hitta rätt glasögon för din ansiktsform

Välj rätt glasögonbåge för din ansiktsform

Vad definierar ett par snygga glasögon? Till viss del handlar det om tycke och smak men det finns några smarta tips som hjälper dig att hitta rätt glasögon för din ansiktsform. Här följer en guide om vilka bågar som passar för olika utseenden.

Ansiktsformens betydelse

Att välja glasögon är ofta svårt då det finns en uppsjö bågar att välja mellan. En viktig faktor att ta hänsyn till vid val av glasögonbågar är din ansiktsform. Formen på ditt ansikte passar nämligen olika bra ihop med olika glasögonmodeller. Genom att välja rätt båge kan du hitta en bra balans mellan dina glasögon och din ansiktsform och på så sätt framhäva ditt ansikte på bästa sätt.

När det pratas ansiktsformer brukar man utgå från 4 olika typer; runt ansikte, avlångt ansikte, ovalt ansikte och kvadratiskt ansikte. Ofta fungerar det att välja glasögon med en form som kontrasterar din ansiktsform. Det vill säga har du ett runt ansikte så ska du leta efter glasögon med rektangulära former.

Different - Horn Turquoise Grey
Different – Horn Turquoise Grey
Hitta rätt glasögon
CJ9100-1000 från C.Jacobsen – 795 kr med enkelslipade glas.

Vilken typ av glasögonbåge ska du välja?

Först måste du ta reda på vilken ansiktsform du har genom att undersöka ditt ansikte i en spegel. Är det stort eller är det litet? Ovalt, avlångt, fyrkantigt eller runt? Glasögonstorleken är även en fråga att ta i beaktning. Generellt kräver ett litet ansikte små bågar och ett stort ansikte större glasögon. Ansikte och glasögonbåge skall stämma överens, annars kan det se oproportionerligt ut.

Avlång ansiktsform

En avlång ansiktsform kännetecknas av ett smalt och långt ansikte med höga kindben, längre näsa och hög panna. Avlånga ansikten passar i större, fyrkantiga eller pilotformade bågar för att skapa balans. Se bara till att skalmarna sitter i mitten av bågen eftersom låga skalmar drar ner avsiktet. Undvik små glasögon.

fyrkantiga glasögon
Kish – Tortoise

 Oval ansiktsform

En oval ansiktsform kännetecknas av jämna proportioner och en haka som är smalare än pannan. Höjden är längre än bredden. Ovala ansikten passar i det mesta! Testa gärna ett par rektangulära eller fjärilsformade glasögon för att skapa tydligare vinklar i ansiktet. Låt bågarna vara lika breda som ansiktets bredaste punkt. Undvik bågar som är oproportionerligt stora.

Glasögon för oval ansiktsform
CJ9100-1005 från C.Jacobsen795 kr med enkelslipade glas.

 Fyrkantig ansiktsform

En fyrkantig ansiktsform kännetecknas av en bred panna, stark käklinje och bred haka samt breda kindben. Fyrkantiga ansikten passar i runda, kattögonformade eller ovala bågar för att mjuka upp och skapa kurvor. Undvik bågar som är raka undertill.

Glasögonbåge som passar fyrkantig ansiktsform
PH2083-5007 från Polo Ralph Lauren – 1495 kr med enkelslipade glas.

 Rund ansiktsform

En rund ansiktsform kännetecknas av fylliga kinder och rundad haka. Höjd och bredd är ungefär lika, inte en exakt cirkel men nära. Runda ansikten passar i rektangulära och smala bågar som gör att ansiktet uppfattas som längre och smalare. välj glasögonbågar med skarpa och gärna uppåtgående vinklar för att dra uppmärksamheten högre upp i ansiktet. bågen ska förlänga ansiktet och ge det vinklar. Undvik stora, runda glasögonbågar som gör att ansiktet ser rundare ut.

Välj rätt glasögonbåge för din ansiktsform
Shine-Black från The Collection295 kr med enkelslipade glas.

Så får du rätt storlek på dina glasögon:

Storleken har betydelse när det kommer till att välja glasögon. Ingen gillar ett par som sitter obekvämt. Läs vår guide och få rätt storlek på dina nya drömbågar.

Så här kommer du igång:

Börja med att mäta bredden på dins nuvarande glasögon. Detta bör ge dig en uppfattning om vilken storlek på glasögon som passar dig. Alla glasögonbågar på vår hemsida är sorterade i storlekarna S-M-L, för varje glasögonbåge finns dessutom en rad olika specifika mått. På bilderna här nedan förklarar vi de olika måtten.

Bågens bredd

Bredden på våra glasögonbågar anges i 3 olika storlekar – S (116-127mm), M (128-137 mm) eller L (138-146 mm). Det här måttet avser glasögonbågens bredd från skalm till skalm.

Glasets bredd

Glasbredden på dina nya glasögon bör inte avvika mer än några millimeter från det du haft på dina tidigare bågar. Glasbredden står vanligtvis angiven på insidan av den ena skalmen.

Glasets höjd

Tänk på att glasögonbågens övre kant inte ska sitta högre än ögonbrynen. Den nedre kanten ska helst inte ligga mot kinden, inte ens när du ler.

Näsbrygga bredd

Tänk på att näsbryggans bredd inte ska skilja sig mer än 1-2 mm från din tidigare båge. Detta gäller främst plastbågar; på metallbågar har du justerbara näskuddar som du kan anpassa efter behov. Näsbryggans bredd står vanligtvis angiven på insidan av ena skalmen.

Skalmens längd

Visste du att det går att böja skalmarna om de är för långa? Skalmens längd kan därför utan problem avvika 5 mm från vad du tidigare haft. Du hittar även skalmens längd angiven i mm på skalmens insida (se nedan).

Mått på skalmens insida

Notera gärna måtten på skalmens insida på din tidigare glasögonbåge. På så vis har du en bra fingervisning om vilka glasögonmått som rimligen bör passa ditt ansikte. Se bilden ovan för att veta vilken siffra som avser vilket mått.

Beställning

För att lättare hitta en båge som passar dig, sortera först på din glasögonbredd (S, M, L). Välj sedan din favorit, fyll i dina styrkor, välj glas och eventuella tillval såsom solglas eller färgskiftande glas. Avsluta med att fylla i dina kontaktuppgifter och klicka på beställ. Paketet med dina nya glasögon skickas vanligtvis till dig inom en vecka.

Hitta din stil

Med koll på din ansiktsform och rätt storlek kan du sedan fokusera på att hitta glasögon med en stil som passar dig. Det finns mängder med bågar som kommer förstärka din stil eller framhäva din personlighet.

Du kanske är ute efter klassiska glasögon för både jobb och fritid eller ett par i lättviktsmaterial som kan bäras under löprundan? Hos oss hittar du alltid något för alla stilar och smaker. Tricket är att hitta snygga bågar som har de rätta måtten och som passar ditt ansikte.

Läs även:

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine