linser som 40-åring

40 år och åldersynt?
så återfår du bra syn

Ofta försämras synen när du kommer upp i 40-årsåldern. Men ingen panik – med rätt synhjälpmedel varken syns eller märks det. Välj mellan flera olika linsmodeller som förenklar din vardag på mer än ett sätt.

Har du börjat se suddigt efter att du fyllt 40? Då kan det vara dags för linser. I takt med att du blir äldre stelnar ögats egna lins, vilket ofta leder till försämrad syn.

Ögat förändras

Så kallad åldersynthet, eller presbyopi, är en vanlig förändring i ögat som gör att det blir svårare att se skarpt när du till exempel läser. När inte linsens tjocklek kan ändras för att anpassa synen på olika avstånd, har ögat svårt att fokusera på nära håll. Detta drabbar så många som 9 av 10 personer i Norden.

Kosten påverkar

Forskning visar att kostvanor med bristande näringsintag ökar risken för åldersrelaterade synförändringar. Det är därför viktigt att undvika de mest extrema dieterna så du får i dig en så varierad kost som möjligt. Vitamin A, C och E, antioxidanterna Lutein och Zeaxantin, Omega-3 och mineralerna zink och koppar saktar ner processen av åldersrelaterade synförändringar.

När solen skiner

Solljus i måttlig mängd är bra för hälsan. När ögats näthinna träffas av dagsljus skickas signaler till hjärnan att producera hormoner som gör att du känner dig piggare och gladare.

Men UV-ljus kan också vara skadligt för ögonen. Fotokeratit, en solbränna på ögats hornhinna och bindehinna, grå starr och cancer är åkommor som kan drabba ögon som inte skyddats med UV-linser eller solglasögon.

Behåll skärpan

För dig som är mitt i livet och vill fortsätta att vara skarpsynt i alla situationer är linser ett enkelt alternativ till läsglasögon. Med kontaktlinser slipper du också sådant som att putsa kladdiga glas. Du kan dessutom välja endagslinser, veckolinser, månadslinser eller dygnet runt-linser beroende på dina unika behov. Det finns lösningar för alla tänkbara livsstilar.

Har du progressiva glasögon kan du istället välja multifokala kontaktlinser. Genom dessa får du olika styrkor i samma produkt vilket gör att du kan se bra både när du läser och när du kör bil.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine