Vad är närsynthet?

Svårt att läsa texter på långt avstånd men inga problem om du får hålla texten behagligt nära ansiktet? Då är du är troligtvis närsynt, läs mer om hur du kommer tillrätta med ditt synfel.

Närsynthet eller myopi som det också heter är ett synfel som innebär att du har svårt att se på långt håll. Nu spår forskare att hälften av jordens befolkning kommer vara närsynta år 2050.

Anledningen till den ökade närsyntheten i samhället menar forskarna beror på att vi tillbringar alltmer tid inomhus framför olika skärmar och allt mindre tid utomhus. Prognosen som forskarna utgått ifrån bygger på statistik för närsynthet i världen sedan 1995.

Men ingen anledning till oro, både linser och glasögon korrigerar en sådan synnedsättning utan problem.

Tänk på att det är viktigt att kolla sin syn regelbundet hos en optiker så att eventuella synförändringar kan upptäckas tidigt och korrigeras i tid.

Misstänkt närsynthet – så här gör du!

När du är närsynt har du ett brytningsfel i ögat, vilket innebär att ljuset bryts framför näthinnan och gör att ljuset hinner spridas innan det når hela vägen fram. Det är därför du måste hålla boken väldigt nära för att kunna läsa vad det står.

Om du misstänker att du är närsynt ska du boka tid för en synundersökning där din optiker kommer testa din syn på både långt och nära håll. Om det visar sig att du faktiskt är närsynt kommer optikern prova ut rätt glas och styrka för just dig. Närsynthet korrigeras enkelt med konkava glas med minusstyrkor som hjälper till att bryta ljuset på näthinnan.

Men även i fortsättningen behöver synen kontrolleras varje eller vartannat år eftersom synen ständigt förändras.

Symptom på närsynthet

  • Du ser dåligt på långt håll.
  • Kisar för att se bättre.
  • Du är trött i ögonen.
  • Du klagar ofta på huvudvärk.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Boka in en synundersökning hos en optiker för att få ditt synrecept. Det är bara dumt att anstränga dina ögon i onödan.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine