Hand hållandes glasögon i solnedgången.

Vad innebär ålderssynthet?

Börjar din syn bli sämre i takt med att du blivit äldre? Då kan du ha drabbats av ålderssynthet. Lär dig dig alla symptomen och hur du bäst handskas med ditt nya synfel.

Ålderssynthet innebär att ögats ackommodationsförmåga försämras, eller enkelt utryck att ögat får svårare att hantera fokus. Det som händer är att elasticiteten i ögats lins försämras med åren vilket påverkar möjligheten att växla fokus mellan nära och långt håll. Med andra ord kan det ha blivit dags att skaffa glasögon.

Vilka drabbas av ålderssynthet?

Precis som namnet ålderssynthet antyder så spelar åldern en stor roll kring vem som drabbas, ofta uppstår synfelet när folk närmar sig 40 år. Symptomen brukar framträda ungefär då men kan även drabba äldre personer. Har du råkat ut för detta kan du dock vara tämligen lugn.

Presbyopi är ingen sjukdom, utan en naturlig del av åldrandet och något som alla drabbas av i någon form när de åldras.

lär dig de olika symptomen

Det vanligaste symptomet på ålderssynthet är att din syn försämras på nära håll. Det kan till exempel vara att du börjar se suddigt när du arbetar framför datorn eller i samband med läsning.

Kvinna som kisar när hon läser bok.Många personer med ålderssynthet får svårt att läsa böcker på nära avstånd. Så när armarna ”känns för korta” i samband med läsning är det hög tid att boka in en synundersökning.

Huvudvärk och spänningar kring ögonen är andra symptom, vilket ofta resulterar i att du kisar med ögonen för att kunna läsa eller se bättre. Är du över 40 år gammal bör du genomföra en ögonundersökning om du drabbats av symptomen, just för att undvika onödiga risker.

Behandling för ålderssynthet

Det finns inte någon regelrätt behandling som helt botar ålderssynthet, men det finns flera sätt att göra ditt liv enklare. Om du inte använt glasögon eller linser innan du drabbades av presbyopi kan det räcka med läsglasögon, och i vissa fall kan du behöva receptbelagda glasögon.

Om du tidigare burit glasögon eller linser behöver du lägga till en extra styrka/addition i glasen och linserna. Om du i och med ålderssyntheten ser dåligt både på långt och håll är progressiva glasögon att föredra.

Det gör att du inte behöver växla mellan dina vanliga glasögon och exempelvis läsglasögon, vilket brukar vara uppskattat bland användarna.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine