Instrument för att undersöka synen.

Varför chansa med din ögonhälsa?

Boka en ögonhälsoundersökning hos en legitimerad optiker och få reda på hur dina ögon egentligen mår. Ingen annan kommer göra det åt dig.

Att gå på ögonhälsoundersökning hos en optiker borde vara lika självklart som att gå på en vanlig hälsoundersökning.  Visste du att förändringar i hornhinnan kan leda till framtida problem om det inte upptäcks i tid?

En halv miljon svenskar bär på någon av de stora ögonsjukdomarna som åldersförändringar i gula fläcken, grön starr eller diabetesretinopati. Många av dessa sjukdomar drabbar främst  äldre och diabetiker, men går faktiskt att behandla om de upptäcks i tid.

Låt optikern undersöka din ögonhälsa

Idag finns en ny metod vid hälsoundersökning av ögonen. Genom att fotografera ögats inre med hjälp av en avancerad ögonbottenkamera och i kombination med kontroll av synskärpa, synfält och ögontryck får man en heltäckande bild av dina ögons hälsotillstånd.

En rad av allvarliga åldersförändringar i ögat kan därmed upptäckas på ett tidigt stadium. Ögonhälsokontrollen sker alltid i nära samarbete med en ögonläkare. Skulle undersökningen påvisa någon form av förändring i ögonen som kan få konsekvenser för ditt framtida seende får du en remiss för vidare undersökning och behandling.

En ögonhälsoundersökning tar cirka 40 minuter och är helt oproblematisk. Priset varierar beroende på var du går och vart du bor.

Glasögon framför syntavla.

Tänk på din synhälsa

Din synhälsa bör undersökas minst vartannat år. Regelbundna undersökningar gör att förändringar kan upptäckas på ett tidigt stadium och möjligheten för åtgärder ökar.

Meningen med undersökning är även att kunna rekommendera dig rätt typ av glasögon och kontaktlinser.

På synhälsoundersökningen

Här får du svara på frågor om ditt allmäntillstånd, dina arbetsförhållanden och tidigare erfarenheter av glasögon.

  1. De mäter avståndet mellan dina ögons synaxlar för att kunna placera glasen rätt i bågen.
  2. Ögonens rörelser och samarbete samt pupillreflexer kontrolleras.
  3. Synskärpan utan korrektion testas. Därefter undersöks ögonens brytning.
  4. Höger och vänster öga koordineras och ögonens samspel undersöks.
  5. Korrektionsbehovet för läsning samt ögonens samspel på nära håll kontrolleras.
  6. Gemensamt går man igenom möjligheterna att korrigera ditt synfel och ge dig råd om de bästa produkterna för din syn.

Det finns många fördelar med en oberoende hälsoundersökning av dina ögon. Glasögon, kontaktlinser och tillbehör kan du köpa precis var du vill. Många väljer att göra synundersökningen hos optiker för att sedan handla sina glasögon, linser och tillbehör hos en e-handlare, då det ofta blir ett billigare alternativ.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine