Par med solglasögon i bil.

Hur bilkörningen påverkas av din syn

Som bilförare ansvarar du både för din egen och dina medtrafikanters säkerhet. Men nedsatt syn medför stora risker. Läs om de vanligaste synfelen och hur du enkelt korrigerar dem.

Alla som ansöker om ett körkort måste genomgå en synundersökning i samband med prövningen. För många bilförare är detta den enda gången de undersöker sin syn. Vilket innebär att många kör runt i flera år med nedsatt syn utan att veta om det. Detta är givetvis fullkomligt onödigt och ibland livsfarligt.

Att gå på regelbundna synundersökningar möjliggör upptäckten av synfel i tid, så det snabbt kan korrigeras. Många synfel förvärras nämligen gradvis efter upptäckten vilket medför att synen kan ha försämrats avsevärt sedan din första synundersökning.

Man i solglasögon på vespa.Misstänker du att din syn kan ha försämrats? Tveka inte att uppsöka en optiker för en synundersökning. Det är en billig livförsäkring som är snabbt avklarad och enkel  att utföra.

Två vanliga synfel bland bilister

Astigmatism

Kanske är du bekant med  astigmatism – ett brytningsfel som innebär att hornhinnans yta är ojämn. Detta synfel gör att ögat bryter ljuset olika i olika riktningar. Detta kan leda till suddig och oskarp syn när du kör. För att motverka astigmatism kan du använda dig av toriska linser.

Presbyopi/ålderssynthet


Synfelet ålderssynthet eller presbyopi är när ögat får det allt svårare att hantera fokus. Möjligheten för ögat att växla mellan nära och långt håll försämras avsevärt. Som namnet antyder har detta synproblem koppling till åldern, och det vanligaste är att man drabbas när man börjar närma sig 40 år. Multifokala/progressiva linser eller progressiva glasögon kan justera detta problem.

Tips: Om du kör bil (eller andra fordon, för den delen) bör du alltså undersöka din syn regelbundet. Och du, glöm inte bort solglasögonen! Polariserande solglasögon är en bra investering när du kör bil, då de motverkar störande reflektioner från exempelvis asfalt och lågt stående sol.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine