Testa progressiva kontaktlinser

Linser efter 40, är det ens möjligt? Svaret är lyckligtvis ja. Nu finns särskilt anpassade kontaktlinser för dig som blivit äldre och vill fortsätta bära linser.

När en person närmar sig 40-årsåldern brukar synförändringarna komma krypande och linser och glasögon blir vanligt förekommande. Det som händer är att linsen i ögat sakta blivit lite stelare. Vid 40–45-års åldern har linsen blivit så pass seg att den inte längre snabbt kan växla mellan kort och långt avstånd.

Oavsett om du är en van linsbärare eller mer av en novis kanske du inte vet att det finns något som heter multifokala linser, även kallade progressiva linser.

Linsen som följer ögats rörelser

De progressiva linserna hjälper bäraren att korrigera synfel på både långt och nära håll och precis som med progressiva glasögon korrigeras synen på alla avstånd.

– Skillnaden är att i glasögon ökar lässtyrkan nedåt i glaset, medan i kontaktlinser måste både närseendet och avståndsseendet korrigeras nära linsens mitt. Det beror på att linsen alltid följer med ögats rörelser, säger Carl Fredrik Kanington, optiker.

Så fungerar en progressiv lins.Ofta är styrkorna uppdelade i cirklar på linsens yta med varannan cirkel med avståndsstyrkan och varannan med när- eller lässtyrkan.

– Det tar ofta ett tag innan hjärnan vant sig att välja rätt bild beroende på vad du ser men efter tillvänjningsperioden brukar det funka väldigt bra för de flesta, fortsätter Carl Fredrik.

Multifokala linser eller progressiva linser är ofta också det perfekta valet för personer som tycker om att vara aktiva och upplever att glasögon är i vägen. Kanske är du nu redo att testa något nytt?

Att tänka på:

Multifokala linser kan kräva lite mer tillpassning och tillvänjning. Kontakta din optiker så hjälper de till med ett recept.

Här ser du alla våra progressiva kontaktlinser

LINSER FÖR ALLA BEHOV – HANDLA HOS OSS!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine