kvinna som har normal synskärpa

Synskärpa – Ögats egen upplösningsförmåga

Synskärpa kallas också för Visus och är ett mått som beskriver ögats upplösningsförmåga och att kunna urskilja detaljer i sin omgivning. För att ta reda på vilken synskärpa skala man har så behöver man göra ett synundersökning hos en optiker för att genomföra ett synskärpa test. En normal synskärpa brukar ligga på 1,0 och är generellt sett det de flesta med normal syn har i synskärpa.

Även om synskärpa 1,0 är det vanligaste måttet, så finns det även personer som har 0,5 synskärpa och uppemot 2,0 utan att det innebär att de har fel på sina ögon. Det som utgör om man lider av synfel när det kommer till Visus skala har faktiskt att göra med hur tätt ögats fotoreceptorer längst bak i ögat sitter och detta kan variera en hel del från person till person. Häng med vidare så ska du få lära dig mer!

Vad är det som avgör om man har en dålig synskärpa?

Det finns tre faktorer som vi behöver för att kunna bibehålla en bra syn och dessa tre behöver vara i balans för att vi ska kunna se klart. Den första är förmågan att kunna ta in en skarp bild av en detalj eller objekt på näthinnan där bilder hamnar och i vilket tillstånd det området på näthinnan är i. Den sista faktorn är hur det centrala nervsystemet och ögats synbanor fungerar i enhet med varandra.

Din synskärpa kan vara mellan 0,5 upp till 2,0 utan att det behöver vara något fel på någon av de tre faktorerna, så den stora frågan är vad som gör att ögat får en sämre synskärpa. En förklaring till detta kan vara att en person som har många fotoreceptorer på sin näthinna i sin tur medför att ögat kan urskilja fler detaljer i bilden. Detta kan jämföras med pixlarna i en kamera, ju fler pixlar – desto bättre bild. Detta innebär alltså att en person med få fotoreceptorer får en sämre synskärpa. 

Hur mäter man synskärpa?

Om du misstänker att din synskärpa inte är normal så bör du göra ett besök hos din optiker. En okorrigerad synskärpa skapar lidande helt i onödan, då du enkelt kan bära kontaktlinser eller glasögon för att korrigera problemet med din syn.

Om du har problem med din syn så kan det vara frågan om någon av de vanligaste synfelen som delas in i följande kategorier:

För att mäta ögats synskärpa så får du genomföra ett test där du får se på en syntavla med bokstäver i olika storlekar på ungefär 5-6 meters avstånd. För en person som enkelt kan urskilja de små bokstäverna så kan man förstå att denna persons öga har många fotoreceptorer och då får ögat ett högre värde på synskärpa skalan. Man mäter båda ögonen för sig och sedan ögonen tillsammans. En person som inte ser bokstäverna på syntavlan speciellt bra får då en lägre skala på sin synskärpa.

Korrigering av synskärpa med hjälp av glasögon

Om din optiker upptäcker att du lider av fel på syn och synskärpa så kommer denna att ordinera dig ett glasögonrecept eller ett linsrecept om du hellre önskar bära linser. Genom att få dina glas helt anpassade efter din individuella syn så kommer du nu att kunna se klart igen. 

 

Tunna, snygga metallbågar från C.Jacobsen

 Tunna, snygga metallbågar från C.Jacobsen
Coola rektangulära plastbågar

Coola rektangulära plastbågar från The Collection.
Tunna pilotbågar i guld från C.Jacobsen.

Tunna pilotbågar i guld från C.Jacobsen.

Krav på synskärpa för körkort

När det kommer till synskärpa för körkort för personbil och motorcykel så finns det faktiskt något som kallas för synkrav vilket innebär att man behöver ha minst 0,5 synskärpa för att få föra något av dessa fordon fram. Detta kan skilja litegrann mellan olika typer av körkort där tung lastbil och bussförare hat ytterligare synkrav att uppfylla, just för att dessa chaufförer spenderar mycket tid på vägarna och kör både människor och känslig last, här måste man ha uppnått 0,8 synskärpa och som minst synskärpa 0,1. 

Synskärpan påverkas av både sjukdomar och ålder

Att synen blir sämre med åldern är varken en nyhet eller en hemlighet och drabbar oss alla på ålderns höst. Att ögats lins förlorar sin elasticitet är den största anledningen till detta och detta kan i sin tur såklart även påverka ögats synförmåga i allmänhet. När vi blir äldre så får vi dessutom mindre nervceller i den gula fläcken i våra ögon och detta bidrar till sämre synskärpa.

Det är också vanligare att drabbas av ögonsjukdomar när man blir äldre och detta kan såklart också påverka synförmågan. En ögonsjukdom som är vanlig när man blir äldre är grå starr, som I värsta fall  kan göra en blind. Grön starr är en annan vanlig ögonsjukdom som man kan drabbas av när man blir äldre som allvarligt kan skada ögats syn genom ett tryck inifrån ögat.  Andra orsaker som kan påverka synen är att man är torr och irriterad i ögonen. 

Finns det något man kan göra för att förebygga att få en sämre synskärpa?

Det finns inte något konkret som du kan göra för att bevara din synskärpa, eftersom att det beror på flera faktorer. Men när det kommer till fel på synen i allmänhet, särskilt i dagens samhälle så är det så att vår miljö påverkar oss otroligt mycket. Många av oss arbetar framför en dator och spenderar mycket tid framför skärmen. Detta i sin tur medför att vi ser sämre och sämre på långt avstånd, eftersom att det mesta som ögat fokuserar på är på nära avstånd.

Det är därför bra om man kan skifta miljö oftare, där ögonen får variation av seende på både nära och långt avstånd. Synen påverkas också av ljus, så det kan vara en god idé att skifta ljus förutsättningar och medvetet välja att träna ditt mörkerseende då och då. Eftersom att det är vanligt med just brytningsfel så kan en person ha perfekt syn i dagsljus men se riktigt dåligt i mörker exempelvis.  

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine