Grå starr är vanligt då man blir äldre

Vad är grå starr?

Du har med största sannolikhet någon gång hört talas om ögonsjukdomen, grå starr? Kanske känner du någon äldre släkting som lider av det? Det är vanligt att drabbas av katarakt (som grå starr också kallas) med åldern. Men det finns även fall av medfödd grå starr, vilket betyder att grå starr också kan vara en ärftlig ögonsjukdom.

Men vad är då grå starr egentligen och vilka grå starr symtom ska man hålla utkik efter? Följ med i detta inlägg som är särskilt tillägnat just till grå starr, så kommer du att lära dig precis allt du behöver veta. Allt från orsaker till gråstarr, behandling av grå starr samt vilka symtom som är vanliga när man börjar utveckla grå starr. 

katarakt

Grå starr innebär att linsen i ögat blir grumlig istället för att vara genomskinlig som den bör vara I ett friskt öga. 

Grå starr är en sjukdom som drabbar ögats lins och gör den grumlig istället för genomskinlig vilket då leder till sämre syn. Att man får dålig syn av grå starr är en regel och inga undantag. För vissa som drabbas av begynnande grå starr så kan det dröja innan synen försämras avsevärt, medans andra får sämre syn tämligen innan diagnosen blivit fastställt. Synen på den som lider av grå starr blir gradvis försämrad. 

Riskerna att drabbas av grå starr ökar drastiskt med åren och man tror att alla mellan 65-75 år drabbas av en viss starr (linsgrumling) men inte till lika omfattande grad som grå starr kan leda till. Eftersom att grå starr gradvis hela tiden blir sämre så kan detta leda till att man blir helt blind om man inte behandlar grå starr. Den enda behandling som finns att tillgå för att helt bota denna ögonsjukdom är via en grå starr operation, där man tar bort det grumliga från ögats lins.  

Vilka grå starr symtom bör man känna till?

Symtom för grå starr är i allra första hand att du märker att din syn blir sämre och att ögat känns grumligt när du ska fokusera din blick. Men det finns också ett par andra symptom som du kan hålla utkik efter om du är orolig för att drabbas av grå starr:

 • Du ser sämre än du brukar i mörker. 
 • Grå starr huvudvärk är vanligt förekommande på grund av att ögonen har svårt att fokusera. 
 • Du ser inte längre färger lika klart och de flesta färger går åt en gulbrun nyans. 
 • Du ser inte längre konturer på längre avstånd längre och ibland ser du konturerna som dubbla. 
 • Du blir enklare bländad av starkt ljus. 

Om du misstänker att du har drabbats av grå starr så bör du boka in en tid hos en ögonläkare för att fastslå en diagnos. Om du redan lider av synfel sedan tidigare och besöker optikern med jämna mellanrum så kan du hålla dig lugn – din optiker kommer att märka om du har börjar utveckla grå starr. 

Supertruper - Matte Havana, The Collection.

 Supertruper – Matte Havana, The Collection.

Be The One – Black, The Collection.

Grå starr orsak samt förebyggande av grå starr

Som redan har nämnts, så är det främst äldre personer som drabbas av grå starr och det kan bli ett problem i vardagen för den som lider av problemen, beroende på hur långt skriden sjukdomen är. För vissa är sjukdomsförloppet längre än andra, men alla som drabbas av grå starr blir gradvis sämre. 

Orsaker till grå starr kan vara:

 • Brist på vitaminer eller näring. 
 • Ärftligt och finns inom släkten. 
 • Diabetes.
 • Rökning.
 • Långvariga behandlingar med kortison.
 • Skador sedan tidigare på öga/ögon.

Att få grå starr med åldern är något som drabbar många och det är svårt att arbeta förebyggande mot det. Men det är alltid viktigt att äta en allsidig kost så att man får i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver, särskilt när man blir äldre.

Grå starr operation

Om du misstänker att du drabbats av grå starr bör du genast boka ett besök hos en ögonläkare. Den enda grå starr behandling som botar tillståndet är att genomföra en grå starr operation. Denna operation innebär att man gör ett litet snitt i kanten nära hornhinnan och sedan tar man via ultraljudsteknik ut den grumliga linsen och ersätter denna med en genomskinlig och klar konstgjord lins istället.

En grå starr operation ger sällan några komplikationer efteråt samt är inte smärtfull på något sätt. Efter operationen får du antibiotika och ögondroppar för grå starr som hjälper dina ögon att läka. Operation för att ta bort grå starr är en enkel operation och det är flera 100.000 personer bara i Sverige som årligen genomgår grå starr operation. Ingreppet tar 15 minuter och genomförs med enbart lokalbedövning.

Om du misstänker att du behöver genomgå en operation för att ta bort grå starr så kan din optiker skriva en remiss till en ögonläkare som sedan kan fastställa en diagnos.  Beroende på vilket landsting du bor i så är det olika långa väntetider för operation av grå starr. Det finns även en ny typ av linser, multifokala linser, som är konstgjorda och konstruerade så att patienten kan återfår en mer eller mindre normal syn efter ingreppet. 

Multifokala linser för grå starr

Om du har problem med synen och inte lider av grå starr där du behöver en operation för att göra synen bättre igen, så kan du fortfarande justera din syn med hjälp av ögondroppar, glasögon eller kontaktlinser. I vårt sortiment av linser hittar du alla dessa kategorier:

Multifokala linser är särskilt passande för personer med begynnande grå starr eftersom att de fungerar på samma vis som den konstgjorda lins som man placerar i ögat vid en gråstarrsoperation.

Några av de linser i vårt sortiment som vi kan tipsa dig om:

Dailies Total-1 Multifocal  från Alcon och Clariti 1 day Multifocal från CooperVision.

 

Linser för grå starr
Multifokala linser för grå starr
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine