Välj rätt båge för din ansiktsform

När du ska välja glasögon är det smart att grunda valet på din ansiktsform. Här följer en guide om vilka bågar som passar för olika utseenden.

Att välja glasögon är ofta svårt då det finns en uppsjö bågar att välja mellan. En viktig faktor att ta hänsyn till vid val av glasögonbågar är din ansiktsform. Formen på ditt ansikte passar nämligen olika bra ihop med olika glasögonmodeller. Genom att välja rätt båge kan du hitta en bra balans mellan dina glasögon och din ansiktsform och på så sätt framhäva ditt ansikte på bästa sätt. Här nedan är några klassiska tips om vilka glasögontyper som passar olika ansiktsformer. Allt för att underlätta valet av glasögon.

Vilken typ av glasögon ska du välja?

Först måste du ta reda på vilken ansiktsform du har genom att undersöka ditt ansikte i en spegel. Är det stort eller är det litet? Ovalt, avlångt, fyrkantigt eller runt? Glasögonstorleken är även en fråga att ta i beaktning. Generellt kräver ett litet ansikte små bågar och ett stort ansikte större glasögon. Ansikte och glasögonbåge skall stämma överens, annars kan det se oproportionerligt ut.

Avlångt ansikte med glasögon.Avlång ansiktsform

En avlång ansiktsform kännetecknas av ett smalt och långt ansikte med höga kindben, längre näsa och hög panna. Avlånga ansikten passar i större, fyrkantiga eller pilotformade bågar för att skapa balans. Se bara till att skalmarna sitter i mitten av bågen eftersom låga skalmar drar ner avsiktet. Undvik små glasögon.

Här hittar du bågar för ett avlångt ansikte

Ovalt ansikte med glasögon. Oval ansiktsform

En oval ansiktsform kännetecknas av jämna proportioner och en haka som är smalare än pannan. Höjden är längre än bredden. Ovala ansikten passar i det mesta! Testa gärna ett par rektangulära eller fjärilsformade glasögon för att skapa tydligare vinklar i ansiktet. Låt bågarna vara lika breda som ansiktets bredaste punkt. Undvik bågar som är oproportionerligt stora.

Här hittar du bågar som passar en oval ansiktsform

Fyrkantigt ansikte med glasögon. Fyrkantig ansiktsform

En fyrkantig ansiktsform kännetecknas av en bred panna, stark käklinje och bred haka samt breda kindben. Fyrkantiga ansikten passar i runda, kattögonformade eller ovala bågar för att mjuka upp och skapa kurvor. Undvik bågar som är raka undertill.

Här hittar du bågar som passar ett fyrkantigt ansikte

Runt ansikte med glasögon. Rund ansiktsform

En rund ansiktsform kännetecknas av fylliga kinder och rundad haka. Höjd och bredd är ungefär lika, inte en exakt cirkel men nära. Runda ansikten passar i rektangulära och smala bågar som gör att ansiktet uppfattas som längre och smalare. välj glasögon med skarpa och gärna uppåtgående vinklar för att dra uppmärksamheten högre upp i ansiktet. bågen ska förlänga ansiktet och ge det vinklar. Undvik stora, runda bågar som gör att ansiktet ser rundare ut.

Här hittar du bågar som passar en rund ansiktsform

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine