kvinna med glasögon

Global satsning för
bättre ögonhälsa

World Sight Day är ett världsomfattande event som infaller varje år för att uppmärksamma aktuella problem runt nedsatt syn och avsaknad av synhjälpmedel. I år sätts fokus på universell ögonhälsa.

En gång per år, närmare bestämt den andra torsdagen i oktober, uppmärksammas World Sight Day över hela världen.  Årets upplaga äger rum torsdagen den 11 oktober,  ett datum att lägga på minnet. Bakom initiativet finner vi paraplyorganisationen IAPB (The international Agency for the Prevention of Blindness) som jobbar i linje med WHO-programmets vision ”The Right to Sight”.

I år fokuseras arbetet på universell ögonhälsa, vilket innebär ett koppel av insatser inom en rad olika områden som angränsar till årets tema.

Varför World Sight Day?

World Sight Day uppstod för att belysa problem som fortfarande är högst aktuella kring global ögonhälsa. Men även för att motivera stater, ideella organisationer, företag och övriga aktörer att dra sitt strå till stacken. Tanken är att vi tillsammans kan göra världen till en bättre plats genom att underlätta livssituationen för miljoner människor med synsvårigheter.

För att skapa ett starkare fokus och stimulera till ett progressivt arbete runt förbättrad ögonhälsa tilldelas World Sight Day varje år ett nytt tema. Under 2018 samlas insatserna under parollen ”Universal Eye Health”. Med andra ord är det en förbättrad och allomfattande ögonhälsa som eftersträvas.

vägvinnande satsning på bättre syn

World Sight Day resulterar årligen i hundratals olika insatser för förbättrad syn. För LensWay och vår ägare Essilors del är vägen redan utstakad för årets förbättringsarbete – nämligen vägsäkerhet. Våra gemensamma insatser riktas därför mot trafikanter och medtrafikanter på våra vägar. Här finns det mycket att göra i arbetet runt förbättrad syn, som i sin tur medför en minskad olycksrisk.

Genom att förbättra synen hos bilförare, motorcyklister, cyklister och fotgängare kan många olyckor förhindras.

I praktiken innebär arbetet olika informationskampanjer om regelbundna synundersökningar, att tillhandahålla högkvalitativa synhjälpmedel i form av glasögon och kontaktlinser samt att arbeta för att minska bländning. Så håll ögonen öppna – World Sight Day 2018 kommer bli en ljuspunkt för många som tidigare famlat i mörkret.

Fakta om synproblem i världen

36 MILJONER AV VÄRLDENS MÄNNISKOR ÄR BLINDA.

217 MILJONER MÄNNISKOR HAR OLIKA FORMER AV SYNSVÅRIGHETER.

ÖVER 75% AV SYNPROBLEMEN KAN UNDVIKAS GENOM RÄTT BEHANDLING/KORRIGERING.

CIRKA 1 MILJARD MÄNNISKOR ÄR NÄRSYNTA.

89% AV ALLA MÄNNISKOR MED SYNNEDSÄTTNING ÅTERFINNS I U-LÄNDER OCH LÅGINKOMSTLÄNDER.

ANTALET PERSONER SOM FÅR SYNSKADOR TILL FÖLJD AV SMITTSAMMA SJUKDOMAR HAR MINSKAT KRAFTIGT DE SENASTE 20 ÅREN.

 

 

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine
Kategorier