Par som använder solglasögon för att inte drabbas av snöblindhet

Vad är Snöblindhet?

Snöblindhet är något som är väldigt obekvämt att drabbas av, och sannerligen något du vill undvika in i det sista. Det är otroligt smärtsamt och det är dessutom något som kan drabba exakt vem som helst, om man inte skyddar de känsliga ögonen från UV-strålning som blir kraftig på grund av starka reflektioner i snö, vit sand eller vatten. Det som är lite förrädiskt med just snöblindhet är att man i regel inte märker av när skadorna uppkommer, utan man märker det i regel upp till ett par timmar efteråt och detta kan bli mycket smärtsamt.

Att bli snöblind kallas också för Fotoelektrisk Keratit och innebär att hornhinnan på ögat blir skadat av starka reflektioner som uppstår när solen står högt och reflekteras mot en ljus eller blank yta. Du kan drabbas av samma typ av synskador om du råkar få svetsblänk i ögonen när du svetsar, eller om du blir bländad i ögonen när du är och solar solarium. Vad som då kan hända är att hornhinnan först får små blåsor som sedan utvecklas till sårbildningar i ögat som leder till att det blir irriterat. Att snöblindhet är farligt för ögat kan nog de flesta räkna ut, men de allra flesta läker ut skadorna av sig själv, men med ljuskänsliga ögon. 

Vanliga symtom för snöblindhet

När du har blivit snöblind så kommer du att märka det följande snöblind symptom inom några timmar. Fördröjningen av symptomen gör snöblindhet en aning förrädiskt, eftersom att du i regel inte känner så mycket annat än att du blir väldigt starkt bländad vid själva skadetillfället.

Följande är några av de symptomen du kan drabbas om du råkat bli snöblind:

  • En stark smärta som kommer smygandes mer och mer. 
  • En känsla av att ögonen är grusiga och torra. 
  • Rinnande och ljuskänsliga ögon.

När du har blivit drabbad av snöblindhet så kan det dröja ett par dagar innan symptomen lägger sig. De små såren på hornhinnan läker i regel ut av sig själv inom två dygn, vilket innebär att det oftast inte krävs någon medicinsk behandling när man har blivit snöblind. Även om det kan bli en mycket smärtsam upplevelse, så är det i regel ingen risk för skador som inte läker ut av sig själv. 

Behandling av snöblindhet symptom

Som nämnt så behöver de allra flesta som drabbats av snöblindhet inte få någon behandling hos läkare, utan symptomen och besvären försvinner oftast inom 2 dygn. Om du har blivit snöblind och lider av svåra smärtor och obehag, kan du göra detta:

  • Försök att befinna dig i mörka rum och vara inomhus under de ljusaste timmarna de första dagarna för att skydda dina ögon från ljus både utomhus, men också från starka ljus inomhus från lampor eller elektroniska skärmar.

  • Det finns ögonsalvor som är avsedda för att linda liknande ögonbesvär och som du enkelt kan smörja längs ögonlockens kanter. Dessa används dock helst enbart sent på kvällarna, då den kan göra din syn suddig.

  • Smärtstillande som Alvedon eller Iprén kan också hjälpa till att lindra den värsta smärtan i det fall där du har mycket ont. 

Det kan vara en god idé att använda linser som har ett starkt UV.-skydd.

Här kommer några tips på riktigt bra linser med UV-skydd:

UV-linser från everclear. Biotrue endagslinser från Bausch & Lomb. Oayses från Acuvue.

UV linser som hjälper mot snöblindhet
Endagslinser som motverkar snöblindhet
återfuktande UV linser

Skydda dina ögon från solens farliga UV-strålning

När det kommer till att skydda dig själv från den farliga strålningen från solen, så kan du göra detta både via användning av solglasögon med uv-skydd, fotokromatiska glas samt bära suncovers och solskydd på kroppen. Att bära solglasögon är det absolut vanligaste och mest effektiva sättet att skydda ögonen mot UV-strålning. Kontaktlinser med uv-skydd fungerar också bra som skydd, men bra att veta är att dessa enbart skyddar ögats iris och pupill och inte ögonvitorna eller huden runt omkring ögonen.

Uppsök genast läkare om:

  • Dina besvär och smärtor i ögonen inte har blivit bättre alls efter 2 dagar. 
  • Om smärtan blir värre och värre där ingen gradvis förbättring har skett. 
  • I de fall där synen upplevs som sämre så är det också mycket viktigt att besöka ögonläkare. 

Hur går snöblindhet behandling till?

Om du har provat att behandla besvären själv hemma utan något resultat och du upplever att ingenting blivit bättre, eller till och med sämre – då är det dags för dig att gå till en ögonläkare för att se över vad för typ av snöblindhet behandling dina ögon behöver. Behandlingen är i regel inte så avancerad där man ger ögonen hjälpmedel för att läka och för att minska smärtan i ögonen.

Oftast så skriver läkaren ut en ögonsalva och du blir sjukskriven i ett par dagar för att skydda dina ögon från ljuset genom att bära solglasögon och hatt eller keps när du ska gå ut. När det gäller snöblindhet hos barn, så kan det vara bra om ni uppsöker läkare snabbt oavsett, eftersom att barns ögon är mycket känsliga. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och göra ett besök för mycket än ett besök för lite då det gäller barn. 

Motverka att bli solblind med solglasögon


När det kommer till vad du själv kan göra för att undvika att drabbas av snöblindhet så är det både kontaktlinser mot UV, men också ett par snygga solbrillor som skyddar ögonen från solens starka ljus. Ett par solglasögon är alltid det bästa alternativet, eftersom linser bara skyddar själva iris och pupill i ögat och inte ögonvitan eller den känsliga huden runt omkring ögonen. Bär alltid ett par solglasögon nära till hands, i synnerhet när du befinner dig på platser där det är stor risk att du blir bländad av solen. 

 

motverka att bli solblind med solglasögon

Transparenta snygga solglasögon från C.Jacobsen
Trendiga svarta solglasögon
Trendiga svarta solglasögon från C.Jacobsen
Stilrena runda solglasögon
Stilrena runda solglasögon från C.Jacobsen
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine