kvinna som inte drabbats av synfel

Synfel – vilka olika typer finns det?

Har du funderingar gällande olika typer av synfel? Vi hjälper dig att reda ut alla begreppen gällande synfel – vilka synfel finns det? Hur vet man om man har synfel? Läs mer om synfel här!

När det kommer till synfel så finns det några olika typer av synfel som vi kan drabbas av. Att lida av synfel är mycket vanligt och många har till och med synfel utan att själva veta om det. Men varför får man då synfel? Hur behandlar man olika synfel och vilka är de vanligaste orsakerna till olika typer av synfel? Vad som oftast orsakar att man drabbas av ett synfel är för att ljuset bryts fel i ögats lins och det kan då gälla olika synfel i  både höger och vänster öga eller båda. 

Följande är några av de vanligaste synfel som många människor drabbas av:

1.Översynthet

Översynthet är en typ av synfel innebär att du ser dåligt på nära håll och bättre på längre avstånd. Denna form av synfel brukar även kallas för långsynthet. Det är mycket vanligt att spädbarn och riktigt små barn har det här synfelet från födseln, vilket är helt normalt och brukar i de flesta fall växa bort med tiden. Anledningen till varför man får problem med att se på nära håll är för att hornhinnan är för platt och därför bryts ljuset bakom näthinnan istället för på som det ska göra vid normal syn.

Vi tipsar om endagslinser och snygga glasögonbågar som är anpassade för översynthet:

Focus Dailies, Dailies AquaComfort och Dailies total är alla endagslinser från Alcon för översynthet.

Linser som är anpassade för synfel
linser för olika typer av synfel
Dailies linser för synfel
Stilrena blå bågar från The Collection

Stilrena blå bågar från The Collection
Ljusrosa transparenta bågar från C.Jacobsen

Ljusrosa transparenta bågar från C.Jacobsen

2. Astigmatism

Astigmatism är ett synfel som även kallas för brytningsfel och detta innebär att ljuset bryts i ögat i olika riktningar. Ett exempel kan vara att ögat ser vertikala linjer normalt men ser horisontella linjer sämre, eftersom att ljuset här bryts i två olika riktningar. Detta är ett vanligt synfel och är också ett av de synfel som märks tydligast och behöver korrigeras för att man ska kunna se normalt.

Lensway tipsar om linser som är anpassade för brytningsfel:

Acuvue Moist och Acuvue Oasys endagslinser för brytningsfel från Johnson & Johnson

Acuvue Moist linser för synfel som astigmatism
Acuvue Oasys endagslinser för brytningsfel

Air Optix månadslinser för brytningsfel och Acuvue Oasys veckolinser

Air optix månadslinser för brytningsfel
Air Optix for Astigmatism

3. Närsynthet 

Närsynthet är ett mycket vanligt synfel. Om du lider av denna typen av synfel så innebär det att du ser bättre på närmare avstånd men sämre på långt avstånd. Du kan enkelt läsa en bok och se texten men det är svårare att se texten på vägskyltarna när du kör bil exempelvis. Vid denna typen av synfel så bryts ljuset framför näthinnan istället för på och det gör att ljuset hinner spridas innan det når ögat. 

LensWay tipsar om linser och stilrena glasögonbågar som är anpassade för närsynthet: 

linser för synfel som närsynthet
1-Day Acuvue Moist Multifocal
Stilrena grå rektangulära glasögonbågar

Stilrena grå rektangulära glasögonbågar från The Collection
Snygga gröna matta glasögonbågar

Snygga gröna matta glasögonbågar från The Collection

4. Ålderssynthet 

En stor andel av 60-åringar och äldre har någon typ av synfel. Att vi får sämre syn med åldern har nog inte undgått någon. Åldersynthet är ett synfel  som man drabbas av på grund av att linsens elasticitet minskar med åldern. Detta gör att det blir svårare och svårare för ögonen att hålla fokus och att växla mellan lång- och närseende. Symptom för denna typ av synfel uppstår vanligtvis kring 40-årsåldern. 

Vi tipsar om linser och glasögon som är anpassade för ålderssynthet:

Progressiva dygnetruntlinser och multifokala endagslinser från CooperVision.

 

Biofinity Multifocal linser för ålderssynthet
Clariti 1 day multifocal linser för synfel
Snygga svarta glasögonbågar som kan anpassas för olika typer av synfel

Snygga svarta glasögonbågar från The Collection
Stilrena tunna glasögonbågar i silver
Stilrena tunna glasögonbågar i silver från C.Jacobsen

Undersökning av synfel sker hos optiker

Oavsett vilket synfel du drabbas av så är det alltid din optiker som skall hjälpa dig att fastställa en diagnos över vilken typ av synfel det är exakt som du har. Detta gör optikern via en noggrann undersökning av din syn och sedan då diagnosen är fastställd kommer du att  antingen få ett glasögonrecept eller ett linsrecept som sedan används för att beställa glasögon eller linser. Alla synfel korrigeras med hjälp av antingen glasögon eller kontaktlinser

Synfel symtom – Upptäck tidiga tecken på synfel

Att drabbas av synfel är som nämnt mycket vanligt och det är många människor där ute som inte söker hjälp, eftersom att de inte vet om att de har problem med synen. Det låter kanske konstigt, men vissa symptom för synfel kan vara diffusa och det kan dröja ett tag innan man förstår att det  problem som uppstått kan har ett samband med ett synfel. 

Följande kan räknas som vanliga symptom vid synfel:

  • Trött i ögonen och en torr, skavande känsla som ofta är värre på kvällen. 
  • Att ofta ha huvudvärk kan bero på synfel som kommer smygandes under dagen. 
  • Att du ofta kisar för att se bättre eller blinkar mycket som om du är irriterad i ögonen. 
  • Att du ser suddigt antingen på nära håll eller långt håll. 
  • Att ögonen har svårt att ställa om sig från nära avstånd till längre avstånd. 
  • Att ögonen har svårt att ställa om sig från ljus till mörker och vice versa.

Som sagt så kan en del synfel symptom vara diffusa och detsamma gäller även då det kommer till synfel hos barn. Då det gäller barn, kan det vara rätt så svårt att veta synfelets gradering, särskilt om inte barnet själv kan berätta. Om du märker att ditt barn verkar ha problem av något av ovanstående symptom så bör du boka in en tid för en synundersökning hos din optiker. Under en undersökning får du reda på både, synfel styrka samt om hur mycket synfel för glasögon som krävs.

Behandling av synfel

När det kommer till behandling av synfel så kan dessa enbart korrigeras med hjälp av antingen linser eller glasögon. När du har gjort ett besök hos din optiker så får du ett recept som du sedan använder då du beställer linser eller glasögon. All information som står på synreceptet fyller du sedan i när du ska göra en beställning. Vissa optiker vill att du ska köpa dina linser eller glasögon i deras butik, men du har rätt att begära ut ditt recept och köpa dina glasögon eller linser var du än själv önskar.

Om du passar in under flera tecken på synfel eller att ditt redan befintliga synfel har försämrats så bör du boka in en undersökning av din syn hos optikern. Det är bra att göra minst ett besök hos optikern varje år för att se över om man behöver ändra sin synfel styrka på glasen/linserna. Detta för att hålla din syn i så gott skick som det bara är möjligt! Man kan även operera synfel för att korrigera linsens brytning eller för att ta bort grå starr från ögat. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine