Linsbäraren André Myhrer höjer sina skidor i luften.

Så blir du en vinnare med ditt synfel

Visste du att vår nya ambassadör André Myhrer bär linser varje gång han kastar sig ut i pisten? Läs och låt dig inspireras av en skidlegend som inte låter sig begränsas av sitt synfel.

Hur är det ens möjligt att tävla på absoluta världstoppsnivå med ett synfel? 
– Det går bra tack vare mina linser, utan dem hade det varit väldigt tufft. Sedan är det givetvis svårt att jämföra med andra åkare då de inte har mitt synfel.

När började du använda linser?
– Det gjorde jag i 15-års åldern. Jag minns att jag inte kunde se de blå käpparna på kvällsträningen. Det blev helt enkelt lite svårt att åka då (skratt).

Har din syn förändrats under din karriär?
– Det har blivit en gradvis försämring, men på senare tid har synen stabiliserats. Så nu har jag haft samma styrka på linserna under en ganska lång period. Jag försöker göra en synundersökning varje år för att alltid ha optimala linser.

Använder du linser när du kör dina tävlingsåk? 
– Jag har linser från morgon till kväll. Ibland använder jag glasögon som komplement. Men jag tycker linserna andas så pass bra, så det är oftast inget problem. Ibland använder jag även ögondroppar när jag upplever att ögonen blivit torra.

André Myhrer i backen.

Foto: Head.com

Vilka krav ställer du på dina synhjälpmedel? 
– Det ska vara så optimerat som möjligt. Det är enormt viktigt att jag ser vad jag har framför mig. Särskilt om det råder dålig sikt i backen, då behöver man all extra hjälp man kan få. Vid sådana tillfällen är det lätt hänt att man ryggar tillbaka om synen är dålig. Jag måste alltid framåt, aldrig bakåt!

Hur viktig är synen i utförsåkning? Berätta vilka fördelar en bra syn ger en åkare. 
– Att kunna se underlaget är jätteviktigt, ibland måste man passera en grop eller undvika ett annat hinder. Du måste kunna parera och ta in ny information så du kan göra något bra av det.Det gäller att ha bra framförhållning och se vad som kommer härnäst. Sånt är mycket värt. Det hinner ju hända mycket med en bana som har 30 åkare. 

Vi hörde att du handlat hos LensWay tidigare, varför valde du oss? 
– Det har alltid blivit LensWay för min del. Just leveranserna är smidiga, vilket är viktigt för mig då jag är på resande fot 175 dagar per år. Ofta kan min framförhållning vara ganska dålig och ibland står man med det sista paret linser framför sig. Då vill jag gärna ha en så snabb leverans som möjligt. Och det får jag.

Vad roligt att höra. Tack för pratstunden André, vi hoppas att du hör av dig nästa gång du blir utan linser när världscupen dragit igång. För er linsanvändare som vill följa de alpina tävlingarna med knivskarp syn, kolla här.

Linser för alla behov – handla hos oss!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine