Låt ditt barn
testa linser

Tjatar ditt barn om att få byta ut glasögonen mot linser? När det kommer till barn och linsanvändande är det barnets mognad och motivation som avgör! Läs mer om hur du enklast får allt att fungera.

Kämpar du med att få ditt barn att använda glasögonen som ni provat ut? I så fall kan det vara klokt att involvera barnet i vad som känns bäst. Kanske är det helt enkelt dags att våga låta ditt barn testa kontaktlinser.

Ibland uttrycker barn en längtan efter att bära linser istället för glasögon. Och i andra fall kan linser helt enkelt vara det bästa alternativet för ditt barn. Det du behöver göra då är att boka tid hos en optiker för nytillpassning, vilket är en synundersökning för den som vill börja med linser.

Barn med linser.

När kan barn börja använda linser?

Det finns inte någon nedre åldersgräns för att börja med kontaktlinser. Det som avgör är barnets motivation, mognad och behov av synkorrigering. Det är viktigt att barnet är ansvarstagande och sköter sin egen hygien.

– Vid vissa synfel finns fördelar med att börja använda kontaktlinser tidigt. Synen förändras ständigt, speciellt hos barn, och det är därför extra viktigt för yngre kontaktlinsbärare att göra regelbundna ögonkontroller hos en optiker. Det är alltid en kontaktlinsoptiker som ordinerar kontaktlinser, bedömer lämplighet och informerar om skötsel och annan rådgivning, berättar optikern Carl Fredrik Kanington.

viktigt gällande barn och linsanvändande

– Det är jätteviktigt att föräldrarna alltid är inkluderade i ett barns kontaktlinsanvändande. Att synhjälpmedel till barn under 8 år inte föreskrivs av optiker utan endast av ögonläkare och att barnet kontrollerar sina ögon och syn regelbundet hos optiker, säger Carl Fredrik Kanington.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine