Syntest från förr.

Historien bakom det moderna syntestet

Dagens syntest är både snabbt, enkelt och pålitligt. Men har det alltid varit så? Läs historien om mirakelmannen Ferdinand Monoyer som helt på egen hand uppfann vår tids synundersökning.

Ferdinand Monoyer var en fransk oftalmolog (en specialistläkare med inriktning mot ögonhälsa) som verkade under slutet av 1800-talet. Ferdinand föddes 1836 och arbetade på universitet i Strasbourg, Nancy och Lyon ända fram till hans död 1912. Under sin tid som läkare uppfann han monoyerskalan, som ligger bakom de skalor som ligger till grund för dagens synundersökning.

Monoyerskalan utgörs av en pyramid med flera rader bokstäver som växer i storlek desto längre ned på syntavlan du läser. Dagens syntest är dock ofta omvänt, med stora bokstäver högst upp och de mindre längst ned.

Så går syntestet till

Patienten blir tillfrågad att börja med att läsa raden längst upp högt och sedan arbeta sin väg nedåt. Varje rad innehåller olika dioptrier, en måttenhet (som Monoyer också uppfann) vilka mäter ögats förmåga att bryta ljus. Enkelt förklarat: den mäter hur långt ifrån tavlan en person måste vara för att kunna läsa bokstäverna. Om du kan se och läsa den nedersta raden korrekt betyder det att du har väldigt bra syn. Missar du tidigare än så har du ofta ett synfel.

Syntest.

Nuförtiden används LogMar-tavlan vid synundersökningar, men det är tack vare Ferdinand Monoyer som testet är utformat som det är. Utan honom hade det troligtvis tagit längre tid för oss att göra syntesten så bra som de är idag.

Boka en synundersökning!

Det är lätt hänt att glömma bort behovet av en ny synundersökning, och tyvärr går det ofta lång tid mellan besöken. Vi rekommenderar alltid regelbundna synundersökningar för att undvika felaktiga styrkor i dina glasögon eller linser.

Monoyers syntest.

Kul att veta! Tittar man tillräckligt noga på Monoyers syntest kan man notera att han lyckats smyga in sitt mamn. Efternamnet till vänster, förnamnet till höger (om man läser nerifrån och upp).

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine