Ullacarin Lindquist boxar med linser i.

Ullacarin slår ett slag för boxningen

 I en svettig boxningslokal i Stockholm trivs 58-åriga Ullacarin Lindquist som allra bäst. Hör henne berätta om passionen till en sport som kom att förändra hennes liv.

Ullacarin Lindquist.
Namn:
Ullacarin Lindquist.
Ålder: 58 år.
Yrke: Socionom.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Familj: Sambo, bonusdotter och en katt.
Intresse: Boxning, sjunga i kör, tv-spel och brädåkning.
Synfel: Översynt och astigmatiker.


För inte så länge sedan  träffade vi tre vitt skilda personer som var för sig är inspiratörer och eldsjälar inom sina respektive områden. Vi ville höra vilka ögonblick som skapar mening och glädje i deras liv. Det här Ullacarins berättelse. Om hur man sent i livet kan upptäcka en ny passion som ger god hälsa, knyter nya vänskapsband och som bjuder på massor av skratt.

Du är nu aktuell i en kortfilm som LensWay spelat in. Hur gick inspelningen?
– 
Det var jätteroligt. Vi träffades i boxningslokalen där jag körde ett träningspass med De Grå Pantrarna (en boxningsgrupp för personer över 60 år, red amn.). Sedan käkade vi lunch och filmade hemma hos mig. Jag gillar ju att synas framför kameran så det passade mig.

Varför började du med boxning?
– 
Jag har velat boxas ända sedan jag var liten tjej och såg en långfilm på tv. Det såg så kul ut. Men på den tiden var det inte ok för tjejer att boxas och därför dröjde länge innan jag vågade prova på. Första gången var i Kungsträdgården under en barnaktivitet, det var jag och en massa tioåringar (skratt). Jag fick då tipset att vända mig till boxningsklubben Narva som hade en senior boxningsgrupp, och där är jag nu.

Hur kändes det första gången du klev in i boxningslokalen?
– 
Det låter jättelöjligt men det var som att komma hem. Som att här kommer jag att trivas. Jag älskade ringen, svettlukten och givetvis alla glada människor. Det kändes som min grej och här ska jag vara.

Se vår nya film där Ullacarin berättar varför boxning är den bästa sporten.

Har du något motto?
– 
Jag går mycket på lust. Jag gör det som är kul och plågar mig inte, det är inte min grej. Däremot kämpar jag och försöker ofta ”orka lite till”.

Vilka detaljer är viktiga för att lyckas som boxare?
– 
Att röra på fötterna och aldrig stå still. Att koncentrera sig. Du måste använda hjärnan när du boxas, mycket handlar om att hålla upp garden och samtidigt tänka ut nästa drag.

På vilket sätt drar en boxare nytta av synen i ringen?
– 
Det är jätteviktigt för att kunna se vad motståndaren gör. Kunna parera. Men även för att kunna träffa rätt så man inte skadar sig själv eller någon annan.

Ullacarin Lindquist i boxningsringen.

Är det inte svårt att ha glasögon och samtidigt syssla med boxning?
– 
Det är självklart svårare att träna boxning när man har glasögon. Men då är linser ett väldigt smidigt alternativ.

Vad vill du säga till unga tjejer som är osäkra kring att börja boxas.
– 
De flesta boxningsklubbar har numera grupper för tjejer. Det är jätteroligt, det är också en allsidig träning. Man känner sig stark. Det bidrar till bättre självförtroende och det ger en känsla av att ”du kan inte skrämma mig”. Börja nu! Bara gör det, det är en sport som passar både unga och gamla.

Tack för pratstunden, Ullacarin. Vi känner oss plötsligt väldigt sugna på hopprep och päronboll. För er som vill träna med maximal frihet rekommenderar vi våra linser som skickas direkt hem efter beställning.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine