Man som har torra ögon av linser

Torra ögon när du bär linser?

Du är inte ensam! Men du och många andra som bär linser kämpar många gånger med torra ögon helt i onödan. Det finns idag mängder med återfuktande linser, linsvätskor och ögondroppar som kan åtgärda problemen och verka som en direkt hjälp mot torra ögon. Om du är en linsbärare så är en stark rekommendation att använda linser för torra ögon då dessa kan bevara fukten i dina ögon en hel dag.

På många arbetsplatser sitter människor och kämpar med torra ögon, framförallt är det i torra kontorsmiljöer det då handlar om. Att sitta länge framför en datorskärm kan dessutom också lätt framkalla torra ögon. Detta beror på att du då inte blinkar lika ofta och blinkningar är kroppens naturliga sätt att återfukta ögonen. En annan bov när det gäller att framkalla torra ögon är luftkonditionering som det ofta är i kontorsmiljöer.

Dessa endagslinser håller dina ögon fuktiga hela långa dagen och ger samtidigt UVA och UVB skydd till dina ögon. Passar perfekt för allergiker då det tunna materialet håller linserna fria från beläggningar.

Räddarna i nöden mot torra ögon!

1. Linser för torra ögon

Linser för torra ögon är speciellt utvecklade för att bevara ögats fuktighet och hjälpa dina ögon att se skarpt och kännas pigga hela dagen. Om du som linsbärare lider av torra ögon så är linser torra ögon verkligen A och O då de hjälper dig enormt med problemen.

Om du känner dig torr i ögonen när du bär dina vanliga kontaktlinser så bör du välja linser som har en högre fuktighetshalt och som är specifikt skapade för just torra ögon. Det finns också linser för extremt torra ögon som lindrar besvären även för dig som har extrema besvär med irriterade ögon.

2. Byte av linsvätska 

Ett annat sätt att komma ifrån torra ögon kan vara att byta linsvätska. Det finns linsvätskor som är speciellt anpassade för just torra ögon linser och som hjälper till att bevara dina kontaktlinser fuktiga. Dagens lite mer uppdaterade linsvätskor har en mer avancerad formula som hjälper linserna att ytterligare bevara sin fukt. 

Linsvätska använder du också för att rengöra och skölja dina linser, samt i din förvaringsask över natten om du bär månadslinser. Att använda en linsvätska för torra ögon både rengör och håller dina linser fuktiga hela dagen.

3. Ögondroppar 

För dig som använder linser och upplever den där grusiga känslan i ögonen så är verkligen ögondroppar den bästa och snabbaste hjälpen. Ögondroppar i kombination med linser för torra ögon är det absolut bästa receptet mot torra och trötta ögon. Ögondroppar och linser går ofta hand i hand för den perfekta hjälpen.

Ögondroppar finns både som gel och droppar och kan köpas både engångsförpackningar eller en liten flaska. Vissa ögondroppar kräver att du tar ut dina linser medans du applicerar dropparna. Läs även mer om våra ögondroppar som är bäst i testÖgondroppar återfuktar dina torra ögon på nolltid!

Riktigt bekväma och fuktighetsgivande linser specifikt skapade för astigmatism/brytningsfel. Byts ut efter varje användning och är tunna och bevarar sin fukt hela dagen lång. Passar mycket väl för personer som arbetar framför datorn där ögonen ofta ansträngs.

Dags att byta till linser för torra ögon? 

Det är ett väldigt vanligt problem att man får torra ögon när man använder kontaktlinser där det känns obehagligt och skaver i ögonen. Om du upplever dessa problem så bör du boka in en tid hos en optiker för att se över om du behöver byta linser eller ändra styrka på dina linser och få ett nytt linsrecept. En rekommendation är att besöka optikern minst en gång per år.

  • Linser ska varken skava eller kännas när de sitter rätt i ögonen, men torra ögon kan resultera i att linserna känns obekväma då linsen suger upp för mycket av ögats vätska.
  • Att byta till ett par kontaktlinser som är specifikt skapade just för besvär med torra ögon kan rädda dig från besvären.
  • Det finns progressiva linser torra ögon, endagslinser, månadslinser och till och med dygnet runt linser för torra ögon som i kombination med en linsvätska och ögondroppar för torra ögon ger dig ultimat hjälp.

Det är onödigt att gå runt med dessa besvär när det finns så många möjligheter till att slippa undan de värsta besvären. Om du känner att det skaver i dina ögon av dina nuvarande linser eller att du ofta lider av torra ögon bör du inte vänta med att komma till bukt med problemen.

 

Det här är de perfekta månadslinserna för dig som ogillar att sätta in och ta ut linserna och kan bäras dygnet runt. Verkar djupt återfuktande och hjälper ögonen att andas och släpper igenom upp till 5 x mer syre än vanliga kontaktlinser.

Vilka linser är bäst för torra ögon?

För dig som är ute efter att skaffa linser för torra ögon så är det första som du behöver tänka på är att du har ett uppdaterat linsrecept från optikern så att du vet vilken typ av linser du ska använda. Linser som är skapade för torra ögon har en särskild teknologi som ger linsen ett högre vatteninnehåll och samtidigt släpper in så mycket syre som möjligt till ögonen.

Dagens fantastiska teknik på linser har gjort det möjligt för många linsbärare att bli av med sina besvär med torra, svidande och irriterade ögon. Linser för torra ögon kan behålla uppemot 95 % av vätskan i linsen i upp till hela 16 timmar per dag. Nedan presenterar vi några av Lensways bästa linser för torra ögon för dig som vill beställa dina linser online och slippa leta bland våra produkter.

För dig som lider av extremt torra ögon så är dessa endagslinser en räddare i nöden med en fuktighetshalt på hela 69%. Håller dina ögon fuktiga hela dagen ända till sent på kvällen.

Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

 Tillbaka till magazine