Man sittandes mitt på väg.

Vägen bort från översynthet

Brukar du dra boken längre bort från ansiktet för att kunna läsa vad som står? Fast du kan på samma gång läsa skyltar på långt håll. Då har du har du troligtvis synfelet översynthet – ibland även kallad långsynthet.

Översynthet eller hyperopi som din optiker kallar det är ett synfel som gör att du upplever saker och ting på nära håll som suddiga. På långt håll har du däremot inga problem med att se skarpt. Synkorrigering kan göras med både glasögon och kontaktlinser.

Faktum är att nästan alla föds med hyperopi men när vi blir äldre växer ögat och då blir också översyntheten svagare. Det innebär att vi blir rättsynta eller så övergår det i närsynthet. 

Vid översynthet är ögat för kort och hornhinnan för platt, vilket innebär att ljuset bryts bakom näthinnan i stället för på. Det gör att du ser oskarpt på nära håll. Översynthet kan bero på många olika orsaker men det mest troliga är att det är ärftligt.

Symptom på översynthet

Kvinna med förstoringsglas.

  • Du har ofta ont i huvudet.
  • Du ser suddigt på nära håll.
  • Du upplever ofta att ögonen svider.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Boka genast in en synundersökning hos en optiker för att få ditt synrecept. Det är bara dumt att anstränga dina ögon i onödan.

Många är ovetande om sitt synfel

Enligt en del forskare är 80 procent av befolkningen översynta men det är bara 20 procent som upplever problem. I stället går många runt med både ont i huvud och ögon utan att veta var problemet ligger.

Har du fått diagnosen översynthet hos en optiker kommer ni tillsammans prova ut ett par glasögon och/eller kontaktlinser som passar dig.

Både glasögon och linser kommer då ha en konvex form som är lite tunnare i kanterna och som hjälper till att bryta ljuset på näthinnan istället för bakom. Glas för översynta kallas plusglas och linser för pluslinser.

Men glöm inte att du även i fortsättningen behöver gå till optikern för att kolla synen. En bra tumregel är att gå varje eller vartannat år eftersom din syn ständigt förändras.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine