Närsynthet

Vad är närsynthet?

Har du svårt att läsa texter på långt avstånd, men ser bra om du håller texten närmare ansiktet? Då är du med största sannolikhet närsynt. I denna artikel kommer du att få svar på frågan: Vad är närsynt? Du kommer också kunna få tips om hur du enklast kommer till rätta med ditt synfel.

Vid närsynthet har du ett brytningsfel i ögat, som innebär att ljuset bryts framför näthinnan som gör att ljuset hinner spridas innan det når hela vägen fram till ditt öga. När du lider av närsynthet så kan det vara något som märks tydligt exempelvis när du kör bil. Det är svårt att se vad som står på skyltarna på längre avstånd, men så snart du är närmare så kan du urskilja vad som står. Det kan också vara problematiskt för skolbarn som lider av närsynthet, då de ska försöka se vad det står på tavlan under lektionerna i skolan. Vid synfel så brukar man tala om närsynt och långsynt, eller översynt som det också kallas.

Kish - Tortoise glasögonbågar

Kish – Tortoise

Riktigt trendiga och klassiska, lite bredare bågar från The Collection. Passar för alla tillfällen och kan snyggt framhävas som accessoar till en vardagsoutfit. Finns i svart och ljusgrått.

Candy - Havana Gold glasögon från The CollectionCandy – Havana Gold

De perfekta runda bågarna med tjockare bågar i plast, med en liten touch av cat-eye. Modellen finns i helsvart och brunmelerad färg och lyfter vilken outfit som helst!

Varför blir man närsynt?

Det hör inte till vanligheten att barn föds med närsynthet utan det är ett synfel som ofta märks av upp emot skolåldern. Vad det innebär att vara närsynt är att ögats hornhinna är krökt för mycket och/eller att ögat är längre än normalt. Detta gör att ljusstrålar från objekt på längre avstånd inte fokuseras på ögats brytpunkt som ligger i näthinnan, vilket i sin tur leder till att ljuset sprids innan det kommer fram vilket gör att du ser suddigt.

Forskare världen över spår att hälften av jordens befolkning kommer att vara närsynta år 2050. Anledningen till den ökade närsyntheten i samhället menar de beror på att vi tillbringar alltmer tid inomhus framför olika skärmar och allt mindre tid utomhus. Prognosen som forskarna utgått ifrån bygger på statistik för närsynthet i världen sedan 1995.Men detta är absolut ingen anledning till oro, då både kontaktlinser och glasögon korrigerar en sådan synnedsättning utan problem.

Misstankar om närsynthet – så gör du!

Om du misstänker att du är närsynt bör du boka in en tid för en synundersökning så snart som möjligt,  där din optiker kommer testa din syn på både långt och nära håll. Om det visar sig att du faktiskt är närsynt så kommer optikern prova ut rätt glas och styrka för just dig och ditt synfel.

Närsynthet korrigeras enkelt med konkava glas med minusstyrkor som hjälper till att bryta ljuset på näthinnan. När du väl har skaffat linser eller glasögon för ditt synfel så behöver du kolla upp din syn varje eller vartannat år eftersom synen ständigt förändras och du kan behöva ändra styrka.

Vad är symptomen vid närsynthet?

I början när du börjar märka att du har synfel så är det vanligt att saker som tidigare varit tydligare på håll börjar bli mer och mer suddiga. Du kanske kämpar med att se texten på skyltar eller inte kan urskilja människors ansikten på håll. Vid närsynt symptom så ser du däremot fortfarande bra på nära håll och märker ingen skillnad i din syn.

  • Du ser dåligt på långt håll.
  • Kisar för att se bättre.
  • Du är trött i ögonen.
  • Du klagar ofta på huvudvärk.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Då bör du boka in en synundersökning hos en optiker för att få ett synrecept. Det är bara dumt att anstränga dina ögon i onödan när det är enkelt att korrigera synfel och slippa lida för dem. Din optiker kommer snabbt att kunna hjälpa dig vidare med dina bekymmer och efter ett synrecept så kommer du att kunna skaffa linser eller glasögon som kommer att förbättra din vardag. Glasögon närsynt har korrektionsglas i minusstyrka, som också kallas för konkava.

Vad kan man göra för att förebygga närsynthet?

Som nämnt tidigare, så visar forskning på en konstant ökande förekomst av närsynthet hela tiden, vilket tycks bero på att vi spenderar mycket tid framför skärmar och mer inomhus innanför väggarna. Studier visar på att antalet personer i Europa som lider av närsynthet har tredubblats på bara 60 år. Forskning har även visat att barn som spenderar mer tid utomhus löper en mindre risk för att drabbas av närsynthet barn, vilket tros bero på att det är ljusare utomhus.

Detta visar på att aktiviteter utomhus hjälper dig att hålla synen bättre. Du bör därför begränsa den tid som du väljer att spendera vid skärmen eller vid att göra aktiviteter på nära håll, så att dina ögon får växla från långseende och kort seende med jämna mellanrum. Om du misstänker att du är på väg att bli närsynt, så är det bra om du går och gör ett närsynt test hos optikern.

Glasögon och linser för närsynthet

När det blivit dags att införskaffa dina första närsynt läsglasögon, så behöver du bara ha synreceptet från din optiker till hands. När det gäller linser så behöver du få ett särskilt linsrecept för att veta vilken typ och närsynt styrka du behöver ha. Alla våra tillgängliga bågar kan personer som är närsynta använda. Du fyller enkelt i dina styrkor och gör din beställning, och sedan har du dina glasögon eller linser i brevlådan inom kort.

För hjälpa dig en bit på traven, så har vi samlat några av våra favoriter ur vårt sortiment:

Hurricane Grey - gråa bågar från The CollectionHurricane – Grey

Riktigt häftiga rektangulära bågar med en lite kaxig attityd. Passar dig som vill ha bågar som syns väl! Denna modell finns i tre olika färger; svart, guld och silver.

Biofinity CooperVision linser

Biofinity CooperVision

Månadslinser närsynthet som motverkar trötta och torra ögon. Med en hög fukthalt och tunt material så är detta en optimal lins som du knappt känner av när du har dem placerade i ögonen.

Focus Dailies linser för närsynthet

Focus Dailies

Prisvärda endagslinser som återfuktar dina ögon maximalt och passar dig som har problem med mycket torra ögon och personer med allergier. En riktigt favorit bland många som använder linser!

Dailies AquaComfort Plus linser

Dailies AquaComfort Plus

Superbekväma endagslinser som har en konstant återfuktande struktur, där dina ögon fräschar upp dina ögon varje gång du blinkar. Här slipper du helt besvär med torra ögon efter en lång dag!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine