passar bäst för mitt barn?

Det naturliga valet när det gäller linser barn är att satsa på endagslinser. På så sätt slipper ditt barn en stor del av hanteringen och kan bara kasta sina linser när dagen är slut. Viktigt är dock att ha ett par glasögon som komplement till linserna. Barnet kan använda sina glasögon som avlastning på kvällar och helger, eller när en förkylning gör det svårt att använda linser.

kontaktlinser barn

Live – en endagslins i silikonhydrogel som är specifikt framtagen för en yngre målgrupp för att fokusera på deras krav på komfort, hälsa och enkelhet.

Vilka är fördelarna med linser för barn?

  • En stor fördel med linser till barn är att de kommer att ge barnet en mycket större rörelsefrihet.
  • Särskilt användbart är linser om ditt barn idrottar. Många idrottande barn är rädda att de ska råka skada sina glasögon när de utövar sin sport, vilket hämmar barnet en hel del.
  • Vid användning av linser i jämförelse med glasögon så får barnet betydligt bättre perifert seende, vilket ger barnet en betydligt bättre reaktionsförmåga.
  • Linser till barn hjälper barnet att få ett mer exakt och klart seende.
  • Med linser för barn, så slipper barnet även problem med imma på glasen i sina glasögon. 
  • Det finns även linser för barn som erbjuder skydd mot solens farliga UV-strålar.

Är linser för barn säkert?

Generellt sett så är det ofta enklare för barn att använda kontaktlinser än äldre, när de väl har lärt sig hur de ska hantera dem. Detta är för att barn inte har lika stor benägenhet till att få torra ögon, vilket är mycket vanligare vid synfel när man är äldre. När du gör ett besök hos optikern så kommer optikern att hjälpa dig att välja ut anpassade linser barn. Det säkraste alternativet är också som nämnt ovan, att använda endagslinser för barn, då detta är det mest hygieniska.

Våra bästa lins-tips för barn!

Vi hoppas att vår guide kunde svara på de frågor som du har när det kommer till att skaffa linser till ditt barn. När du väl har kommit så långt att du har tagit med ditt barn till en optiker för en synundersökning och har fått ett recept för linser, så är det dags för er att införskaffa linserna!

Vi har samlat några av våra favoriter ur vårt sortiment av linser för barn, så att du kan hitta de perfekta linserna till ditt barn. Alla linser som vi tipsar om nedan är endagslinser, vilket är det säkraste alternativet för ditt barn och alla erhåller mycket hög komfort i ögonen, särskilt anpassade för barns ögon.

1-Day Acuvue Moist linser för barn

1-Day Acuvue Moist

Riktigt tunna och bekväma endagslinser som håller ögonen fuktiga ända tills det är dags att ta ut dem på kvällen! Dessa linser passar mycket väl för allergiska barn.

1-Day Acuvue TruEye kontaktlinser

1-Day Acuvue TruEye

Oslagbart sköna endagslinser som knappt känns när man har dem på och dessutom motverkar trötta ögon. Passar väl bra för barn som sitter mycket framför dator eller mobil/surfplatta.

Dailies Total 1 bra linser för barn

Dailies Total 1

Endagslinser som har fått toppbetyg från många användare. Dessa linser är speciellt anpassade för att andas samtidigt som de ändå avger fukt till ögonen och är skapade i mycket tunt material.

Tillbehör till barn med linser

Linsförvaring Ningbo Kaida

Travel Case Soccer

Resekit för linsförvaring för barn som älskar fotboll – här rymmer man en liten flaska för linsvätska, pincett, pinne för applikation och en spegel att ta med sig när man reser.

Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

  Tillbaka till magazine