Sara Liljeström med linser och pilbåge.

Träffsäker mästare spänner bågen

Hög tid att få träffa den yngsta inspiratören från en av våra nyinspelade filmer. Hör den framgångsrika bågskytten Sara Liljeström berätta om sin älskade sport, den uteblivna kredden bland lajvare och det perfekta ögonblicket.

Sara Liljeström
Namn:
Sara Liljeström.
Ålder: 19.
Yrke: Konststuderande.
Bor: Uppsala.
Familj: Mamma, pappa, bror.
Intresse: Rita, konstskola, bågskytte.
Synfel: Närsynt.


I Uppsala tränar, bor och lever Sara Liljeström som nyligen tog sitt första EM-guld i bågskytte. Just nu är Sara aktuell i LensWays nyinspelade kortfilm, vilken ingår i en hel serie filmer som skildrar olika personers vardag och deras speciella ögonblick.

Vi tog chansen att växla några ord med den glada Uppsalatjejen som vid sidan av skolan älskar att prata konst. Att hon dessutom hinner med att skjuta tusentals pilar varje år, varav flera med kuslig precision, väcker givetvis intresset hos en redaktör som främst känner till bågskytte från en dammig Robin Hood-rulle med Kevin Costner i huvudrollen.

Nu syns du LensWays nya film som snart visas i sociala medier. Hur gick inspelningen?
– Det var jättespännande. Vi var ute på en träningsbana i skogen som tillhör den klubben jag tävlar för. Det kändes roligt att få möjlighet att dela med sig av sin sport.

Kan vem som helst bli bra på bågskytte?
– Jag tror att de flesta kan bli duktiga. Det enda som krävs är egentligen engagemang och fokus, sen måste man självklart tycka att det är kul.

Se filmen där Sara berättar om sin stora passion – bågskytte.

Har du någon gång träffat en åskådare av misstag?
– Nej det har jag inte. Och inte med flit heller (skratt).

Hur många gånger har du sett Robin Hood?
– Inte så många. Filmerna som gjorde mig intresserad av bågskytte var nog snarare Modig, Hungry Games och Sagan om ringen.

Sara Liljeström med linser och spänd båge.

Vi har förstått att du gillar att vistas i skogen. Vad är det som lockar?
– Jag tror att det är lugnet i skogen. För mig lockar tystnaden som är svår att hitta i vardagen. Den är så mycket lättare att finna ute i skogen.

Ok, vi förstår. Händer det att lajvare hör av sig och vill ha med dig i sitt lag på medeltidsveckan?
– Nej det har aldrig hänt (skratt). Jag skjuter nog med fel båge för att väcka deras intresse, troligtvis är de mer intresserade av en långbåge i trä. Men om de accepterar min metallbåge så vill jag gärna vara med.

Varför är en fungerande syn viktig för en framgångsrik bågskytt?
– För min del är det jätteviktigt just för att kunna se var jag vill träffa. Jag skulle aldrig kunna skjuta utan linser.  I skogen kan ljusförhållandena variera kraftigt och det blir ofta ännu svårare när det är molnigt.

Vilka ögonblick får dig att vilja stoppa tid och rum?
– I bågskyttet är det när skottet känns rätt redan när man släpper pilen. Då känns det så jäkla bra! Ofta får man iväg hyggliga skott, men ibland bara vet man att det sitter och då behöver man knappt titta på tavlan efteråt. Just rörelsen när man precis släppt pilen och den bakre handen fortsätter bakåt samtidigt som pilen far framåt, den är underbar.

Det låter härligt. Tack för intervjun Sara. Lycka till med studierna och hoppas det blir fler guldmedaljer framöver. För er som vill uppleva skogen på riktigt, beställ linser från oss så skickar vi dem direkt hem till dig.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine