Kvinna med linser på surfingbräda.

Bada med linser

Många kontaktlinsbärare har någon gång ställt sig frågan om man kan bada med linserna i. Här är saker att tänka på när det kommer till kontaktlinser och vatten.

Att simma eller duscha med linserna i är generellt inte att rekommendera, då risken för infektion är alldeles för stor. En annan bieffekt är att linserna kan tappa sin passform om de utsätts för vatten.

Många som badar med sina linser i resonerar trots det att det är problemfritt så länge man håller huvudet ovanför ytan. Men faktum är att det alltid är bättre att ta det säkra före det osäkra och ta ut linserna innan, eller använda simglasögon då man riskerar att få vatten i ögonen.

Kvinna som simmar med linser och simglasögon.

Att tänka på vid dykning

För den som vill ge sig i kast med djuphavsdykning och som vanligtvis bär glasögon är kontaktlinser och simglasögon ett utmärkt alternativ. Det kan dock vara bra att använda komfortdroppar både innan och efter dyket, då linserna kan bli torra när man går ner i havsdjupet.

Dessutom är endagslinser att föredra vid dykning eftersom det är lätt att du tappar dina linser om du skulle få vatten innanför masken, med endagslinser är det bara att kasta dem efteråt. Det är även väldigt viktigt att du kontrollerar att dykmasken sitter som den ska innan dyket, för att undvika att vatten ska läcka in.

  Tillbaka till magazine