Glasögon på en syntavla.

Vad är brytningsfel?

Många som använder ordet brytningsfel i dagligt tal syftar på astigmatism, men det finns flera olika typer av brytningsfel, lär dig skillnaderna och bli klarsynt på kuppen. Visste du att astigmatism endast är en typ av brytningsfel? Med brytningsfel menas egentligen alla avvikelser i ljusbrytande förmåga som översynthet, närsynthet och astigmatiskt brytningsfel.

Generellt sett menar man dock oftast på astigmatism när man talar om brytningsfel, vilket innebär att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. Ögat kan t.ex. vara normalsynt för vertikala linjer men närsynt för horisontella linjer. Brytningsfel uppkommer om man har två olika brytningar på ögat och det beror på att linsen eller hornhinnan inte är jämnt rundad, utan har en mer avlång form. Mer som en rugbyboll än en fotboll. Den vanligaste orsaken till brytningsfel är en rubbning i ögats tillväxt, men kan också uppkomma efter skador, operationer eller i extrema fall p.g.a. skeva huvudställningar hos fostret.

Enkelt att beställa linser och glasögon för brytningsfel på nätet!

Acuvue Oasys for Astigmatism linser

Acuvue Oasys for Astigmatism

Dessa linser som är anpassade för astigmatism håller dina ögon fuktiga och pigga hela dagen. Du kan använda linserna i 2 veckor om du tar ut dem på kvällarna och 1 vecka om du väljer att använda dem dygnet runt.. Du får 6 linser per box och linserna är utrustade med UV-skydd mot solen.

Air Optix for Astigmatism linser

Air Optix for Astigmatism

Air Optix för astigmatism från Alcon är en månadslins som är en av de linser i sortimentet som vid användning släpper igenom som mest syre till ögonen. Air Optix släpper in upp till 6 gånger mer syre än vanliga linser till ögat och är en mycket tunn lins med fullständig komfort hela dagen.

Acuvue Oasys 1-Day for Astigmatism with Hydralux

Acuvue Oasys 1-Day for Astigmatism with Hydralux

Om du ofta är trött i dina ögon, så är dessa linser att rekommendera! Med en svårslagen komfort på grund av sina tunna kanter. Dessa endagslinser ger dig skarp syn och pigga ögon hela dagen samt klass 1 UV-skydd när du är utomhus!

Brytningsfel hos barn

Brytningsfel är en ärftlig åkomma och kan förvärras med tiden. Det är därför mycket viktigt att upptäcka brytningsfel hos små barn så tidigt som möjligt. Synutvecklingen på ögat med brytningsfel kan försämras och ge upphov till bestående synnedsättning, så kallad synsvaghet. Om starka anlag finns eller om äldre syskon har brytningsfel bör yngre syskon alltid undersökas av en ögonläkare.

När barn föds så är de i regel översynta, eller långsynta som det också kallas. Om ögat utvecklas och fungerar som det ska, så ska ögonen kunna automatiskt ställa in skärpa och då inte ge barnet några besvär med sin översynthet. Eftersom att det är vanligt att ha olika brytningsfel på ögonen, så är det också vanligt att barnet börjar skela.

När barnet börjar skolan och ska titta i böcker och läsa, så brukar den medfödda översyntheten bli bättre. Astigmatism barn är i regel ärftligt och många studier har även visat på att användandet av teknologi och arbete på nära håll kan påverka synen och ge brytningsfel.

Vilka symptom ger brytningsfel?

 En lätt form av brytningsfel behöver inte märkas av speciellt mycket och många är faktiskt astigmatiska utan att veta om det. Personer som har ett mer utvecklat brytningsfel upplever ofta att ögonen känns ansträngda vilket kan leda till huvudvärk. Den observante kan också se dubbelkonturer.

Vanliga besvär när man har brytningsfel är i samband med arbete där man behöver vara fingerfärdig och titta nära på vad man gör, eller när man tittar mycket på digitala skärmar. Då kan det bara svårt för ögat att ställa in avstånd och det kan kännas som att man tittar i kors. Brytningsfel är också ofta tydligt när man går från ljus till mörker och tvärtom, det kan ta länge innan ögonen ställer in sig. Den som har astigmatism bör använda ett par glasögon med s.k. cylinderglas.

Fyra glasögon


Den som har astigmatism bör använda ett par glasögon med s.k. cylinderglas. 

Vilken behandling finns för astigmatism?

Astigmatism kan, om den inte är alltför omfattande, korrigeras med hjälp av glasögon. Den typ av glas som då används kallas för cylinderglas. I viss utsträckning kan även astigmatism korrigeras med hjälp av kontaktlinser. Linser astigmatism ger användaren klar syn och komfort. Man kan även behandla astigmatism kirurgiskt med excimerlaser (LASIK eller ELSA) ofta i samband med att andra synfel behandlas.

Om man lider av riktigt grava brytningsfel så kan man även behandla astigmatism kirurgiskt med excimerlaser (LASIK eller ELSA) där man genomgår en operation för att korrigera ögats lins. Denna form av operation är en laserbehandling och proceduren är likadan som när man avlägsnar grå starr från ögats lins.  Man kan också behandla astigmatism kirurgiskt i samband med att andra synfel behandlas.

Oregelbunden astigmatism

Ibland pratar man om oregelbunden astigmatism. Enkelt uttryckt innebär det att vanliga glasögon med astigmatisk slipning inte klarar av att korrigera astigmatismen. Det kan t.ex. bero på att hornhinnan är formad som ett ägg snarare än som en amerikansk fotboll. Man kan ha både regelbunden och oregelbunden astigmatism.

När man har regelbunden astigmatism så är hornhinnan krökt mer åt en riktning och vid oregelbunden astigmatism så är istället hornhinnan krökt i olika riktningar. Oregelbunden astigmatisk har också oftast annan orsak än den regelbundna och kan till exempel bero på skador som gett ärr på hornhinnan, ögonsjukdomar eller liknande.

Vad kan man få för besvär från astigmatism?

Man kan få en del besvär på grund av brytningsfel, hos barn är det som nämnt vanligt att barnet börjar skela. Hos vuxna så kan synfel astigmation leda till att man lider av trötta, torra och ansträngda ögon. Det är också vanligt att man får huvudvärk eller migrän. Eftersom att brytningsfel kan göra att man känner sig yr, så är det också vanligt att bli illamående.

Barn som går i skolan kan ha svårt att hänga med vad läraren pratar om eller skriver på tavlan, då ögat kan ha svårt att ställa om sig från nära håll i böckerna där man skriver till att titta upp på tavlan som är på avstånd. Vanligt vid astigmatism är också att man också lider av andra synfel, som långsynthet eller närsynthet. Om man inte skaffar astigmatism glasögon, så kan också brytningsfelet förvärras.

Nu har du nog blivit mer klarsynt i vad som gäller när det kommer till astigmatism synfel och astigmatism symptom att hålla utkik efter. Hos oss finner du ett utbud av både linser astigmatism och astigmatism  glasögon i olika styrkor.

1-Day Acuvue Moist for Astigmatism kontaktlinser

1-Day Acuvue Moist for Astigmatism

Dessa linser från Johnson & Johnson kan du använda i 1 dag och du kan välja mellan 1 månad eller 3 månaders förbrukning. Dessa är  är toriska linser, vilket innebär att deras passform är perfekt och känns knappt av i ögat när de är på plats. Har även klass 2 UV-skydd.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine