Varför kostar progressiva glasögon mer?

Många frågar oss varför glasögon med progressiva glas är dyrare än vanliga glasögon. Här förklarar vi anledningen och berättar samtidigt hur progressiva glas fungerar.

Det är ingen hemlighet att progressiva glas är en fantastisk uppfinning för dig som lider av ålderssynthet (presbyopi) – med dem slipper du nämligen byta mellan flera glasögonbågar för att se bra på olika avstånd.

Ofta uppstår ålderssynthet när du har passerat 40-årsstrecket. Anledningen är att ögats lins stelnar då musklerna inte längre orkar anpassa sitt fokus för olika anstånd. Men det finns ingen anledning till oro, med ett par progressiva glasögon får du flera glasögon i en och samma samma båge. Dessa korrigerar avstånds-, mellan- och närseende.

Att progressiva glasögon kostar mer än enkelslipade glas beror delvis på att de är betydligt mer tekniskt komplexa. Dessutom är dessa glas unika och slipas först vid beställning. Vanliga enkelslipade glas kan däremot inhandlas i större volymer och lagerhålls i vanligaste styrkorna. Även slipningen av progressiva glas är mer komplicerad då glaset slipas topografiskt (tänk dig ringarna på en orienteringskarta).

De progressiva glasens ”korridorer” anpassas även efter bågen och användarens synbeteende, vilket inte behövs med enkelslipade glas. I korridorerna ändras styrkan från avståndsseende till behagligt lässeende.

Tillverkning av progressiva glas.De progressiva glasens överdel används för att se på längre avstånd och den nedre delen används för att se på kortare avstånd.

Eftersom progressiva glas ska klara olika synskärpor är det viktigt att höjden och pupilldistansen slipats in med fingertoppskänsla, till skillnad mot enkelslipade glas som inte alls lika känsliga då de har samma styrka över hela glaset.

Sammanfattningsvis är progressiva glasögon dyrare eftersom de är svårare att tillverka och kräver mer omsorg vid inslipning, samt att det ligger stora utvecklingskostnader bakom tekniken.

Och för dig som precis börjat använda progressiva glas: kom ihåg att tillvänjningen kan ta upp till några veckor. För vissa går det snabbt medan andra behöver en längre tillvänjningsperiod.

Glasögonbågar som lämpar sig för progressiva glas finner du här.


Läs mer om hur du beställer progressiva glasögon här!

Som alltid, finns det något vi kan göra för dig, tveka inte att höra av dig. Du når vår trevliga kundservice på 020- 23 20 20 eller kundservice@lensway.se.

 

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine