man som är översynt sitter nära sin dator

Vad är översynthet?

Brukar du dra boken längre bort från ansiktet för att kunna läsa vad som står? Samtidigt som du på samma gång kan läsa skyltar på långt håll. Då har du har du troligtvis synfelet översynthet – ibland även kallad långsynthet.

Översynthet eller hyperopi som din optiker kallar det, är ett synfel som gör att du upplever saker och ting på nära håll som suddiga. På långt håll har du däremot inga problem med att se skarpt. Synkorrigering kan göras med både glasögon och kontaktlinser. Faktum är att nästan alla föds med översynthet men när vi blir äldre så växer ögat och då blir också översyntheten svagare.

Det innebär att vi antingen seende bra seende utan synfel, eller så övergår det i närsynthet. Vid översynthet så är ögat för kort och hornhinnan för platt, vilket innebär att ljuset bryts bakom näthinnan istället för på och det gör att du ser oskarpt på nära håll. Översynthet kan bero på många olika orsaker men en av de vanligaste är att det är ärftligt.

Responsibility - Matte Blue bågar från The CollectionResponsibility – Matte Blue

Tunna riktigt snygga rektangulära bågar i metall, som ändå har attityd och ger en snygg touch på din outfit. Finns i färgerna blå, silver och svart.

Varför blir man översynt?

Enligt en del forskare är 80 procent av befolkningen översynta, men det är bara 20 procent som upplever problem. I stället går många runt med både ont i huvud och ögon utan att veta var problemet ligger. Översynthet yttrar sig i regel olika hos yngre och äldre personer. Yngre personer som är översynta ser oftast bra på långt håll och äldre ser ofta också sämre på långt håll på grund av att linsens elasticitet minskar med åldern. Att vara närsynt och översynt räknas också som ärftligt till en viss grad.

När man har ett synfel som översynt och brytningsfel, så fokuseras ljuset som ögat tar in bakom näthinnan och inte på, detta gör att man ser suddigt på nära håll. Detta beror i regel på att ögat är för kort eller att hornhinnan inte är krökt, som den ska vara. Vid översynt glasögon så mäter man styrkan i plusstyrka, som även kallas för dioptrier.

CJ9021-2000 C.Jacobsen svarta bågarC.Jacobsen Modell CJ9021-2000

Dessa runda drömmar är smickrande för nästan alla ansiktsformer och har en tjock både i plast. Finns i flera färger som bland annat rosa, grön, svart, silver och brun.

Översynthet symptom

Vid långsynthet så är det som nämnt många som går runt ovetandes om att de har ett synfel, eftersom att de inte upplever att de ser dåligt. I de fall där man börjar få en högre styrka av översynthet så är det svårt att missa, eftersom att det då blir svårt att läsa en bok eller se på mobilen.

  • Du har ofta ont i huvudet.
  • Du ser suddigt på nära håll.
  • Du kisar när du försöker se på nära håll.
  • Du upplever ofta att ögonen svider.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Boka då genast in en synundersökning hos en optiker för att få ditt synrecept. Det är bara dumt att anstränga dina ögon i onödan. Det är vanligt att man har diffusa symptom vid långsynthet, därför är det alltid bra att kolla sin syn med jämna mellanrum. Översynthet styrka får du veta hos optikern som kommer att ge dig ett synrecept.

CJ9021-2020 C.Jacobsen rosa genomskinliga bågar C.Jacobsen CJ9021-2020

Diskreta men ändå tuffa, de här runda bågarna i genomskinlig rosa plast är verkligen unika och kan matchas väl med andra accessoarer, då de inte tar över för mycket. 

Misstanke om översynthet – så här gör du!

  • Boka in en tid hos en optiker för en synundersökning.
  • Optikern kommer att ge dig ett synrecept som säger vilket synfel du lider av och vilken styrka du behöver.
  • Om du önskar använda linser så kommer optikern att hjälpa dig med ett linsrecept så att du vet vilka linser som passar dig.

Glas för översynta kallas plusglas och linser för pluslinser. Men glöm inte att du även i fortsättningen behöver gå till optikern för att kolla synen. En bra tumregel är att gå varje eller vartannat år eftersom din syn ständigt förändras. Det är mycket vanligt med översynt huvudvärk, så om detta är något du lider av så kanske du lider i onödan och behöver glasögon eller linser.

Kan man göra något för att förebygga översynthet?

Översynthet är som nämnt vanligt vid födseln och brukar många gånger korrigeras med tiden och översynthet barn är alltså inget som man direkt kan förebygga på något sätt, då ögat själv i regel växer till sig och synfelet korrigeras. Något som du kan göra för att undvika att få synfel är att variera aktiviteter som ibland är på nära håll och ibland på långt håll. Försök även att göra mycket utomhusaktiviteter.

Glasögon och linser vid översynthet 

När det blivit dags för dig att införskaffa dina första glasögon, så behöver du bara ha synreceptet från din optiker till hands. När det gäller linser så behöver du få ett särskilt linsrecept för att veta vilken typ och styrka du behöver ha. Alla våra bågar i vårt sortiment kan beställas med plusstyrka. Du fyller enkelt in dina styrkor och gör din beställning och sedan har du dina glasögon eller linser i brevlådan inom kort.

För att hjälpa dig hitta de perfekta linserna för din översynthet så har vi samlat några av våra favoriter ur vårt sortiment:

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine